söndag 20 februari 2022

Muslimer i Sverige – Del 15

 Först; Islamister är muslimer som tar koranen på allvar!

Islamisternas LVU-kampanj visar att språkkrav behövs.
Publicerad 21 feb 2022 kl 05.45

Påverkanskampanj. En internationell påverkanskampanj påstår att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn. Demonstrationer mot socialtjänsten har hållits i flera svenska städer, här på Mynttorget i Stockholm.

Kampanjen mot LVU visar hur lätt det skulle kunna vara för islamister och andra utländska intressen att påverka riksdagsvalet. Det är vårt eget fel.

Under slagord som ”Sverige är en fasciststat” pumpas desinformation om Sverige ut – både från stora arabiskspråkiga konton i sociala medier och från etablerade mediehus i Mellanöstern, något som Doku var först med att uppmärksamma. Filmklipp på förtvivlade föräldrar, vars barn har omhändertagits av socialtjänsten, påstås visa att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn för att kristna dem – eller till och med sälja dem till pedofiler. 

I kölvattnet av kampanjen förekommer både hot mot enskilda handläggare på socialtjänsten, och uppmaningar till terrorbrott. Det är en utländsk påverkansoperation, varnar Myndigheten för psykologiskt försvar.

Syftet är att slå in en kil mellan främst den muslimska minoriteten och majoritetssamhället. Det gynnar nämligen somliga. Extremister, som kretsen runt de utvisningshotade imamerna, underblåser polarisering för att det gör det lättare att värva nya anhängare. Och det nystartade partiet Nyans, som inte kallar sig islamistiskt men som i hög grad har en islamistisk agenda, ser en chans att mobilisera väljare bland livrädda invandrarföräldrar. 

Nyans-företrädare talar på de stora demonstrationer som ordnas runtom i landet, och partiet har gjort ”LVU-missbruket” till en valfråga. Partiets ledare, den uteslutne centerpartisten Mikail Yüksel, påstår att barn placeras hos dömda pedofiler – men att detta mörkas av svenska medier. Det är hårresande anklagelser, ämnade att skrämma upp.

Risken är påtaglig att desinformationskampanjer riktade till en arabisktalande publik kan påverka höstens val. Det är vårt eget fel. Att Sverige är särskilt sårbart är följden av den politik som en lång rad svenska regeringar har fört. Länge ansågs det vara rasistiskt att säga att den som vill bli medborgare och därmed få rösträtt i Sverige, också måste kunna tillräcklig svenska för att kunna förstå en nyhetsartikel. 

Men det är omöjligt att uppfylla sin medborgerliga plikt att göra ett så informerat val som möjligt om man inte kan följa valdebatten. Den som inte kan läsa svenska tillräckligt bra för att följa med i nyhetsrapporteringen, eller läsa domarna i de nu uppmärksammade fallen, kan lätt bli manipulerad. 

Det är inte en försumbart liten grupp det handlar om. Svenska för invandrare är ett ständigt sorgebarn – andelen godkända följde en sjunkande trend redan innan pandemin och distansundervisningen slog ut ännu fler. År 2019 klarade bara 38 procent godkänt i den senast påbörjade kursen (SCB). 

Trots att språkkrav för medborgarskap var en del i Januariöverenskommelsen – och utredningen presenterades för mer än ett år sedan – har regeringen fortfarande inte lagt fram något lagförslag. Utredningen föreslog att ett svenskprov skulle tas fram till 2025, men det kommer alltså att dröja ännu längre. Om språkkravet alls blir av, vill säga.

Under tiden står den svenska demokratin onödigt sårbar för påverkanskampanjer – med regeringens goda minne. 


Regeringen tänker fel om kusinäktenskap

Publicerad 18 feb 2022 kl 17.00


Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson meddelar att regeringen inte tänker förbjuda kusinäktenskap.

Det är ingen slump att Fadime Sahindal mördades av sin far för att hon vägrade att gifta sig med en kusin i Turkiet.

Trots Magdalena Anderssons löften om att ”vända på varje sten för att bryta segregationen” ignorerar S en riktig bumling: kusinäktenskapen som bär upp klankultur och hedersförtryck.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) säger nej till ett förbud mot kusinäktenskap. ”Det innebär ju i praktiken att man förbjuder vuxna människor att gifta sig med vem de vill”, säger han till Ekot. 

Det är en mycket individualistisk och liberal hållning. Men hur kommer det sig att han, regeringen och gemene svensk är så individualistiska och liberala?

En förklaring, enligt forskare i kulturell evolution, är att kusingiften förbjöds i den kristna världen på medeltiden. 

Katolska kyrkan började bekämpa släktgiften med all kraft – möjligen för att försvåra livet för aristokratins mäktiga klaner, där släktgiften var ett sätt att hålla ihop egendomar och säkra ättens fortlevnad. 

Kärnfamiljen, inte släkten, blev det nya idealet. Det ledde till att ungdomar kunde gifta sig efter eget hjärta och starta suveräna hushåll, bortom den patriarkala släktens kontroll. 


Mer individualistiska normer utvecklades. Civilsamhället, med föreningar som inte byggde på blodsband, växte fram. Tilliten mellan främlingar ökade, för att den måste. Abstrakta koncept som individuella fri- och rättigheter fick en jordmån att gro i.   

Att förbjuda kusinäktenskap skulle underminera hedersförtrycket och på sikt öka kvinnors frihet.

Men i Mellanöstern och Nordafrika står släkten och ätten fortfarande stark, och kusingiften är mycket vanliga. Blodsband är ett stabilt skydd mot en fientlig omvärld – men klaner är patriarkala och individens vilja är underordnad kollektivets heder och status. Kvinnors dygd är hårdvaluta.

Klankultur bygger på kusinäktenskap och hedersförtryck är en av dess konsekvenser. Det är ingen slump att Fadime Sahindal mördades av sin far för att hon vägrade att gifta sig med en kusin i Turkiet.

Det finns inga siffror på förekomsten av kusingiften i Sverige, men de är mycket vanliga i länder som Syrien och Irak, varifrån många invandrare stammar. Och hedersförtyck är ett stort och växande samhällsproblem här hemma. 

Att förbjuda kusinäktenskap skulle underminera hedersförtrycket och på sikt öka kvinnors frihet. Klaners makt skulle kunna minska, och därmed fenomen som parallellsamhällen med egen rättsskipning och blodsfejder. 

Det är viktiga lagar han nämner, men de riktas enbart mot symptomen.

Morgan Johansson säger till Ekot att han, i stället för att förbjuda kusingiften, vill ”fokusera på verkningsfulla åtgärder”. Han pekar på åtgärder som vidtagits, som utreseförbud för den som riskerar att giftas bort och förstärkt lagstiftning kring barnäktenskap, samt en kommande hedersbrottslag. 

Det är viktiga lagar han nämner, men de riktas enbart mot symptomen. Att förbjuda kusinäktenskap skulle vara en förebyggande åtgärd – och sådana brukar ju Socialdemokraterna vanligen tala varmt om.

Risken är överhängande att Socialdemokraterna inom några år tvingas säga, precis som när det gäller hedersförtrycket: Vi blundade kanske lite för länge, tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar