måndag 28 november 2022

Oskuldsläkare – Hymenoplasty



Efter att ärkebiskop Antje avgått kom äntligen Kyrkans reaktion på den terror som kvinnor från Mellanöstern och Afrika lever under i sina hem.


Samtidigt publicerades information om de läkare som medverkar i systemet.



Oskuldsläkare.

Efter SVT:s avslöjande att 5 av 20 privata kliniker utför ”oskuldsoperationer” på hedersutsatta kvinnor, stoppas nu klinikerna i landets regioner.

Samtidigt vill jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) göra ingreppen straffbara för fler än läkare och vårdpersonal.

– Jag vill se en riktigt bred kriminalisering, säger hon till SVT.

Så kallade ”oskuldsoperationer” utförs av plastikkirurger och läkare på privata kliniker, visade SVT Nyheters granskning. Ofta i hemlighet, eftersom det är en känslig och kritiserad verksamhet.

Läkaren på Diamond plastikkirurgi i Örebro som avslöjades i en dold inspelning där han erbjöd reportern en operation trots att hon sa att hon var tvingad, har nu avslutat sin anställning. Efter avslöjandet krävde Liberalerna i regionfullmäktige stopp för läkare från kliniken.

Inte välkomna tillbaka

Nu är det slut med samarbete med flera av de privata klinikerna.

– De är inte välkomna tillbaka hit, om de utför sådana här gärningar. Vi ska hjälpa de här flickorna och kvinnorna att leva sitt liv, inte ett liv i förtryck, säger Behcet Barsom (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Örebro.

Läkarna, särskilt från de stora plastikklinikerna, har tagits in av elva regioner runt om i Sverige visar SVT:s granskning. De senaste fem åren har Akademikliniken fakturerat regionerna vård för 10,6 miljoner kronor. När SVT granskar fakturor från de större klinikerna handlar det inte om “oskuldsoperationer” utan om andra skönhetsingrepp.

”Jag tänker på den enskilda kvinnans säkerhet” – hör akademiklinikens kirurg förklara varför de erbjuder ”oskuldsoperationer” och hur de går till. Foto: Karin Fallenius/SVT

För patienter i region Jönköping har läkare från Akademikliniken utfört fettsugning, och för region Västmanland och Uppsala hårtransplantationer. Men Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala säger att läkare som avslöjats med att utföra “oskuldsoperationer” inte fortsatt kommer att anställas.

– Vi läkare får inte orsaka skada. Det är ju stötande. Om det ska orsaka en blödningssituation så är det ju skadligt. Det är djupt oetiskt, säger Köhler.

Fakturerat för miljoner

Av de elva regioner som anlitat klinikerna tar alla avstånd från dem idag och menar att de inte kommer att anlitas framöver.

En kirurg på Estetiska institutet som erbjöd SVT:s reporter en ”oskuldsoperation” har tidigare i år anlitats av region Sörmland för bröstplastikkirurgi. Men inte heller de kommer att ta in läkare igen som de vet utför ”oskuldsoperationer” privat, skriver Christoffer Öqvist (M) regionstyrelsens ordförande till SVT. “Nej det ska vi inte göra. Det strider mot vår värdegrund“.

8 av 10 besök var fusk

Även Region Stockholm har sagt upp sitt avtal med den privata kliniken Vårby Care som både erbjöd en operation och tipsade SVT:s reporter att stoppa upp en kycklinglever för att blöda på bröllopsnatten. Kliniken har fakturerat Stockholmsregionen vård för 30,7 miljoner kronor de senaste fem åren. Regionens revision visar att det är oklart vilka ingrepp kliniken tagit betalt för.

Ministern: Vill sända tydligt budskap

De ansvariga myndigheterna Ivo och Socialstyrelsen kan inte svara på om “oskuldsoperationer” bryter mot Patientsäkerhetslagen, utan inväntar en statlig utredning som skulle ha presenterats denna vecka. Utredningen har nu skjutits på framtiden efter SVT:s granskning eftersom regeringen vill ha lagstiftningen på plats när den presenteras till sommaren.

– Vi ska sända ett tydligt budskap att detta inte ska understödjas och definitivt inte något som staten ska medverka i med någon form av skattefinansiering, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar