tisdag 18 april 2023

Tidöavtalet och kriminalvården

 SvT gör sitt värsta för att ge en negativ prägel på rapporten om hur gängslöddret ska hindras från att skjuta bränna och spränga.

Dock saknar rapporten ett viktigt inslag: Sekretessen mellan Försäkringskassan, Polisen, Socialförvaltningen, Skattemyndigheten och Socialförvaltningarna måste hävas!





Kriminalvården: Behövs över tio nya anstalter för att leva upp till Tidöavtalet

Upp emot 16 stora nya anstalter med totalt 5 400 anställda.

Det är vad som kan krävas om kriminalpolitiken i Tidöavtalet blir verklighet, skriver Kriminalvården i en rapport.

Tidöavtalet, som Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna står bakom, innehåller en rad förslag på hur partierna avser att stävja kriminaliteten i Sverige.

I en ny rapport har Kriminalvården undersökt vilken effekt förslagen beräknas ha på myndighetens arbete. Och det krävs en ordentlig kapacitetsökning framöver om politiken drivs igenom.

Kriminalvården betonar att siffrorna ska tolkas med försiktighet och att de faktiska kostnaderna och kapacitetsbehoven kan bli både högre och lägre. Men enligt de beräkningar som gjorts bedömer myndigheten att antalet fängelseår kan att öka med mellan 3 300 och 4 900.

Det skulle i sin tur kräva från 11 till 16 stora anstalter med ett personalbehov på 3 600 till 5 400 heltidsanställda per år, står det i rapporten. Kostnaden för det skulle landa på upp emot 10 miljarder kronor årligen.

I ett pressmeddelande säger Martin Holmgren, generaldirektör för Kriminalvården, att han är mån om att man ”ges rimliga förutsättningar i form av bland annat tid och resurser för att kunna omhänderta så här omfattande förändringar, och samtidigt upprätthålla säkerhet och ett återfallsförebyggande verksamhetsinnehåll”.

En annan utmaning framöver blir att behålla och locka personal.

– Att lyckas attrahera och behålla medarbetare är något av en ödesfråga för oss och tätt sammankopplat med frågor kring arbetsmiljö, löner och villkor. Våra utmaningar handlar långt ifrån bara om att bygga ut platser och lokaler, säger Martin Holmgren.

SVT söker justitieminister Gunnar Strömmer (M).


FÖRSLAGEN SOM BEDÖMS HA STOR PÅVERKAN PÅ KRIMINALVÅRDEN


Tidöavtalet innehåller knappt 200 förslag inom flera olika politiska områden. Kriminalvården har gjort en bedömning av vilka förslag som bedöms ha stor påverkan på myndigheten.


Här är de 13 förslagen:

1. Obligatorisk häktning i fler fall

2. Ansvaret för unga som är grovt kriminella

3. Straff för unga lagöverträdare

4. Fängelsepresumtionen avskaffas

5. Skärpta straff för gängrelaterad brottslighet

6. Dubbla straff för gängkriminella

7. Kriminalisering av deltagande i kriminella gäng

8. Skärpta straff för vålds- och sexualbrott m.m.

9. En ny påföljd: förvaringsdom

10. Dagens form av mängdrabatt avskaffas

11. Återfall ska straffas hårdare

12. Villkorlig frigivning

13. En utredning om att hyra anstaltsplatser utomlands

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar