fredag 18 oktober 2024

CUF är Candela i C

När Demirok & Ådahl avlägsnas ur ledningsgruppen finns det en möjlighet att återupprätta alliansen men inte förr.




Cuf: Antisemitismen i V gör samarbete omöjligt!
Publicerad 17 okt 2024

Antisemitismen som avslöjats inom Vänsterpartiet har rört upp starka känslor – i Centerpartiet.

Caroline von Seth, 25, ungdomsförbundets ordförande, kräver att C sätter totalt stopp för samröre med Nooshi Dadgostars parti.

– Här går vår röda linje, säger hon.

Och von Seth får stöd i sitt krav – av partiledaren Muharrem Demirok.

”Vänsterpartiet har ett genuint problem med strukturell antisemitism”, säger Cuf:s ordförande Caroline von Seth.

Den senaste tiden har en rad avslöjanden gjorts om antisemitism inom Vänsterpartiet. Två personer har lämnat V mot bakgrund av detta, och ett ärende om uteslutning av Kristofer Lundberg, partiets ordförande i Angered, pågår.

Samtidigt har V-ledaren tagit avstånd från antisemitiska uttalanden. Efter söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda, sa Nooshi Dadgostar:

– Det ligger i vår själ att aldrig ställa människa mot människa.

Men Caroline von Seth, som är ordförande i Cuf och sitter i partistyrelsen, tycker inte att V gjort tillräckligt för att rensa ut antisemitismen.

– Vänsterpartiet har ett genuint problem med strukturell antisemitism och det gör det omöjligt att på något sätt ha ett aktivt eller passivt samarbete med V, säger hon.

Vidare anser Caroline von Seth att det är tydligt att V inte tagit tag i problemen, utan försöker komma undan ”med fina ord om jämlikhet och rättvisa”. Först när medierna uppmärksammar problem agerar man, framhåller hon.

– När det har rapporterats om lokala företrädare som uttryckt sig antisemitiskt genom nidbilder, anklagelser och fördomar har det dröjt otroligt lång tid innan man sett någon form av uttalanden från Vänsterpartiet på nationellt plan, så det är uppenbart att de bara reagerar när det blir mediala påtryckningar.

Caroline von Seth efterlyser ”självrannsakan” i V.

– De bör ta ett helhetsgrepp och vara öppna med att de internt behöver utreda hur situationen ser ut och faktiskt vidta åtgärder och visa proaktivt vad de gör, säger hon.

Röd linje mot V

Men Caroline von Seth riktar också en uppmaning till sin egen partiledning om att vara tydlig och ta avstånd från V.

Att C och V ses som en del av S-ledaren Magdalena Anderssons regeringsunderlag inför valet 2026 kan inte få spela någon roll i detta, menar hon. Ungdomsförbundet har länge haft en kritisk inställning till ett framtida samarbete.

– Det är klart att Centerpartiet ska ha ambitionen att sitta med regeringsmakten, men vi kan inte gå med på vilken situation som helst, säger hon, och tillägger:

– Det här är en så tydlig röd linje för mig och Cuf att vi inte är beredda att varken kompromissa eller stötta en regering som har samröre med ett parti som har problem med rasism, oavsett om det är V eller SD.

Muharrem Demirok har pekat ut Magdalena Andersson som sin statsministerkandidat.

I en skiftlig kommentar till Expressen instämmer C-ledaren Muharrem Demirok i mycket av V-kritiken från von Seth:

”Att det tog så lång tid för Nooshi Dadgostar att markera mot medlemmar i hennes eget parti som givit uttryck för antisemitiska åsikter är för mig både obegripligt och oacceptabelt. Utöver Vänsterpartiets oförmåga att hantera antisemitism inom sitt eget parti och deras oförmåga att ta ansvar för Sveriges säkerhet genom att stå bakom det svenska Nato-medlemskapet, finns det flera uppenbara ideologiska svårigheter för seriösa partier att samarbeta med Vänsterpartiet”, skriver Demirok, och tillägger:

”Jag kan inte se hur något ansvarstagande parti skulle kunna samverka med Vänsterpartiet i en regering när det ges uttryck för den här typen av åsikter”.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar