fredag 22 december 2023

Åkessons nyttiga idioter

David Lagercrantz sällar sig till den växande fårskocken bestående av Jimmie Åkessons väldresserade nyttiga idioter.

Jag hoppas att Åkesson skickar ett tackkort till naive Lagerkrantz.

Snyggt, Jimmie Åkesson, vilken jäkla formulering!
Publicerad 23 dec 2023

AI-JIMMIE. SD-ledaren under sitt senaste tal på arabiska.
Foto: SVERIGEDEMOKRATERNA/YOUTUBE

Snyggt Jimmie Åkesson, tänkte jag, vilken jäkla bra formulering.

Inte konstigt att partiet går framåt.

Själva scenen är förstås lite komisk, i alla fall nu innan vi vant oss vid AI-tekniken. Jimmie Åkesson sitter med vattenkammat hår, och grå kostym och talar flytande arabiska, med ett stråk av sin blekingska till och med.

Alldeles nyss hade vi tagit det för satir, ett mem. Men nu är avsändaren Sverigedemokraterna själva, och uppdraget är allvarligt. Jimmie Åkesson vill förklara direkt för den arabiska publiken vad han menade med sitt tal på landsdagarna när han sa sig vilja riva moskéer. Förslaget var inte illa ment, får vi veta, inte mot muslimer i allmänhet som begriper att religion är en privatsak. Det var bara extremisterna han var ute efter – islamisterna. Allt annat är bara påhitt, förvrängningar av medierna och det är här han blir så elegant.

”En lögn kan ta sig från Bagdad till Konstantinopel medan sanningen fortfarande letar efter sina sandaler”, säger han.

Citatet är inte hans eget, som jag trodde ett ögonblick, utan ett arabiskt ordspråk. Det är flott ändå, och mer sant i dag än någonsin när falska uppgifter färdas så snabbt på nätet och vållar så stora problem. Men framför allt är det skickligt att etablera en delad erfarenhet om att vara förtalad med ett par visdomsord från målgruppens egen värld. Det blir enklare att övertyga, och genom hela talet låter Jimmie Åkesson inte heller alls som en arg demagog som under landsdagarna, utan mer som en besvärad lärare som förklarar det svenska systemet för sina elever. Det är ganska enastående fräckt.

Jag läste precis Magnus Ranstorp och Linda Ahlerups rapport ”LVU-kampanjen” för Försvarshögskolan, om hur Sverige utsattes för en flodvåg av rykten om att socialtjänsten kidnappar muslimska barn. Tillsammans med koranbränningarna bidrog det till det ökade terrorhot vi lever under i dag. I rapporten talas om att vad som verkligen saknades under händelseförloppet var en bättre, rakare kommunikation med den arabiska publiken, och det slår mig att det är just vad Jimmie Åkesson gör här.

Ska Ulf Kristersson och de andra inte försvinna bakom sitt stödparti, måste de lära sig berätta bättre.

Han sitter framför en bild av riksdagen och låter som en plågad landsfader, en trött pedagog som berättar om den svenska demokratin som om det var han som ansvarade för den, och jag inser med en plötslig kraft att det är det här Sverigedemokraterna kan. De skapar narrativ som slår igenom, och som vi alla tvingas förhålla oss till.

Här berättar Jimmie Åkesson en ny historia om att han egentligen är på de vanliga muslimernas sida, han vill bara åt dem som hotar vårt land och våra grundläggande värderingar. Ingen allmän misstänksamhet mot främlingar anas, ingen hundvisslande populism, bara krass realpolitik för att skydda oss. Det är förljuget, men begåvat, och jag tänker: Ska Ulf Kristersson och de andra inte försvinna bakom sitt stödparti, måste de lära sig berätta bättre.

Inte bara böja sig för SD:s världsbild om att invandringen ligger bakom allt ont i landet. Det finns andra narrativ, till exempel att högerpopulismens falska berättelser drar oss ännu mer isär, och utgör ett lika stort hot mot demokratin som det som kommer utifrån.

Lögnen tar sig fram medan sanningen letar efter sina sandaler.

David Lagercrantz är författare och kolumnist i Expressen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar