fredag 23 februari 2024

Gängkriminella



Ur Expressen och Aftonbladet:


62 000 personer i Sverige är aktiva i eller kan kopplas till kriminella nätverk. Det uppger polisen i en ny bedömning. Av dem uppges 14 000 vara aktiva gängkriminella.

– Den gängkriminalitet som vi ser i form av sprängningar och skjutningar kan liknas vid toppen av ett isberg, säger rikspolischefen Petra Lundh.

Siffran presenterades under en pressträff med justitieminister Gunnar Strömmer (M) och rikspolischef Petra Lundh på fredagen.

– Vi befinner i ett utomordentligt läge när det gäller det gängrelaterade våldet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressträffen.

Polisen har tidigare angett att omkring 30 000 personer kan kopplas till gängkriminalitet i Sverige. Att den nya siffran är så mycket högre beror enligt rikspolischefen Petra Lundh på att man nu gjort en bredare översyn.

– Vi har tittat på alla samarbeten inom ramen för det som bedöms utgöra organiserad brottslighet. Det kan vara på lokal, nationell eller internationell nivå, säger Lundh.

14 000 av de 62 000 personerna beskrivs som ”aktiva i kriminella nätverk”. Av dem bedöms 2 000 vara ”strategiska aktörer”, alltså ledare.

– Det är de som styr och leder den kriminella verksamheten, säger Petra Lundh.

5 300 personer bedöms vara ”utförare i det högre skiktet”, som genomför brottsliga uppdrag och rekryterar personer i lägre skikt.

Den absolut största gruppen, 48 000 personer, uppges vara ”kopplade till kriminella nätverk”. Enligt Petra Lundh rör det sig om personer med kopplingar till minst två aktiva gängkriminella – och inte flickvänner, föräldrar och liknande.

– Merparten av de kopplade personerna vet vi också begår brott och det är i huvudsak narkotikabrott.


Där finns också individer som upplåtit sina bostäder till förvaring av narkotika eller hanterat pengar åt gängkriminella.

– Vi talar om en systemhotande brottslighet med stort våldskapital som tystnar vittnen, hotar socialsekreterare, infiltrerar myndigheter och politiska partier, som handlar med narkotika, som bedrar äldre och våra välfärdssystem, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

Han pekar också på att Sverige skiljer ut sig från övriga Europa på ett negativt sätt när det kommer till gängkriminalitet.

Kartläggningen visar att 88 procent av de aktiva i nätverken är svenska medborgare, varav åtta procent har dubbelt medborgarskap.

Min anmärkning: Om inte PK-folket vore så ryggradslösa, skulle de fylla på med hur måna som har rötter i Mellanöstern eller Afrika!

Äldre kriminella styr i regel över yngre. Runt 95 procent av de aktiva är män och fem procent kvinnor. Bland personerna med koppling till gängen är andelen kvinnor 19 procent.

Polisen har tidigare kommunicerat att 30 000 personer kan kopplas till gängvåldet. Den senaste kartläggningen har gjorts med ett ”bredare perspektiv” och siffrorna är enligt polisen inte jämförbara.

Polisen har under arbetet med kartläggningen av gängkriminaliteten gjort en indelning av följande roller som förekommer i nätverken:

Strategiska: utgörs av de personer som styr och leder den brottsliga verksamheten och som kan beskrivas som strategiska aktörer.

Utförare i högre skikt: personer som är utförare i ett högre skikt och kan liknas vid platschefer som både utför delar av den brottsliga verksamheten och som ser till att den blir utförd.

Utförare i lägre skikt: står för att genomföra brottsliga handlingar på uppdrag av ovanstående skikt.

Möjliggörare och specialister: utgörs av personer som bedriver någon form av möjliggörande verksamhet, exempelvis penningtvättare eller revisorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar