onsdag 25 september 2024

Hezbollah

 


”Hizbollah ska inte få en chans att andas”

Publicerad 240924

Raketer har slagit ner i närheten av Tyr, som utsetts som ett världsarv av Unesco.

Den terrorstämplade shiamilisen Hizbollah bekräftar nu att en av dess högsta befälhavare, Ibrahim Qubaisi, dödades i en attack i en förort till Beirut på tisdagen. Under natten till onsdagen sköt Israel ner en raket riktad mot Tel Aviv och flygattackerna mot Libanon fortsätter. Flera explosioner har hörts i Beirut, uppger AFP.

Två dagar efter Israels omfattade attacker mot Libanon håller världen fortfarande andan. Med minst 558 döda, 1 800 skadade och tusentals människor på flykt från sina hem i södra Libanon befinner sig landet – som ingen säger sig vilja kriga mot – nu i ett veritabelt krig.

Den israeliska arméns talesperson varande återigen på onsdagsmorgonen alla libanesiska invånare som evakuerats under de senaste dagarna för att återvända hem. ”För er säkerhet, återvänd inte till era hem tills vidare”, sa han på arabiska.

– En dag av terror, sa Thuraya Harb, en 41-årig kvinna till nyhetsbyrån AFP efter att i måndags rest i åtta timmar med bil från sin hemby Toul i södra Libanon till Beirut där hon nu är en av tusentals internflyktingar.

På tisdagen stod det klart att under deras resa avfyrade israelisk militär runt 2 000 raketer mot minst 1 600 mål i södra Libanon och Bekaadalen i öster – båda regioner där Hizbollah har sina högborgar.

Ett hus i Akbiyeh, södra Libanon träffades av en av raketerna på måndagen.

Människor flyr i tusental från södra Libanon till Beirut.

I Beirut förbereder man sig på att ta emot många flyktingar från de södra delarna av Libanon.

En av attackerna riktades även mot Beiruts södra förorter – Israels mål ska ha varit att döda Hizbollahs högste befälhavare Ibrahim Qubaisi och/eller Ali Karaké, befälhavare för Hizbollahs södra front. De undkom dock den första attacken.

Senare under tisdagen slog Israel till igen mot ett flervåningshus i Ghobeiri. Minst sex personer ska ha dödats och 16 har skadades, enligt Reuters som citerar Libanons hälsodepartement. Nu bekräftar Hizbollah att en av deras högsta chefer, Ibrahim Qubaisi, fanns bland de döda.

De senaste officiella dödssiffrorna är 558 döda, varav 50 barn. Minst 1 800 människor har skadats. Majoriteten av de drabbade är civila.

Herzi Halevi, stabschef inom den israeliska armén.

Att Israel nu vänder sitt sikte från Hamas och mot Hizbollah kommer att förändra spelplanen, menar en analys i Jerusalem Post. IDF har valt att kalla den pågående operationen ”Northern Arrow”.

– Hizbollah inte ska få en chans att andas – vi kommer att påskynda de offensiva operationerna, deklarerade IDF:s stabschef Herzi Halevi.

Irans president Masoud Pezeshkian.

Irans president Masoud Pezeshkian kommenterade på tisdagen utvecklingen i en intervju med CNN:

– Hizbollah kan inte stå ensamt mot ett land som försvaras och stöds och förses av västländer, av europeiska länder och av USA, sade han – vilket ytterligare ökade rädslan för ett storkrig i regionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar