måndag 20 februari 2023

Islam akt1

Om DN har rätt, är det dags att sätta ned foten 

och vägra underkastelse för hot från våldsamma muslimer!

De som kastar sten mot poliser för att någon har eldat upp en koran är hjärntvättade stollar!



Ledare DN:

Både Koranen och Bibeln måste få grillas över öppen eld

Yttrandefriheten prövas inte när människor säger saker som nästan alla kan enas om. Det är först när många blir arga, och den har ett pris, som reflexerna testas.

Det är enkelt att vara för yttrandefrihet när ingen blir arg av det som sägs. Eller för all del när det som yttras bara provocerar personer vars känslor man inte bryr sig om.

Så var det när högerextreme Rasmus Paludan i fjol åkte på Sverigeturné för att elda upp Koranen, med stora upplopp som följd. Visserligen sa Polismyndigheten vid flera tillfällen nej till nya bokbränder. Men besluten underkändes av olika förvaltningsrätter, bland annat med motiveringen att tids- eller resursbrist inte räcker för att strypa en persons grundlagsskyddade yttrandefrihet. I klartext handlade det om att det inte var Paludan som stod för våldet, utan en arg mobb, och den kan inte tillåtas styra.

Att grupper kan bli upprörda och gå till attack har hittills inte varit ett giltigt skäl för att den som gör eller säger något obekvämt ska tystas.
Frågan är varför det skulle vara annorlunda i dag?

Trots det har polisen tagit fram särskilda riktlinjer som går ut på att det numera är förbjudet att bränna Koranen (men inte andra heliga böcker) i Sverige. Anledningen är att just den handlingen bedöms öka risken för attentat, vilket är ett beslut som är juridiskt tveksamt, enligt professor Mårten Schultz. Inte minst eftersom det innebär att det är omgivningens reaktioner – och inte agerandet i sig – som i så fall avgör vem som tillåts höja sin röst.

För det är inte så enkelt som att eldandet av Koranen 2022 var gratis eller riskfritt. Hundratals poliser skadades och bilar brändes. Men att grupper kan bli upprörda och gå till attack har hittills inte varit ett giltigt skäl för att den som gör eller säger något obekvämt ska tystas.

Det betyder att domarna från förvaltningsrätten – som ska avgöra om det var rätt eller fel av polisen att säga nej till nya koranbränningar – är principiellt viktiga. Polisens roll är trots allt att upprätthålla yttrandefriheten. Nu skapar den i stället en ny praxis, där aktören med störst våldskapital bestämmer vem som får säga vad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar