torsdag 29 juni 2023

Återvändandecenter



Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Regeringen ger Migrationsverket i uppdrag att inrätta återvändandecenter

Publicerad 29 juni 2023

Regeringen ger Migrations­verket i uppdrag att införa åter­vändande­center för asylsökande som har fått ett beslut att lämna landet. Där ska Migrations­verket aktivt arbeta med att motivera dessa personer till att återvända frivilligt, samt ge råd, vägledning och praktiskt stöd.

– Att öka åter­vändandet är en mycket prioriterad fråga för regeringen. Inrättandet av åter­vändande­center är en av flera åtgärder som vidtas för att personer som fått ett av- eller utvisnings­beslut faktiskt lämnar landet, säger migrations­minister Maria Malmer Stenergard.

Uppdrag att inrätta återvändandecenter

Migrationsverket fick i juni 2022 i uppdrag att redovisa möjlig­heterna för myndig­heten att inrätta åter­vändande­center. Migrations­verket redo­visade uppdraget i januari 2023 (Ju2022/02319) och regeringen har nu valt att gå vidare med förslaget att inrätta center.

– Det finns många fördelar med att personer som har gällande beslut att lämna landet bor på åter­vändande­center. Det är en tydlig signal att asyl­processen är avslutad och att åter­vändande bör vara det huvud­sakliga fokuset. Det under­lättar också myndig­hetens arbete, säger migrations­minister Maria Malmer Stenergard

Migrationsverket ska påbörja sitt uppdrag omedelbart. Migrations­verket ska löpande informera Regerings­kansliet om hur arbetet med uppdraget fortlöper. En rapport om hur arbetet fortgår ska redo­visas senast den 1 december 2023.




Regeringsuppdrag från Justitiedepartementet

Uppdrag att inrätta återvändandecenter

Diarienummer: Ju2023/01593

Publicerad 29 juni 2023

Regeringen ger Migrationsverket i uppdrag att påbörja inrättandet av återvändandecenter, det vill säga särskilda boenden för personer som har fått ett verkställbart överförings-, utvisnings- eller avvisningsbeslut.

Migrationsverket ska, med förbehåll för riksdagens beslut i nöd­vändiga delar, förbereda för att kunna utöka antalet platser i åter­vändande­centren om ytterligare medel tillförs eller lagen (1994:137) om mottagande av asyl­sökande m.fl. ändras.

Migrationsverket ska även presen­tera en rapport av hur arbetet med att inrätta center fortgår. Rapporten ska innehålla en redovisning av hur verk­samheten vid centren bedrivs samt en bedömning av om myndig­hetens arbete med åter­vändande förbättrats. Vidare ska rapporten innehålla en redo­visning av de ekonomiska och personella konse­kvenser och eventuella förslag på utvecklings­åtgärder som myndig­heten behöver vidta, eller har vidtagit. Eventuella behov av författnings­ändringar ska också redovisas. I rapporten ska även en analys av konse­kvenserna för de som ska bo på åter­vändande­centren redovisas inklu­sive konse­kvenserna ur ett barnrätts­perspektiv i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter.

Migrationsverket ska samverka med berörda myndigheter, särskilt med Polis­myndigheten.

Migrationsverket ska löpande informera Regerings­kansliet (Justitie­departe­mentet) om hur arbetet med uppdraget fortlöper. Rapportenav hur arbetet fortgår ska redovisas till Regerings­kansliet (Justitie­departe­mentet) senast den 1 december 2023.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar