tisdag 7 december 2021

Tro och solidaritet del 2




Tro & solidaritet kollaborerar med Qatar och Turkiet

FÖRSVARSHÖGSKOLAN Publicerad 12 nov 2021 kl 05.45

Magnus Ranstorp, forskningschef CATS, Försvarshögskolan.


Följetongen med personliga påhopp och smutskastningskampanj fortsätter mot mig med oförtruten styrka. Det handlar om att sabotera för oss forskare som studerar islamism.

Men denna gång har nog avsändaren inom Socialdemokrater för tro och solidaritet gått lite väl långt, skriver Magnus Ranstorp.

Det som skett är en klassisk illustration av när främmande makt utövar informationskampanjer, här med avsikt att misskreditera en enskild forskare och tre svenska myndigheter: Försvarshögskolan (FHS), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och den nya Myndigheten för psykologiskt försvar.

Ledande personer inom Tro och solidaritet verkar ha försett en brittisk forskare nära kopplad till Qatar och Turkiets president Erdogan med information som de öppet hämtat in eller begärt ut från svenska myndigheter i syfte att misskreditera dessa så mycket som möjligt. Samtidigt har de varit så pass amatörmässiga i sina försök att sopa igen spåren att kopplingen snabbt blev uppenbar.

Erdogans påverkansverktyg

I en artikel på Politics Today, en hemsida knuten till turkiska tankesmedjan SETA (tillika ett av Erdogans primära påverkansverktyg) går forskaren Andreas Krieg till våldsam attack mot mig, FHS, MSB och den nya Myndigheten för psykologiskt försvar, där vi med ett stort mått av kreativitet anklagas för att vara Förenade Arabemiratens förlängda arm i Sverige. Det är allvarliga beskyllningar helt renons på substans.

Det som skett är en klassisk illustration av när främmande makt utövar informationskampanjer.

Vid en första anblick framstår artikeln som ett sammelsurium av rena sakfel, förvanskningar och konspirationsteorier som inte hade behövt bemötas då den av uppenbara skäl saknar trovärdighet. Mitt tidigare oavlönade engagemang med Hedayah i dess internationella ‘advisory board’ är känt för UD och andra svenska myndigheter samt för Global Counterterrorism Forum (GCTF) som har ett engagemang i Hedayah. Detta redogjorde jag för i ”Trygghetspodden” när den ToS-allierade imamen för Södermoskén i Stockholm gjorde samma grundlösa angrepp för nästan ett år sedan. Nu vill man göra en gigantisk höna av en fjäder.

Intressanta detaljer

Artikeln innehåller dock några specifika detaljer som gör den mer intressant ur ett svenskt perspektiv.

Under 2021 verkar anställda inom Tro och solidaritet, enligt journalister och anonyma uppgiftslämnare, öppet gjort förfrågningar samt begärt ut handlingar från olika myndigheter relaterat till både forskning om islamism samt fiskande av information i stort, i syfte att misskreditera och kartlägga forskare som studerar ämnet. Dessa misstankar stärks då det finns vissa detaljer i Kriegs artikel som inte tidigare varit offentliga som exempelvis identitet av inbjuden talare (som aldrig medverkade).

Uppgifterna återfinns nu i en konspiratorisk artikel i en tankesmedja knuten till både Qatar och Erdogan. Samtidigt ger författaren Krieg (som inte kan svenska) länkar till MSB:s svenskspråkiga utvärdering av vårt center på FHS. Samma utvärdering som Tro och solidaritets företrädare ständigt återkommer till i sina angrepp på oss. Kopplingen är uppenbar. Att publiceringen av artikeln på en obskyr turkisk hemsida omedelbart delades på sociala medier i triumferande ordalag av samma företrädare för Tro och solidaritet är också talande i sammanhanget.

Skandalöst haveri

Att Tro och solidaritet inte delar svenska myndigheters analyser av problemet med islamism är en sak, men att de är beredda att alliera sig med en oseriös forskare som slagit armkrok med Muslimska Brödraskaps-lierade aktörer och främmande makt som Qatar och Turkiet i syfte att svartmåla och undergräva svenska myndigheter och forskare, är helt enkelt skandalöst och saknar motstycke.

Den nya Myndigheten för psykologiskt försvar är skapad av en socialdemokratisk regering samtidigt som en socialdemokratisk sidoorganisation – adjungerad i partiets verkställande utskott – försöker skjuta den i sank med hjälp av främmande makt innan de ens har dragit i gång sin verksamhet. Det måste vara något slags rekord i haveri.

Av Magnus Ranstorp Forskningschef CATS, Försvarshögskolan




Interna kravet: Klipp banden till det religiösa S-förbundet

SOCIALDEMOKRATERNA Publicerad 11 maj 2021 kl 19.13


Maria Hind Alias, ordförande i S-föreningen för jämställdhet emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism.


Sara Kukka-Salam (S) är oppositionsråd i Solna och ordförande för S-förbundet Tro och solidaritet sedan sommaren 2020.


Återigen riktas krav på att Socialdemokraterna ska stryka Tro och solidaritet som sidoförbund.

Den här gången kommer uppmaningen från S-föreningen för jämställdhet emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism.

– Det underminerar förtroendet för partiet när man blandar ihop religion och politik, säger ordföranden Maria Hind Alias.


Tro och solidaritets ställning som sidoorganisation till Socialdemokraterna, med en adjungerad representant i partiets verkställande utskott, har länge varit föremål för debatt. Förbundet har varit en tydlig röst för en human flyktingpolitik, och har varnat för att islamofobi får prägla det politiska samtalet.

Samtidigt har de varit omskrivna för sitt samarbete med Sveriges muslimska råd och anklagelser om att liera sig islamister.

En tidigare kontrovers handlar om att skrivningar för att värna hbtq-personers rättigheter ströks ur ett manifest för S-muslimer, som antogs av styrelsen för Tro och solidaritet. Den dåvarande ordföranden försvarade saken i en debattartikel med rubriken ”S-muslimer kan inte förväntas ha samma förståelse för HBT-personer”.

De senaste veckorna har en debatt rasat mellan bland andra lokala företrädare vid Tro och solidaritet och terrorforskaren Magnus Ranstorp, som är kritisk mot S-förbundet och dess personkopplingar till det omstridda studieförbundet Ibn Rushd. Göteborg ska senare i maj besluta om att dra in studieförbundets bidrag.

”Religion är ingen politisk fråga”

Bland kritikerna finns även den tidigare S-toppen Nalin Pekgul. I Kvartals fredagsintervju i höstas kallade hon Tro och solidaritet för ”en olycka för partiet” som borde uteslutas från VU.

Hon får nu sällskap av S-föreningen för jämställdhet emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism. Enligt ordföranden Maria Hind Alias är föreningens styrelse överens om att Socialdemokraterna bör klippa banden med Tro och solidaritet.

– Det är ett litet förbund som har en ganska avgörande röst i partistyrelsen. De får gärna vara kvar som S-förening, men inte som sidoorganisation, säger hon.

Varför inte?

– Religion är ingen politisk fråga, till skillnad från de andra sidoförbunden som arbetar med frågor som rör jämställdhet, hbtq, ungdomar och studenter. Sverige är en sekulär stat av väldigt goda anledningar. Religion och politik ska inte gå hand i hand. Här måste Socialdemokraterna vara konsekventa och föregå med gott exempel, säger Maria Hind Alias.

TRO OCH SOLIDARITET

Socialdemokrater för tro och solidaritet är en sidoorganisation till Socialdemokraterna, och har liksom ungdomsförbundet SSU, S-studenter, HBT-Socialdemokrater och S-kvinnor en adjungerad plats i verkställande utskottet, VU, som är partiets högsta beslutande organ mellan kongresserna.

De hette tidigare Broderskapsrörelsen och var från början ett kristet förbund, men är sedan 2011 öppet för troende från olika religioner. Enligt förbundet har de runt 2 500 medlemmar.

Tro och solidaritet förespråkar bland annat en mer human asylpolitik, och var djupt kritiska mot Socialdemokraternas omläggning av migrationspolitiken 2018.

Förra sommaren fick förbundet sin första muslimska ordförande, Solnas oppositionsråd Sara Kukka-Salam, som leder arbetet tillsammans med vice ordförande Jesper Eneroth, son till infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Visa mer

”Inget jag tar hårt på”

Kritiken avfärdas av Mattias Irving, politisk sekreterare för Tro och solidaritet och ordförande i lokalföreningen Hjärta – troende socialdemokrater i Stockholm, som den senaste tiden varit aktiv i debatten mot Magnus Ranstorp.

När det gäller platsen i VU hänvisar han till att det redan pågår interna diskussioner om sidoförbunden överhuvudtaget ska ha en adjungerad ställning, och att frågan väntas dyka upp på partikongressen senare i år.

Han tror samtidigt inte att det finns stöd inom Socialdemokraterna för att klippa banden till Tro och solidaritet.

– Frågan dök upp för två kongresser sedan när Daniel Färm (vd för Socialdemokraternas mediebolag Aktuellt i Politiken) motionerade om det, och som enda person i rummet stödde den motionen. Så jag känner inte att det finns något stöd för den typen av utspel i partiet i stort. Det är sant att det finns en del grupper som driver frågan, men att Maria Hind Alias och Daniel Färm har den typen av åsikter om oss är ingenting som jag tar hårt på, säger Mattias Irving.

– Att den här frågan drivs nu handlar om att vi sakpolitiskt inte håller med varanda i vissa frågor. Det är bättre om vi diskuterar sakpolitiken i stället.

Maria Hind Alias invänder mot påståendet:

– Det är sakpolitiken jag vill diskutera när jag säger att religion och politik ska hållas isär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar