torsdag 24 augusti 2023

Muslimsk omvärldsanalys

 


UNHRC – Förenta Nationernas kommitté för mänskliga rättigheter domineras av diktaturer som inte respekterar FN-deklarationen om mänskliga rättigheter.

När de västliga länderna i UNHRC väckte frågan om folkmordet på muslimer i Kina röstades det ned av de muslimska länderna men när en dansk och en irakier eldar upp koranen i Sverige enas stollarna om ett fördömande av Sverige.






Nedanstående debatt med Sveriges Radios VD är från år 2010.

Mina argument är baserade på de svenska muslimernas informationssida islamguiden och Svegfors argument baseras på hans umgänge med sin svärson.

Ärligt talat anser jag att Svegfors är ett stolpskott!

Högerklicka och välj ny flik så blir texten större





Kinakännaren om fördömandet mot Sverige efter koranbränningarna: Dubbelmoral

Kritiken mot Sverige efter koranbränningarna har varit hård från islamiska samarbetsorganisationen OIC. Det är hyckleri, menar Kinakännaren Jojje Olsson.

– Samtidigt som man reagerar väldigt starkt på vad enstaka dårar gör i Sverige så vänder man helt bort blicken från vad som sker mot muslimer i Kina.

Sommarens koranbränningar i Sverige har väckt starka reaktioner och lett till omfattande protester i den muslimska världen. Den islamiska samarbetsorganisationen, med representanter från 57 länder, har krävt att Sverige vidtar åtgärder.

I kinesiska Xinjiang har tusentals moskéer förstörts och uppemot en miljon muslimer har placerats i omskolningsläger som kan liknas vid koncentrationsläger, enligt FN:s rasdiskrimineringskommitté. Något som varit känt sedan länge, men aldrig fördömts av OIC.

– I västra Kina för man från kinesiskt håll en kampanj för att utrota hela den kulturella och religiösa identiteten för de muslimska minoriteterna. Det räcker med att du äger eller har läst en Koran för att dömas till långa fängelsestraff, säger journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson.

”Handlar om pengar”
FN kritiserar Kina för att begå brott mot mänskligheten i Xinjiang, medan Kina hävdar att man för en kamp mot terrorister. Att den islamiska samarbetsorganisationen OIC inte har fördömt Kina handlar om att man låter sig tystas, menar Jojje Olsson.

– Det handlar om pengar. Men det handlar också om att många av de muslimska länderna själva är diktaturer och därför inte vill uppmärksamma övergrepp som i mångt och mycket liknar de övergrepp som de själva begår, ofta mot delar av den egna befolkningen.

Han får medhåll av statsvetaren och konfliktforskaren Marco Nilsson.

– Det enkla svaret är att Kina har stor ekonomisk makt. Många länder är ekonomiskt beroende av Kina och skulle det bli svåra ekonomiska följder skulle det påverka deras stabilitet.

Träffad företrädare
Sveriges utrikesminister Tobias Billström har träffat företrädare för OIC och ska besöka medlemsländerna. Jojje Olsson hoppas att Billström ska våga ifrågasätta OIC:s agerande.

– Det finns en dubbelmoral här som visar att det inte helt och hållet är religiös kritik, för då hade ju OIC också kritiserat vad som sker i Kina. Det är snarare en politisk kritik. Jag tycker att man måste nämna den här ofattbara dubbelmoralen.

SVT Nyheter har sökt OIC utan framgång.


Wikipedia:
Folkmordet på uigurerna är en vanlig benämning för den övervakning, internering, påtvingade barnbegränsning och tvångssterilisering som har riktats mot folkgruppen uigurers och andra muslimska minoriteter i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina. Handlingarna begås under ledning och på initiativ av den kinesiska regeringen. De började under 2000-talet i kölvattnet av USA:s "krig mot terrorismen" och har gradvis trappats upp för att eskalera i hög takt efter 2014.

Sedan 2014 har den kinesiska regeringen fört en allt kraftigare assimileringspolitik riktad mot de muslimska minoriteterna i Xinjiang. Som en del av den politiken har många uigurer ofrivilligt placerats i vad som av kinesiska myndigheter kallas 'centrum för yrkesutbildning', men som av oberoende bedömare benämns interneringsläger. Rapporter har framkommit om inhumana situationer i anläggningarna, och att uigurer blir frihetsberövade utan juridisk process. Exakt hur många som omplacerats har inte gjorts offentligt av den kinesiska staten. Enligt ett uttalande av Gay McDougal, representant i FN:s kommitté för avskaffandet av rasdiskriminering, så var 1 miljon uigurer frihetsberövade. McDougal sa att siffran skulle kunna vara ännu högre, och att upp till 2 miljoner uigurer och personer tillhörande muslimska minoriteter placerats i 'centrum för yrkesutbildning'.

I Kina har regimen förstört hundratals moskéer och minst en miljon uigurer har fängslats. Trots detta vill ingen av de svenska, muslimska församlingar och religiösa ledare vi varit i kontakt med uttala sig om Kina.– Vi blir chockade över att muslimska världen står upp mot koranbränningarna i Sverige, men när det gäller Kina är det ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar