fredag 26 april 2024

Jihad-imamer




Tidigare om jihadisterna i Tyresö.



TERRORRÄD I TYRESÖ
2024-04-26
Imamen i moskén i Tyresö misstänks för terrorism
TV4 Nyheterna avslöjar • ”Vi är väldigt chockade”

Fem män sitter häktade efter Säpos IS-kopplade terrorräder i Tyresö.

Nu kan TV4 Nyheterna berätta att en av dem är moskéns imam, den högsta islamiska ledaren sedan en lång tid tillbaka i föreningen.

– Vi ser väldigt allvarligt på det, säger Isak Reichel på Myndigheten för stöd till trossamfund.

Drygt en månad in i den känsliga terrorutredningen efter att fyra män i 20-25-årsåldern greps i Tyresö i början av mars fick Säkerhetspolisen ett nytt genombrott.

Säpo slog då till i en gryningsräd den 17 april och grep en man i 60-årsåldern. Han sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt deltagande i terroristorganisation. Brottsligheten ska enligt åklagaren ha pågått sedan i början av september förra året. TV4 Nyheterna har tidigare kunnat avslöja att underrättelsetjänstens utredning inleddes under den månaden.

Moskéns imam misstänkt i terrorfallet

TV4 Nyheterna har talat med flera av varandra oberoende uppgiftslämnare som bekräftar att den aktuella mannen är den högsta ledaren, imam, i den islamiska kulturföreningen i Tyresö och deras källarmoské.

– Han brukar även ha undervisningar om islam för barn och unga i moskén. Vi är väldigt chockade över allting, säger en medlem i föreningen.

Flera ur moskén uppger att mannen varit imam där sedan åtminstone början av 2000-talet. Enligt handlingar som TV4 Nyheterna tagit del av har han även tidigare varit ansvarig ordförande i föreningen.

Imamen är född och uppvuxen i Somalia men har bott i Sverige i flera decennium. Enligt Säpo kopplas terrormisstankarna till Islamiska staten, IS, i Somalia. Man vill dock inte uttala sig om hur mannens kopplingar ser ut eller vilken terroristorganisation han misstänks ha deltagit i. Säpo bekräftar dock att man genomfört en husrannsakan i föreningslokalen.

Bröderna fick en nyckel: ”Jättetrevliga”

Flera föreningsmedlemmar som TV4 Nyheterna talat med uppger att två av de fyra andra häktade ofta besökte källarmoskén. Det handlar om två bröder som konverterat till islam och är häktade misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.

– Bröderna var två av flera som fått en nyckel till lokalerna, så att de kunde gå dit och låsa upp och sen stänga när ingen var där. De kunde vara ensamma där. Ibland kom de tillsammans och ibland kom de en och en, säger en person som vill vara anonym.

En annan medlem tillägger:

– Jag blev chockad. De två bröderna är mycket snälla och har aldrig gjort något utstickande. Jättetrevliga båda två. Men när jag hörde om det här... jag får inte in det i mitt huvud... att det skulle vara något om terrorism eller extremism.

Andra personer vittnar även om att de två ytterligare misstänkta, två gängkriminella som är häktade för grovt vapenbrott, setts till i moskén vid ett fåtal tillfällen.

Fått miljon i bidrag: ”Allvarligt”

Den islamiska kulturföreningen i Tyresö har sedan 2016 fått nästan en halv miljon i organisationsbidrag, enligt Myndigheten för trossamfund som inte kan se utbetalningar längre bak i tiden.

– Det är allvarligt för att det riskerar att urholka förtroendet för statsbidragssystemet.

Om det finns en sån här miljö kopplat till en församling så blir det allvarligt och det riskerar också att smutsa ner andra församlingar som inte gjort något fel, säger Isak Reichel, direktör och chef på Myndigheten för stöd till trossamfund.

Enligt Reichel var den aktuella imamen inte anställd i föreningen utan ledde böner och föreläsningar på sin fritid.

– Vi ser allvarligt på att det är en imam. Det är ändå väldigt viktigt ut vårt perspektiv att församlingar och trossamfund ser till att personer som undervisar och leder bön inte kan kopplas till den här typen av verksamhet. Innan det här tillslaget hade vi inte fått några som helst indikationer på att det här var en sådan miljö.

Dessutom har Tyresö kommun också betalat ut sammanlagt nästan omkring en halv miljon kronor i lokalt aktivitetsstöd till föreningen mellan år 2001 till 2014.

Moskén: Vi är alla chockade
Moskén vill inte bekräfta att det är imamen som häktats.


– Vi är medvetna om att en femte person har frihetsberövats men vi har inte någon ytterligare information än det som framkommit i media och väljer därför inte att kommentera det ytterligare, säger en representant.

– Vi är alla chockade över situationen. Det är svårt att greppa allt som hänt.

Vad kan ni säga om terrormisstankarnas koppling till er förening och moské?

– Vi väljer att inte kommentera det i dagsläget.

Kammaråklagare Lars Hedvall på Riksenheten för säkerhetsmål vill inte uttala sig om terrorutredningen men säger att imamen förnekar brott.

TV4 Nyheterna har utan framgång sökt imamens advokat för en kommentar. Varken Sveriges muslimska förbund eller Säpo vill uttala sig ytterligare.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar