tisdag 27 juni 2023

Ibou Badjiea.k. Louse Guci




Ibou Badjie, 20, styrde gängets barnsoldater. Publicerad 27 jun 2023

Badjie får 18 års fängelse.

Under aliaset ”Louise Gucci” styrde 20-årige Ibou Badjie gängets barnsoldater.

Tre dagar på raken beordrade han 14 och 15 år gamla pojkar att skjuta och mörda i våldsvågen.

Nu döms han till 18 års fängelse.

Guldringen med rävmotiv har blivit en symbol i Stockholms gängvärld för att visa lojalitet gentemot Rawa Majid, alias den ”Kurdiska räven”.

På flera bilder i utredningen poserar 20-årige Ibou Badjie från Jordbro med rävringen på fingret. I flera års tid har polisen kopplat honom till det kriminella Zeronätverket från Jordbro. Ett nätverk som är tätt knutet till Kurdiska räven, och som flera gånger misstänks ha utfört våldsdåd mot betalning.

Nu döms Ibou Badjie för att ha spelat en nyckelroll i den våldsvåg som sköljde över Stockholm i januari. Via aliaset ”Louise Gucci” styrde och beordrade han pojkar att utföra grova våldsdåd.

Straffet: 18 års fängelse för anstiftan av försök till mord, försök till mord, anstiftan av förberedelse till mord och anstiftan av grovt vapenbrott till fängelse.

När Stockholms våldsvåg var som mest intensiv ledde misstankarna till pojkar från Jordbro:

20 januari avfyrades skott från en Kalasjnikov in i en lägenhet i Fruängen. Två 14-åringar misstänks ha utfört dådet, som filmades och fick stor spridning på sociala medier.

21 januari skickades två 15-åringar in i Dalen med order att skjuta ihjäl någon som de tyckte såg ut att vara kopplad till gängkriminalitet. En man i 20-årsåldern – helt utan koppling till gängkriminalitet – blev beskjuten men klarade sig oskadd.

22 januari skickades en 14-åring in i Skarpnäck med liknande order – att utföra en dödsskjutning. Planerna grusades när polisen kontrollerade honom av en slump.

I chattar kunde polisen se att aliaset ”Louise Gucci” var en gemensam spindel i nätet bakom de tre dåden. Kort efter händelsen i Skarpnäck kunde Ibou Badjie gripas efter att han väckt polisens uppmärksamhet på en McDonalds-restaurang på Södermalm.

”Mycket allvarlig brottslighet”

– Det är fråga om upprepade och hänsynslösa skjutningar i en gängkriminell kontext där unga personer utnyttjas för att skjuta för att döda, ibland vem som helst i ett rivaliserande gäng. Skjutningarna har inneburit en avsevärd risk för andras liv, i första hand målsägandenas men även allmänheten i övrigt. Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet, säger rättens ordförande chefsrådmannen Agneta Kornstrand i ett pressmeddelande.

Ibou Badjie döms mot sitt nekande – och en ny förhandling kommer att hållas i hovrätten.

– Jag kan konstatera att det finns både bevisfrågor och rent rättsliga frågor där jag gör en annan bedömning än tingsrätten och där jag tror att hovrätten kan komma att se det på ett annat sätt. Vi kommer att överklaga till hovrätten inom kort, säger hans försvarsadvokat Anton Strand.

Förutom brotten som Ibou Badjie nu döms för så sitter han även häktad misstänkt för stämpling till mord på den 15-åring i Skogås som mördades den 28 januari. Chattar visar hur ”Louise Gucci”-användaren jagade information om 15-åringen dagar innan mordet.

Sex personer döms

Sammanlagt sex personer åtalades för de tre dåden. Samtliga döms.

De två pojkarna som utförde skjutningen i Dalen – i dag 15 och 16 år gamla – döms till sluten ungdomsvård i 1 år och 5 månader respektive 1 år och 2 månader. En 19-åring som döms för medhjälp till samma dåd döms till 7 år och 6 månader.

För den avbrutna mordplanen i Skarpnäck döms en 20-årig man för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott till fängelse i 4 år och 9 månader. En 17-årig pojke döms för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott till ungdomsövervakning i 1 år kopplat till samma händelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar