lördag 22 juni 2024

Stadshotellet i Enköping akt 3A

 


Innan ett eventuellt beslut fattas om detaljplanen måste vi som medborgare och skattebetalare få klarhet. Detta inte minst mot bakgrund av kommunens tidigare erfarenheter av hotellaffärer.

När Stadshotellet 1985 såldes till Katrineholms Husbyggen AB lovade bolaget att rusta upp hotellet mot att de fick mark för bostadsbyggande i Skrasselhanken (Parkgatan i Fanna). Bostäderna byggdes men Stadshotellet rustades inte utan såldes snart vidare.

Förfallet av hotellet fortsatt under flera ägare. Det ägdes av en konkursförvaltare 2001 då kommunen gjorde en paketaffär med PEAB. Bolaget lovade att köpa hotellet och rusta upp det mot att de fick köpa gamla Sparbankshuset på Kyrkogatan 3, fick optioner på byggrätter på Paus-parkeringen och dessutom överta kommunens andel i Företagsparken i Annelund. PEAB bröt löftet om Stadshotellet men gjorde en bra affär med övriga delar i uppgörelsen. Det var PEAB som rev hotellet 2010.

Jag ställer följande frågor inför nu pågående hotellaffär med Vi Invest till kommunstyrelsens ordförande Peter Book och emotser svar i E-P:

Hur stora förluster på hotellfastigheten har Vi Invest AB visat upp för kommunen som motiverar att de ska få tillgång till kommunal mark vid Cykelhörnan för bostadsbebyggelse?

Vilka löften har getts till Vi Invest när det gäller priset på Statt-tomten eftersom den prislappen rimligen måste finnas med i bolagets kalkyl över lönsamheten i projektet?

Vilka garantier har kommunen fått om att Vi Invest är beredda att driva hotellet när de väl har byggt sina bostäder?

Hur stor bedömer du risken för att Vi Invest i likhet med Katrineholms Husbyggen och PEAB sviker sina löften beträffande hotellet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar