torsdag 11 januari 2024

Houthi – Iran




Sammanlagt har över 60 mål på 16 olika platser angripits, enligt det amerikanska flygvapnet. Däribland i huvudstaden Sanaa och i Hodeidah, Jemens största hamnstad vid Röda havet. Över 100 precisionsstyrda robotar och bomber avlossades mot målen som enligt det amerikanska försvarsdepartementet var militärlogistiska. Bland annat handlar det om platser varifrån Huthierna skickar sina drönare, ballistiska robotar och kryssningsrobotar. Radarsystem och vapenförråd har också slagits ut.





– Det är en brutal aggression mot vårt land, som de utan tvekan kommer att få betala dyrt för. Vi kommer inte att backa från vårt stöd för det palestinska folket, säger Nasr Aldeen Amer, som leder rörelsens nyhetsbyrå, enligt Sky News.

– Vi har längtat efter att få konfrontera USA i över 20 år. Det här är heliga jihad och det här är det historiska skedet som gud hedrat oss att förödmjuka USA, Storbritannien och Israel med, fyller Abdulsalam Jahaf, högt uppsatt i Huthi-ledingen, i.

Enligt Jahaf har man även inlett motangrepp under natten, där målen har varit brittiska och amerikanska krigsfartyg i Röda havet. Samtidigt hotar gruppens vice utrikesminister med kraftfulla hämndåtgärder.

– Vårt land utsattes för en massiv, aggressiv attack av amerikanska och brittiska fartyg, ubåtar och stridsflyg. USA och Storbritannien kommer tveklöst att få betala ett högt pris och lida av svåra konsekvenser av den här grova aggressionen, säger Hussein al-Ezzi.

Uppgiften att ubåtar, krigsfartyg och stridsplan använts i attackerna, där fartygen skickat kryssningsroboten Tomahawk mot sina mål, stämmer väl överens med källuppgifter i internationella medier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar