onsdag 11 september 2024

POTUS 2024 akt 7





Publicerad 11 sep 2024

Kamala Harris, tidigare stämplad som en medioker debattör, gjorde allt rätt under nattens drabbning.
Kamala Harris följde en tydlig linje när hon i natt ställde sig i podiet tre meter från sin motståndare Donald Trump: jag står för det nya, du för det gamla.

Hon lyckades gång på gång att reta Trump och hävdade att världsledare skrattar åt honom och att Putin hade suttit i Kiev med ögonen på resten av Europa om han varit president.

Det var första gången de två kandidaterna träffades och även demokraterna direkt efter debatten slängde i väg en kaxig fråga om republikanerna känner sig sugna på ett returmöte, är det nog tveksamt om Kamala Harris själv vill. Den här natten fick hon Donald Trump dit hon ville. Han framstod som arg och defensiv, hon lugn och på gott humör. Flera gånger log hon och skakade på huvudet åt sin motståndares attacker och när Donald Trump började tala om att illegala invandrare äter hundar och katter i Ohio brast hon ut:


– Snacka om att vara extrem.


Men det segment i debatten som flest talade om var när Harris lurade in Trump i en fälla och fick honom att fokusera på publiken på hans kampanjmöten i stället för att fokusera sina två minuter på sin egen viktigaste kärnfråga – migrationen.

Den första mätningen som presenterades en dryg timme efter att debatten var över visade att 63 procent av tittarna höll Kamala Harris som vinnare.

Frågan är om debatten förmår att förflytta tveksamma väljare i Demokraternas riktning.

– Om opinionen inte rör sig efter det här, då ligger demokraterna väldigt illa till, säger USA-experten och kommunikationskonsulten Andreas Utterström.

– Hon gjorde sitt livs debatt och om det inte räcker kan jag bara tolka det som väljarna inte vill ha henne.

”Riskerar fängelse”

Andreas Utterström är förvånad över Trumps veka insats.

– Det är obegripligt av en man som förmodligen kommer att hamna i fängelse om han inte väljs till president. Han har ofta varit bra i debatter på sitt eget icketraditionella sätt. I natt gick han miste om chansen att fokusera på både migration och ekonomi.

Enligt Andreas Utterström är det föga förvånande att Trump inte tycks ha lyssnat på några rådgivare inför debatten.

– Han gör alltid som han själv vill och känner, men han brukar ju kunna vara en rolig entertainer. Nu kändes han bara som en person som inte visste åt vilket håll han ska rikta kanonen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar