onsdag 12 juni 2024

Håbo pastorat






Tio miljoner kronor. Så mycket kan kyrkan i Håbo nu låna för att rädda sin dåliga ekonomi. Men nu finns nya hål att stoppa pengarna i.

Klartecknet från politikerna i kyrkofullmäktige på måndagskvällen innebär att pastoratet nu kan gå vidare med sina låneansökningar hos sammanlagt tre olika långivare.

Till skillnad från mötet i maj, då ledamöterna inte tyckte sig kunna ta något beslut eftersom de inte fått något ekonomiskt underlag, verkade nästan alla nöjda nu. Endast två ledamöter höjde sina röster och protesterade.

Anders Uggla (S) saknade fortfarande detaljer i den ekonomiska redovisningen, exempelvis ville han veta hur lånen ska kunna betalas tillbaka. Ann-Sofie Borg, politisk vilde, tidigare SD, tyckte inte att pastoratet skulle få låna några pengar.

– Det här har varit en lekstuga med medlemmarnas pengar. De här lånen ska betalas tillbaka, hur ska det gå till, sa hon bland annat till EP efteråt.

I början på mötet fick ledamöterna en uppdaterad presentation av det ekonomiska läget. Vid mötet i maj var de stora problemen den alldeles för stora personalstyrkan och det faktum att renoveringen av Sjövillan i Skokloster redan renoverats för cirka 6 miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket som sagts från början.

Men på måndagskvällen fick ledamöterna klart för sig att det nu finns ännu större problem.

– Förutsättningarna har ändrats. Sjövillan är inte längre det största problemet. Nu behövs det lånas pengar av andra skäl, till akuta åtgärder, förklarade den ekonomiske rådgivaren Lacka Linder, som varit med och sett över pastoratens ekonomi.

När fastighetsbeståndet gåtts igemom under våren har det konstaterats att det finns ett underhållsbehov på omkring 40 miljoner fram till 2030. Och några saker är akuta; vattenrören i Skokloster kyrka måste bytas omgående, likaså ventilationen i personalutrymmena i Yttergrans kyrka.

Exakt vad de tio miljonerna ska användas till var inget som fullmäktige tog beslut om. Enligt handlingarna är pastoratets bedömning att fem av de tio miljonerna behövs till personalkostnader under 2024 och fem till att renovera klart Sjövillan i Skokloster. Men i ljuset av den nyupptäckta underhållsskulden blir det kanske inte exakt så.

Om Sjövillan skulle renoveras klart beräknas det kosta cirka 3,5 miljoner. Den grupp som utrett Sjövillans framtid har kommit fram till tre olika scenarier; att omgående renovera villan, att sälja den eller att sälja andra fastigheter för att finansiera Sjövillans renovering.

– I den här akuta fasen behöver vi göra en nulägesanlys av samtliga fastigheter, en plan och prioriteringar. Och titta på vilka fastigheter vi kan sälja, förklarade Malin Hörberg, verksamhetsutvecklare och projektledare för Sjövillan.

Enligt henne behövs lånen som en buffert för akuta ärenden och till de omställningskostnader som uppstår i samband med att pastoratet gjort sig av med åtta anställda under våren.

Förra kyrkoherden i Enköpings kyrkliga samfällighet, Anders Grape, ha anställts som vikarierande kyrkoherde i Håbo pastorat, sedan Nadja Elhousny Nygårdh valt att kliva av på grund av den höga arbetsbelastningen.

Anders Grape betonade att måndagskvällens beslut inte var att ta upp lån utan att säkerställa att man kan ta upp lån.

– Det är för att vi ska slippa panikåtgärder om det inträffar oförutsedda händelser i närtid. En utredning visar att det relativt snart går att bygga upp den egna likviditeten så vi står på betydligt fastare mark.

Bland annat denna utredning efterlyste Anders Uggla.

– Det finns uppenbarligen underlag, varför har vi inte fått se det? frågade han.

Anette Östlund

Anette.Ostlund@eposten.se

Pastoratets lån

● Beslutet innebär att Håbo pastorat nu kan ansöka om tre olika lån på sammanlagt tio miljoner kronor.

● Det största är på fem miljoner i form av en checkkredit hos Sparbanken i Enköping. Checkkrediten övergår vid årsskiftet till ett lån med amortering. Kreditavgiften ligger på 1,5 procent och räntan på 6 procent.

● Två lån på vardera 2,5 miljoner söks hos Knivsta respektive Lilla Edets pastorat. Räntan på båda lånen ska vara densamma som hos bank, plus 0,5 procent. Båda dessa lån ska återbetalas senast sista december 2025.

● Ytterligare ett lån på cirka 3,2 miljoner togs nyligen efter ett beslut av kyrkorådet. Detta är också en slags kredit, vars kostnad är 0,5 procent av den beviljade kreditgränsen samt ränta motsvarande riksbankens styrränta, plus 0,65 procent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar