torsdag 22 juni 2023

S & Hamas





Riksdagsledamoten Jamal El-Haj tycks inte ha brytt sig om de anklagelser som omgärdade Palestinakonferensen och dess ordförande Amin Abu Rashid.

Isamband med den kritiserade Palestinakonferensen i Malmö i slutet av maj stormade det rejält. Socialdemokraterna (S) avrådde riksdagsledamoten Jamal El-Haj från att delta, sedan konferensens ordförande Amin Abu Rashid pekats ut som en ledarfigur för terrorstämplade Hamas. Men El-Haj trotsade beslutet. I stället viftade han bort anklagelserna om konferensens Hamas-kopplingar.

Någon vecka efter Palestinakonferensen ägt rum kallar dess ordförande Amin Abu Rashid till en presskonferens i Malmö med sitt juridiska ombud. Syftet är att klara ut ”missförstånd som varit i media” kring konferensen. Abu Rashid nekar till att vara kopplad till Hamas. Han säger sig bedriva humanitärt hjälparbete genom biståndskonvojer. Samtidigt finns ett latent hot om lawfare på presskonferensen – Abu Rashid antyder att det kan bli aktuellt med förtalsstämningar mot medier och debattörer som är kritiska mot Palestinakonferensen.

Själva Palestinakonferensen i Malmö var en politisk manifestation och kulturell folkfest. Jag lyssnade igenom talen och inget kontroversiellt yttrades. Dock kan man kraftigt ifrågasätta lämpligheten att arrangera en sådan konferens i just Malmö – en stad som blivit världskänd för antisemitism.

Men man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Även om konferensen attraherar vanliga palestinier har konferensarrangörerna länge kopplats till Hamas av både Israel och tyska säkerhetsmyndigheter. Det är inget litet problem. Med största sannolikhet visste El-Haj om tidigare anklagelser om Hamas.

Sedan december 2013 står Abu Rashid på Israels lista över minst 14 individer och entiteter som klassificeras som ”Hamas i Europa”. Han var tidigare medlem i den holländska förgreningen av al-Aqsa stiftelsen som sedermera terrorstämplades av EU 2003. Under rättegången mot Holy Land Foundation, en Hamas-fond i USA, dyker ett dokument upp signerat av Abu Rashid, som listar palestinska välgörenhetsorganisationer i Europa. De misstänks vara kopplade till Hamas.

Abu Rashid var också en av de främsta europeiska organisatörerna av Gazaflottiljen 2010 och var ombord på skeppet Mavi Marmara. Turkiska IHH (İHH Humanitarian Relief Foundation) ligger bakom Gazaflottiljen som även kopplats till Hamas av tysk domstol. Redan år 2010 dyker Abu Rashids namn upp i medierna, anklagad av Israel, för att vara ansvarig för Hamas penninginsamling i Västeuropa.

År 2003 grundades den årliga Palestinakonferensen av Palestinian Return Center (PRC). Anklagelser om Hamas-kopplingar har riktats även av tyska myndigheter genom åren. När konferensen skulle hållas 2019 i Berlin rapporterade tyska inrikesunderrättelsetjänsten att konferensen ”organiseras bland annat av Palestinian Return Center, som anses vara Hamas centrala propagandaorganisation i Europa”.

Hamas-kopplingarna är tydliga. Men för Jamal El-Haj, en svensk riksdagsledamot som talande nog kallar palestinierna för ”mitt folk”, verkar dessa kopplingar inte spela någon som helst roll.




Magnus Ranstorp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar