fredag 24 maj 2024

Gropen i Enköping


Mitt förtroende för omdömet hos dem som tror att Vi Invest kommer att fullfölja sina åtaganden blir svagare och svagare!

Det senaste förslaget till byggnad i gropen är vulgärt!


Ett hotell med 130 rum och 20 bilparkeringsplatser
är  ett fullständigt vansinnigt projekt!


Vi Invests vd tror stenhårt på hotellprojektet.

"Jättetrevligt att vi kommit så här långt". Vi Invests vd Martin Hosseini är mycket nöjd med att detaljplanen för hotellet vid torget i Enköping snart går ut på samråd.

Vi Invests vd Martin Hosseini är mycket nöjd med att det nu finns ett förslag till detaljplan som nu ska ut på samråd.
Vi Invests vd Martin Hosseini är mycket nöjd med att det nu finns ett förslag till detaljplan som nu ska ut på samråd.

2024-05-25 05:00

Nyheten i korthet

  • Detaljplanen för ett nytt hotell i Enköping är nära att gå ut på samråd, nästan fyra år efter att kommunen tecknade det första markanvisningsavtalet med Vi Invest.
  • Hotellet kommer att ha runt 130 rum, en skybar, restaurang och butiker. Det kan också inkludera bostäder, vilket var en del av det ursprungliga förslaget.
  • Bygget beräknas starta under första kvartalet 2026 och vara klart 2028.

Hotellet kommer att ha runt 130 rum, en skybar, restaurang och butiker. Det kan också inkludera bostäder, vilket var en del av det ursprungliga förslaget.

Bygget beräknas starta under första kvartalet 2026 och vara klart 2028.
Nästan fyra år efter det att Enköpings kommun för första gången presenterade bolaget Vi Invest för Enköpingsborna finns nu ett förslag till den detaljplan som ska göra det möjligt för bolaget att bygga ett hotell i stattgropen.

I oktober 2020 hade Vi Invest fått sin första markanvisning för tomten sedan kommunen sökt efter en villig hotellentreprenör.

Så här såg planerna ut som presenterades då: Ett hotell med 100-140 rum, skybar högst upp, restaurang och butiker i gatuplanet och eventuellt också bostäder.

Förutom bostäderna så ser förslaget som snart går ut på samråd ut ungefär likadant.

– Jag tycker inte att vi behövt backa på någonting. Men även kommunen har fått sina önskemål tillgodosedda. Jag är absolut nöjd, säger Martin Hosseini.

Cirka 130 hotellrum ska det bli, om allt går i lås. Det antalet behövs för att bolaget ska få ekonomi i projektet, förklarar han.

– Men behovet av så många rum finns i Enköping. Försvaret växer och staden utvecklas. Då ökar också behovet av hotellrum, säger han.

Någon oro för ekonomin har inte Martin Hosseini.

– Det hade inte funnits någon anledning för oss att gå in i projektet om vi inte hade trott att vi skulle lyckas. Varför skulle vi ha gjort det?

– Men det finns alltid folk som oroar sig. Är det inte bättre att de är glada över att någon finansiär tror på projektet, säger han.

Så vad gör ni fram tills detaljplanen vunnit laga kraft?

– Håller tummarna. Och jobbar på parallellt med våra arkitekter och med projekteringen, säger han.

Martin Hosseini säger att han hoppas hålla tidplanen för projektet i Enköping.

Tidplanen finns angiven i det senaste markanvisningsavtalet. I den räknar man med att detaljplanen kommer att antas av politikerna fullmäktige under sista kvartalet i år eller under första 2025. Därefter kommer en period på nio månader för projektering och bygglovsprocess. Under första kvartalet 2026 beräknas bygget av hotellet kunna starta och vara klart 24 månader senare, under första kvartalet 2028.

I det första markanvisningsavtalet ingick förutom hotellrum också bostäder på fastigheten. I oktober 2023 gjordes detta om och avtalet delades upp i två; ett för hotellet och de kommersiella lokalerna och ett annat för den obebyggda tomten vid Cykelhörnan, där Vi Invest får bygga de bostäder man från början lovades kunna bygga i stattgropen.


Nya hotellförslaget vidare i processen
Förslaget till det nya hotellet vid Stora torget i Enköping får både ris och ros av partierna. Nu har de dock bestämt sig för att skicka ut det på samråd så alla får chans att tycka till.

Den detaljplan som ska göra det möjligt för Vi Invest att bygga hotell vid torget ska nu skickas ut på samråd. Det innebär att kommunen vill ha in synpunkter i det tidiga skedet för att kunna överväga dem i den kommande processen.

Anette Östlund
Nyheten i korthet
Det nya hotellförslaget vid Stora torget i Enköping skickas nu ut på samråd för att ge alla möjlighet att uttrycka sina åsikter.
Nystart Enköping deltog inte i beslutet att skicka ut förslaget på samråd, medan andra partier var positiva.
Oro uttrycks över projektets ekonomiska kalkyler, hotellets storlek i förhållande till omgivande byggnader och antalet parkeringsplatser.
Alla politiska partier i kommunens plan- och exploateringsutskott, plex, utom Nystart Enköping var positiva till att skicka ut förslaget till detaljplan på samråd.

När EP fick en snabb kommentar frånde flesta partiföreträdare strax efter beslutet framkom att vissa verkade gilla det de fått se medan andra var mer tveksamma. "Spännande" och "ett lyft för Enköping" var ord som nämndes och flera tyckte det var bra att äntligen samråda om förslaget, att alltså ta in synpunkter både från berörda och boende i Enköping. 

Samrådstiden är till för att kommunen ska få in relevant information och överväga den i ett tidigt skede av detaljplanearbetet.

Nystart Enköping deltog inte i beslutet. Anders Wikman förklarade att upplägget med Vi Invest aldrig varit partiets förstahandsval och att man håller fast vid det ställningstagandet. 

– Den kompletterande information vi har fått nu förändrar inte det faktum att vi inte kan ta ansvar för det här förslaget.

Vilken information det handlade om kunde han inte redovisa.

– Vårt ställningstagande grundar sig på en helhetsbedömning, där delar skyddas av sekretess. Därför kan vi inte kan kommentera det, säger han.

Även Socialdemokraterna framför oro över förslaget. Oron gäller både för att projektets ekonomiska kalkyler inte ska hålla men även för att hotellet kommer att bli oproportionerligt stor jämfört med omkringliggande byggnader och att det kommer att finnas för få parkeringsplatser.

– Det är viktigt att de som har en åsikt passar på att framför den nu, säger Linda Johansson (S).

Oron kring de få parkeringsplatserna (15-20) i källaren delas också av Sverigedemokraterna.

- Det ska vara 130 rum och alla kommer ju med bil. Var ska de stå någonstans, undrar Kristjan Valdimarsson.

Som EP berättat tidigare planeras det för cirka 130 rum i hotellet. Ett parkeringsgarage för ett 15-tal bilar inryms i källaren. I markplanet ska det bli kommersiella lokaler för exempelvis restaurang och butiker.

Ovanpå markplanet blir det fyra våningar med hotellrum, totalt alltså fem våningar utmed Kyrkogatan och Källgatan. 

Ovanför våning fem byggs en indragen del med ytterligare tre våningar. Indragningen ska vara åtta meter från gatorna, vilket gör plats för en takterrass utanför sjätte våningen. Innanför takterrassen på sjätte våningen blir det kommersiella lokaler, exempelvis skybar. 

På våning sju och åtta planeras hotellrum. 

Närmast Westerlundska gården får hotellbyggnaden endast vara en våning hög.

Det är ännu inte bestämt när samrådstiden ska påbörjas och hur länge den ska pågå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar