onsdag 31 januari 2024

UNRWA



Palestina, Hamas och UNRWA är tre fenomen som jag absolut inte förstår.

UNRWA är en gigantisk FN-organisation som existerar enbart för att bistå miljontals palestinier.

Folket på Västbanken och Gaza är lidande muslimer som försörjs av västvärlden trots att de omges av groteskt rika muslimska länder.

Var är den muslimska solidariteten?

Dessutom är de islamdominerade ländernas rikedomar helt och hållet en följd av västvärldens oljekonsumtion.

jag förstår mig inte på muslimers omvärldsanalys.









Rätt stoppa biståndet till Unrwa

Sent på tisdagen meddelade biståndsminister Johan Forssell att Sverige pausar biståndet till Unrwa, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar. Flera andra länder, däribland USA, Frankrike och Storbritannien, har nyligen fattat samma beslut.

Bakgrunden är att det har framkommit att Unrwa-anställda var inblandade i Hamas terrorattack den 7 oktober.

Enligt Israels uppgifter har en Unrwa-anställd kidnappat en kvinna, en annan deltagit i en massaker på en kibbutz och ytterligare en anställd delat ut ammunition.

Unrwa:s ledning meddelar att man är chockad över det frysta biståndet, och påpekar att de aktuella personerna har fått sparken.

Men Unrwa har ett inneboende problem som gör att liknande situationer kommer att återkomma fler gånger. Organet bildades 1949 efter det arabisk-israeliska kriget, som i sin tur var en följd av att Israel utropade sig som stat i enlighet med FN:s delningsplan.

Unrwa fick en särskild uppgift att understödja flyktingarna och deras efterkommande. Antalet palestinier som uppfyller Unrwa:s definition av flyktingar har vuxit från 700.000 till nära sex miljoner i dag. Unrwa administrerar flyktingläger också i Libanon, Syrien och Jordanien.

”Det ger Sverige ett särskilt ansvar att agera.”

Unrwa:s mandat gick från början hand i hand med arabländernas ovilja att palestinierna skulle ha någon annan status än just flyktingstatus. Ett flyktingproblem som gjordes permanent.

Det säger sig självt att Unrwa i realiteten inte bara är en humanitär organisation, utan är tätt förknippad med palestiniernas kamp, med återvändande till det som i dag är israelisk mark som högsta mål. Just på Gazaremsan måste Unrwa samarbeta med terroristorganisationen Hamas, som har makten där.

1.300 Unrwa-anställda bedöms vara medlemmar i Hamas. Hur påverkar det verksamheten, inte minst de många skolor som drivs av Unrwa?

Sverige har budgeterat 400 miljoner kronor i bistånd till Unrwa för 2024, och är därmed en av de största bidragsgivarna. Det ger Sverige ett särskilt ansvar att agera efter de uppgifter som nu kommit fram, och därmed stoppa utbetalningarna av bistånd.

Svenska skattepengar ska inte gå till organisationer där det finns misstänkta kopplingar till terrorism.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar