lördag 23 september 2023

Socialdemokraterna 2023



När jag stod i valstugan på torget under den senaste valrörelsen kom det en kvinna som på dålig svenska frågade varför socialen inte stod på torget.

Jag började förklara att valstugorna endast användes av de politiska partierna.

Då pekade hon på Socialdemokraternas valstuga vars valfunktionärer hade gått hem för dagen.

Varför är socialens stuga tom?

Då förstod jag att hon tog för givet att Socialdemokraterna och socialen var samma sak.

Jag undrar; hur många invandrare har samma bild av Socialen och Socialdemokraterna.

En krönika av socialdemokraten Lotta Gröning i Epoch times:

Åtgärderna mot gängen 13 år sena

Publicerad 2023-09-19

Ansvariga politikers oförmåga att se utvecklingen och i stället blunda för problemen riskerar leda oss in i en systemkollaps. De krafttag som justitieminister Gunnar Strömmer nu pratar om kommer 13 år för sent.

”Säg som det är, vi lever i ett krigsliknande tillstånd” skrev Janne Josefsson i DN. Hans ord brände till – brutalt! Han har rätt. Varje dag får vi rapporter om dödsskjutningar och sprängningar på nyheterna. Nyligen beslutade polisen i Uppsala att inleda en särskild händelse efter flera mord och sprängningar, där en anhörig till gängkriminella mördades, likaså en ung man som var på väg till jobbet och som inte hade några kontakter med gängen. Läget förvärrades och spreds, vi hade sju mord på tio dagar.

Sverige ligger i topp när det gäller dödsskjutningar i Europa visar en rapport från BRÅ. I studien har Brå jämfört dödsskjutningar bland personer under 19 år i 22 europeiska länder. Den ökning som skett i Sverige går inte att finna i något annat land. Brå visar att åtta av tio skjutningar sker i gängkriminell miljö samt att dessa kan kopplas till droghandeln men även till bristande förtroende för polisen.

Det värsta är att utvecklingen har tillåtits pågå länge. Så länge att statens våldsmonopol har hamnat i gungning. Attackerna mot poliser och blåljuspersonal talar sitt tydliga språk, men även att sjukvården och akutmottagningar i många städer tvingas ha vakter och låsta dörrar i händelse av hot och överfall. Sverige är också ett transitland för narkotika, det är lätt att få in drogerna och tullen har fortfarande inte den lagstiftning bakom sig som krävs för att på allvar stoppa inflödet av droger. Tullverket har heller inte rätt lagstiftning för att stoppa den organiserade brottsligheten trots att frågan diskuterats och ansvariga myndigheter har larmat om bristerna i över tio års tid. Förhoppningsvis är snart ny lagstiftning på plats: en utredning är tillsatt och klar. Men trögheten i det politiska systemet är uppenbar. Vi såg det inte komma trots att varningarna fanns där.

Carin Götblad utsågs av regeringen till särskild utredare, i ”Utredningen mot kriminella grupperingar”. 2010 presenterade hon resultaten och varnade för unga pojkar som inte klarade skolan och bara flöt omkring. Bedömningen som gjordes var att det skulle kunna handla om 5 000 ungdomar som riskerade att hamna i kriminella nätverk om regeringen inte gjorde tillräckligt. Hon föreslog en riktad satsning: Projekt Pojkar i utanförskapsområden. Hon kritiserade också regeringen för det som gjorts dittills när hon presenterade utredningen; ”Insatserna har varit slumpartade, ryckiga och alldeles för sena”, sade Carin Götblad, då polismästare i Stockholms län.

I SVT:s Agenda 13 år senare konstaterade Carin Götblad att det är tydligt att man inte blir lyssnad på när man är tidigt ute och ingenting görs förrän problemen är ett faktum. ”Inom polisen har vi fört fram detta i 15 år. Socialtjänsten och polisen vet vilka som blir gängkriminella redan i 9–10-års åldern.”

Det är förortens barn som sköter narkotikaindustrin.

I dagarna har regeringen tagit krafttag, en mängd nya åtgärder är på gång. Bland annat har de kallat in Rådet mot organiserad brottslighet för att diskutera det akuta läget med det eskalerande våldet. Efter mötet med rådet sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Epoch Times utsände att det är ”en enorm press på hela vårt system, alltifrån polis, åklagare till Sis-hem till HVB-hem, familjehem …” 

Vi riskerar att närma oss en systemkollaps, det är så många lagar och åtgärder som skulle behövt vara på plats för länge sedan. De förslag och de möten som Gunnar Strömmer nu pratar om är mer eller mindre exakt det som Carin Götblad förde fram för 13 år sedan.

Nu har vi barn under 15 år som erbjuder sig att döda för att få högre status och komma fram i de kriminella nätverken. Evin Cetin, författare och tidigare advokat, konstaterade också i Agenda den 17 september att det är förortens barn som sköter narkotikaindustrin.

Trögheten i det politiska systemet är oerhört problematisk när ansvariga makthavare inte förstår allvaret och inte vill se det som ska komma. 2010 var det inte särskilt många som pratade om kriminella gäng i utanförskapsområden. Det ansågs rasistiskt. Då ville heller ingen ansvarig politiker se bristerna i integrationen, än mindre barn som drogs in i gängkriminalitet. Det är enklare att blunda för verkligheten. Resultatet är att vi lever i en mycket farlig tid.

Lotta Gröning

Opinionschef

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar