fredag 30 juni 2023

Botkyrka 666B








Botkyrkas politiker vill utbilda all personal för att tackla hedersproblematiken. Detta efter att det visat sig att fler flickor i kommunen lever med oskuldskrav eller rädsla för att inte få välja sin partner än vad man tidigare trott – från var tredje till nästan varannan.

Var tredje flicka i Botkyrka lever med hedersproblematik och oskuldskrav. Det blev känt i fjol efter en genomgång av Tjejers rätt i samhället(Tris) som gjorts på uppdrag av Botkyrka kommun.

Det som följde var en handlingsplan för hur kommunen ska känna igen och arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Efter en djupgenomgång av fjolårets rapport kan Tris nu slå fast att läget är värre än vad man konstaterade då.

Nästan varannan flicka i Botkyrka (42 procent) och nästan var fjärde av pojkarna (22 procent) lever med ett krav på sig att vänta med att ha sex till dess att de gifter sig eller att en nära anhörig ska bestämma vem de ska gifta sig med.

Men hedersproblematiken är mer utbredd än så.

– Det är flickor som mest lever under hedersförtryck och att det är de som är mest våldsutsatta. För psykiskt, fysiskt, sexuellt och socialt våld, säger Ing-Marie Viklund (L), ordförande i Botkyrkas socialnämnd.

Rapporten slår fast att de flickor som lever med oskuldskrav riskerar att i större utsträckning utsättas för flera olika former av våld. 75 procent av flickorna uppger att de utsätts för psykiskt våld och mer än varannan utsätts för fysiskt våld.

Måste jobba vidare

För att tackla problematiken kring hedersvåld har kommunen ambitionen att utbilda sin personal i hur man bemöter barn som lever i hederskultur. Något som Sveriges radio var först med att rapportera om.

– De våldspreventiva programmen Tåget och mvp (mentorer i våldsprevention, reds. anm.) behöver integrera hedersfrågeställningar ännu mer. Vi måste också hitta vägar in för att nå ungdomarna och vi måste utbilda all vår personal i hederskultur, säger Ing-Marie Viklund till Mitt i.

Finns det inte tillräckligt med kunskap inom kommunen för att hantera den här problematiken?

– Jag upplever att det finns ett stort engagemang och intresse bland kommunens medarbetare att ta itu med den här problematiken. En utbildning måste till för att guida dem rätt i hur och när man slår larm eller ta ett samtal med en ungdom som far illa.

Nu är det upp till respektive förvaltning att ta fram en plan på hur utbildningen ska gå till.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar