torsdag 19 september 2024

Socialdemokraterna och salamikorv

 






Socialdemokraterna flyr de viktiga lotterifrågorna
Publicerad 21 sep 2024
Socialdemokraterna mörkar fortfarande viktiga uppgifter om lotteriskandalen – som hur man ska göra med de dolda spelintäkterna.

Telefonförsäljare som luras, dementa damer som skickas till inkasso och gängkriminella som är på rymmen från fängelsestraff. Om Socialdemokraternas lotteriskandal hade varit ett filmmanus skulle det ha betraktats som på tok för överdrivet.

Partiledningen har försökt hantera skandalen genom att peka ut syndabockar och spela upprörda. Vd och styrelse för det egna bolaget Kombispel har sparkats, avtalen med telemarketingbolagen sagts upp och i veckan höll Magdalena Andersson en presskonferens i ett försök att ta udden av skriverierna.

Därefter har bevakningen övergått i någon slags Benny Hill-fas där ledande socialdemokrater – Anders Ygeman, Ardalan Shekarabi, Lisa Nåbo – springande har försökt undkomma reportrarnas mikrofoner.

Måtte medierna fortsätta att jaga dem. För fortfarande saknas svar på en rad viktiga frågor:

■ Ska åldringarna bli blåsta av kundtjänsten i stället?

Socialdemokraterna uppmanar lurade lottköpare att höra av sig till Kombispel. Men enligt TV4 sköts kundtjänsten av ett telemarketingföretag. Hur säkerställer S att virriga åldringar inte blir svindlade av telefonförsäljare en gång till om de lyfter luren?

■ Har kriminella nätverk kommit över ringlistorna?

Flera personer som arbetat på Effective communication är dömda för äldrebedrägerier. Vad görs för att säkerställa att ringlistorna inte har utnyttjats av kriminella? Har kunder varnats för att deras uppgifter kan ha läckt? Ska det rentav bli möjligt att bli medlem i Sveriges största parti utan att behöva dela sina personuppgifter med Kombispel?

■ Vad händer med de dolda intäkterna från andra lotterier?

Kombispel är inte det enda spelbolag som fyller den socialdemokratiska partikassan. Genom det mindre kända bolaget Svenska lotterier och insamlingar AB säljer Socialdemokraterna lotter åt andra föreningar och folkrörelser, som PRO. I fjol gjorde man över fem miljoner kronor i vinst på den verksamheten.

Kommer Socialdemokraterna att sluta med telemarketing även i detta mer hemliga bolag? Om inte, varför tycker man att det är okej att fortsätta telefonterrorisera äldre om det sker på uppdrag av andra?

■ Framförallt, vad visste partiledningen?

Socialdemokraterna har försökt skylla det inträffade på ett telemarketingföretag som gått bananas. Men skandalerna har ju duggat tätt – oavsett vilka företag som man anlitat. Och Effective communication vittnar om att Kombispel granskat telefonmanus, besökt kontoret i Barcelona regelbundet och på ett helt annat sätt än andra kunder legat på för att hålla försäljningen uppe.

Det pekar på att Socialdemokraternas uppskruvade vinstkrav är den egentliga orsaken till de återkommande problemen. Felet med den sparkade vd:n var kanske att han faktiskt skötte sitt uppdrag.

Socialdemokraterna gör dock allt för att bevakningen ska handla om annat än partiets eget ansvar. Magdalena Andersson vill hellre prata om regeringens försök att förbjuda partilotterier. Där är ju Socialdemokraterna offret och högern förövare, anser hon.

Om vi hade tjänat pengar på salamikorvar skulle Moderaterna ha försökt att förbjuda det, sa S-ledaren upprört på presskonferensen i veckan.

Det hade möjligen varit en träffande liknelse – om Socialdemokraterna hade undantagit den egna korvförsäljningen från skatt, slopat kravet på innehållsförteckning och låtit gängkriminella blanda ner grävling i smeten.


För principfrågan om partilotterierna kan inte längre skiljas från de praktiska frågorna om hur Socialdemokraterna hanterar sina privilegier. Att partiet regelmässigt missbrukar det undantag som låter dem sälja lotter på kredit är högst relevant för frågan om huruvida reglerna ska ändras.

Det vet partiet. Därav de många obesvarade frågorna. Ju färre konkreta löften partiledningen tvingas ge nu, mitt i krisen, desto större möjligheter har man att säkra så stor del som möjligt av intäkterna till lotteriet i framtiden.

Det märktes när Jonas Nygren, Kombispels nytillträdda vd, intervjuades i P1 morgon i tisdags. Han pressades på frågan om stoppet för telemarketing också innebär att bolaget slutar ringa befintliga kunder för att kränga fler lotter. Då svävade han plötsligt på målet och sa att det var viktigt att kunna nå lottköpare på alla möjliga sätt.

Nygrens uppdrag är inte bara att hantera stormen – utan också att se till att Socialdemokraterna går så torrskodda ur den som möjligt. Det är förmodligen dåliga nyheter för pensionärer med telefonabonnemang.

Det skulle inte förvåna mig om partisekreteraren Tobias Baudin till slut också kommer att offras i ett försök att få missnöjet att lägga sig.

Men det kommer inte lösa grundproblemet: Att Socialdemokraterna sätter pengarna framför moralen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar