söndag 22 oktober 2023

Stadshotellet i Enköping akt 2C



Tidigare inlägg


Enköpings kommun mörkar de slutsatser som fastighetskonsulten Svefa kommit fram till när det gäller hotellbyggarföretaget Vi Invests ekonomi.

Enköpings kommun 22 oktober 2023

Enköpings-Posten har begärt och fått ut tre rapporter som fastighetskonsulten tagit fram åt Enköpings kommun.

Två av rapporterna har gjorts för att kommunen ska kunna säkerställa att bolaget klarar av att bygga hotell på stattomten. Utifrån detta ger konsulten rekommendationer till hur kommunen ska agera.

Men den senare delen har kommunen valt att mörka för EP. Kommunen hänvisar till sekretess och utesluter textavsnitt med rubrikerna "Finansierinsgplan och projektekonomi", "Positiva och negativa aspekter, lämplighet för projektet", "Ekonomi" samt "Sammanfattning och rekommendation".

Också de preliminära uppgifterna från Vi Invests bokslut för 2022 har uteslutits i den versionen som skickas till tidningens redaktion.

EP har begärt att få veta vilka sekretessregler kommunen stödjer sig på för beslutet men har ännu inte fått någon återkoppling på den frågan.

De avsnitt som Enköpings kommun hävdar omfattas av sekretess har dock Enköpings-Posten kunnat ta del av genom andra källor. Det framkommer att konsultföretaget Svefa lyfter flera positiva aspekter kring bolaget Vi Invest. Svefa framhåller också ekonomiska förhållanden som ligger till grund för en oro över att ett hotellbygge i Enköping kan bli ett riskfyllt projekt att genomföra.

Det Svefa kunnat analysera, ekonomin och likviditeten i hotellkoncernen, visar inte att bolaget har kapacitet att genomföra projektet.

Efter Svefas rapport, som kom sista mars, har kommunens egen ekonomiavdelning granskat Vi Invests fastställda bokslut för 2022, eftersom Svefa endast hade preliminära siffror vid sina slutsatser. Bokslutet fastställdes under sommaren och visar till delar en sämre ekonomisk utveckling.

EP har begärt ut även rapporten som kommunens ekonomiavdelning gjort och fått beskedet att också den till delar omfattas av sekretess. Vilka uppgifter kommunen anser tåla öppenhet är för närvarande oklart.

EP har kunnat berätta att flera politiker som deltog i det avgörande beslutet kring att förnya Vi Invests markanvisningsavtal, för byggande av hotell och bostäder, inte hade läst rapporten och tagit del av de slutsatser som den anlitade konsulten gjort.

– Nej, jag har inte sett nån rapport men vi har fått flera muntliga dragningar och utifrån dem känner jag mig trygg med att förnya avtalet med Vi Invest, säger bland annat Ulrika Ornbrant (C), ordförande i Plan- och exploateringsutskottet som fattade beslutet om förnyat avtal.

Det är svårt att bedöma om Vi invest kommer att klara av ett hotellbygge i stattgropen. Den slutsatsen drar det konsultbolag som Enköpings kommun själv anlitat för att genomlysa bolaget. Av de uppgifter som kunnat analyseras ser man flera risker.


I februari och mars genomförde fastighetskonsulten Svefa två så kallade motpartsgranskningar av Vi Invests ekonomi, inför att kommunens plan- och exploateringsutskott nu i oktober skulle besluta om två nya markanvisningar till bolaget.

Båda granskningarna gjordes innan Vi Invests bokslut för 2022 var fastställt men i granskningen i mars hade man fått in preliminära siffror för hur bokslutet skulle komma att se ut.

Svefa har hämtat sina uppgifter i offentlig data; årsredovisningar, kreditupplysningsföretag, mediadatabaser samt information från Enköpings kommun. Många positiva delar lyfts fram, exempelvis att Vi Invest-koncernmoderbolaget har högsta rating enligt kreditupplysning, de har lång och bred kompetens och är en välkänd, etablerad aktör på marknaden.

Men rapporten visar också att Svefa haft stora svårigheter att bedöma både ekonomin och lönsamheten i Enköpingsprojektet. Detta eftersom det saknas en fullständig projektkalkyl och finansieringsplan. Utan sådana dokument går det helt enkelt inte säga om projektet är genomförbart, skriver Svefa.

Däremot har man kunnat analysera ekonomin och likviditeten i koncernen fram till det preliminära bokslutet för 2022. 

Analyserna visar att det inte finns kapacitet att genomföra projektet, skriver Svefa. 

Enligt det preliminära bokslutet skulle bolaget ha 49 miljoner i omsättningstillgångar vid utgången av 2022, varav 20 miljoner var i likvida (kontanta) medel. Detta bidrar till Svefas bedömning om osäkerheten kring om det finns medel att genomföra projektet.

I Svefas rapport konstateras det att koncernen haft en högre omsättning 2022 än de tre tidigare åren och att resultatet för 2022 såg ut att bli positivt efter att ha visat minussiffror de tre föregående åren. Soliditeten såg ut att ha ökat från 6 procent 2020 till 28 procent 2022, vilket Svefa menar gör att bolaget ser relativt starkt ut, även om Svefa understryker att man inte haft någon insyn i underlaget när det gäller de uppskrivning av fastigheter som bolaget gjort 2021.

Det preliminära bokslutet ger dock en bättre bild av Vi Invests ekonomi än de uppdaterade siffrorna i det fastställda bokslutet som kom några månader senare. Det visar att 2022 års resultat stannar på minus 26 miljoner, istället för plus 4. Det egna kapitalet minskade mer, till 237 miljoner istället för 265 som de preliminära siffrorna visade och bolagets skuldsättning är nu 500 miljoner (långfristiga skulder) och inte 472. Den enda siffran som förbättrats är omsättningstillgångarna, 51 miljoner istället för 49. Likvida medel hamnade på 20 miljoner.

Svefa avrådde inte kommunen att teckna markanvisningavtal med Vi Invest men rekommenderade följande:

1. Att avtalet om bostäderna villkoras av att hotellet först ska genomföras.

2. Att ta fram och tydliggöra villkor för tidpunkter då kommunen har möjlighet att avbryta markanvisningen.

3. Att be Vi Invest att lämna in en rimlig finansieringsplan vid byggstart/överlåtelse samt 

4. Att inte utforma detaljplanen specifikt för Vi Invest utan istället utgå från en flexibel lösning så det blir möjligt att en ny aktör kan ta över. 

De två första punkterna har skrivits in i markanvisningsavtalet. Punkt tre ska genomföras redan i vår, efter ett krav från Anders Wikman, Nystart Enköping, i samband med att avtalet beslutades den 11 oktober.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar