Ulrika skriver om Enköpings nya kommunhus



Många engagerade enköpingsbor följer kommunhusbygget med nyfikenhet. Vissa gör det genom att besöka byggarbetsplatsen och andra gör det genom ”Alla vi i Enköping!” på Facebook. Bland kommentarerna där får jag uppfattningen att många anser att vi politiker leker med skattepengar och jag kände plötsligt ett enormt behov av att förtydliga ett par saker.

  1. Även idag sitter vi i lokaler som kostar. När man tog beslutet att, på grund av arbetsmiljöskäl, dvs omtanke om de anställda, att lämna kommunhuset var man tvungen att snabbt hitta andra lösningar. Snabba lösningar blir ofta ganska dyra lösningar, så även i detta fallet. Vi hyr idag in oss i en mängd olika lokaler runt om stan.
  2. Hela poängen med att bygga ett nytt kommunhus är att det, enligt beräkningar som gjordes innan beslut. (och ja, man kan säkert häckla dem också om man vill, men de är vad vi hade att gå på) ska bli ungefär samma summa som vi idag betalar i de nuvarande lokalerna. Så varför GÖR vi då det här om det inte blir billigare? Varför säljer vi inte tomten och tjänar stora pengar på den?
  3. Jo, för att om kalkylen håller så blir det lite billigare, men framför allt så finns det två andra vinster med bygget. Dela hoppas vi att personalens rörelser in och ut ur kommunhuset kan bidra till att lyfta restaranger och butiker i centrum, men framför allt behöver vi sitta i ett och samma hus. Jag tror att alla som jobbar i ett sammanhang med kollegor runt sig vet att samarbetet oftast funkar bättre tillsammans med de som man ser varje dag. Ju längre bort någon är, ju mer sällan man ses, desto mer komplicerat riskerar samarbetet att bli. Jag har själv jobbat i skolan där det ibland har varit jättetydligt bara arbetslag emellan och då ska vi inte tala om svårigheten att jobba med kollegor på andra skolor. Närhet föder enkelhet och enkelhet föder EFFEKTIVITET. Så enkelt är det. I slutänden handlar det om att bli effektivare av att sitta närmare varandra.

Sedan kan jag inte låta bli att fundera på om det finns personer som på allvar tror att vi politiker inte betalar skatt? Leker vi mer era pengar leker vi även med våra egna pengar. Är vi slarviga med era pengar är vi slarviga med våra egna pengar. Höjer vi skatten för er höjer vi skatten även för oss själva. Det finns partier som inte anser en skattehöjning som en stor sak, men mitt parti hör inte till dem. JAG hör INTE till dem. Jag vill ha ut så mycket som möjligt av våra gemensamma skattepengar, alltså vill jag att kommunens högsta ledning ska vara så effektiv som möjligt. Ett gemensamt kommunhus är en del i det.

Jo, just ja, någon undrade varför vi hyr. Jo, dels för att vi i kommunen inte är så jättebra på att bygga kontorshus, Vi gör inte det så ofta. För att bli bra på något så behöver man ha gjort det ett par gånger, så det var en viktig del när vi valde. Att det skulle byggas av någon som byggt kontor förut. Men då kan man ju fråga sig varför vi inte köper huset när det är klart utan bara hyr. Jo eftersom det dels inte skulle bli billigare i den närmaste framtiden. På riktigt lång sikt skulle det naturligtvis bli det men Enköping är oerhört expansivt just nu, vi växer och vi förändras, vi vet inte riktigt hur vi kommer att se ut om 25 år. Kanske behöver vi något helt annat än det vi bygger nu? Kanske något större, kanske något mindre? Genom att hyra har vi möjligheten att se över och anpassa våra behov på ett enklare sätt när avtalstiden gått ut.

Jag hoppas verkligen att det här rätat ut några missförstånd längs vägen. Och så önskar jag att något av de där TRE kontoren för heltidspolitiker kommer att tillhöra en Centerpartist.

För visste ni väl att det bara finns TRE heltidspolitiker i Enköping? I alla fall finns det tre som får betalt för att jobba heltid.