onsdag 2 oktober 2024

Ibn rushd – epilog?


Offerkoftan som Anna Waara bär är typisk för muslimska organisationsledare när svenska skattebetalares bidrag dras in för att verksamheter inte uppfyller kraven som alla motsvarande organisationer accepterar.

Typiskt är också det bisarra jämrandet över att ha drabbats av islamofobi när det snarare är så att islams agenda kläs av bit för bit.

Tror någon att det är en slump att nedanstående friheter är bannlysta i samtliga islamdominerade länder?




Muslimska studieförbundet Ibn Rushd lägger ner
Publicerad 2 okt 2024

Studieförbundet Ibn Rushd avvecklar verksamheten. 

Beslutet fattades vid en extra förbundsstämma och är en följd av att Folkbildningsrådet aviserat att förbundet inte får något statsbidrag från och med nästa år 2025.

Flera kommuner och regioner har den senaste tiden dragit in sitt stöd till det kritiserade muslimska studieförbundet efter Folkbildningsrådets granskning i december.

Ibn Rushd har fått kritik bland annat för att ha länkat till hemsidor med texter om att homosexualitet är förbjudet och att barnaga är tillåtet under vissa omständigheter.

I ett pressmeddelande från Studieförbunden i samverkan skriver ordförande Gunnar Danielsson:

”Förlusten av Ibn Rushd studieförbund innebär att bredden och mångfalden i svensk folkbildning minskar. Ibn Rushd studieförbund har hela vägen profilerat sig mot den stora muslimska befolkningsgruppen utifrån den viktiga strävan att muslimer ska vara en självklar del av Sverige.”






Ibn Rushd borde blivit av med bidragen långt tidigare!

I åratal har det islamistiska studieförbundet Ibn Rushd fått statliga bidrag för att sprida sin samhällsfientliga och antidemokratiska propaganda. Nu lägger de ner och det är naturligtvis mycket bra. Men det borde ha skett för länge, länge sen.

Länkar till sajter om stening, propaganda mot homosexuella, försvar för barnaga, antisemitiska hatbudskap – listan på de antidemokratiska värderingar som präglat Ibn Rushd kan göras lång.

Ändå har de fått statsbidrag år efter år, och deras representanter har fått ta plats i de stora mediehusens finsalonger. Hur är det möjligt?

Det finns många svar på den frågan. Ett är att Socialdemokraterna i decennier har lierat sig med islamister. Det har de gjort för att de vet med sig att de behöver denna grupp för att ens komma i närheten av att behålla sin position som landets största parti.

Ett annat är att Ibn Rushd har haft medierna med sig. Varje uns av kritik har stämplats som islamofobi, varje försök till granskning har fått journalister med ”rätt värdegrund” att skria som frustrerade åsnor.

Vissa fortsätter att skria på samma sätt. När beskedet om nerläggningen kom visade Aftonbladets Jonna Sima tydligt att hon står bakom de odemokratiska islamistiska krafterna. I en ledartext med rubriken ”Den antimuslimska samtiden har vunnit” prisar Sima Ibn Rushd och förklarar i darrande gråtmild ton hur viktigt det varit för så många ”svenskar”.

Hon passar också på att låta Bilan Osman komma till tals. Bilan Osman är mest känd för att hata vita människor och har bland annat arbetat inom Expo och som debattör i de fina mediehusen. På senare tid har hon varit kommunikatör på Ibn Rushd (för var ska sleven vara om inte i grytan, som min mamma skulle ha uttryckt det).

Bilan är förstås kränkt in i märgen:

”Många är jätteledsna och tusentals deltagare drabbas av beslutet. Det är ett hårt slag mot folkbildningen. Man kan bara konstatera att den anti-muslimska samtiden vann” säger hon.

I själva verket är nedläggningen av Ibn Rushd en seger för folkbildningen, eftersom det här unkna studieförbundet motverkat alla former av bildning bland landets muslimer. Man kan därför konstatera att den demokratiska samtiden vann.

Jonna Sima tonar skamlöst ner skälen till att Ibn Rushd blivit av med sina bidrag och skriver att de hamnade i blåsväder ”förra året” för att de ”inte kunde visa att demokratiska värderingar lyfts fram”.

Jisses vilket skitprat. Ibn Rushd har varit i blåsväder gång på gång, i åratal, inte för att de inte kunnat visa att demokratiska värderingar lyfts fram – utan för att de har lyft fram direkt odemokratiska värderingar.

Att detta nu stoppats är naturligtvis en seger för hela det svenska samhället, och i förlängningen även för landets muslimer. Den som inte förstår det har en minst sagt märklig värdegrund.


Det här är det bisarra avskedstalet


Ibn Rushd studieförbund avvecklar studieförbundsverksamheten
På en extra förbundsstämma den 29e september fattades beslutet att avveckla Ibn Rushds studieförbundsverksamhet. Detta är ett direkt resultat av den avfinansiering som Folkbildningsrådet fattade beslut om den 4e september och som innebär att förbundet utesluts från tilldelning av statsbidrag för den kommande verksamhetsperioden 2025-2027.

Beslutet från Folkbildningsrådet vilar i korthet på en bedömning av att Ibn Rushd under rådande omständigheter saknar kapacitet att bedriva folkbildning. Ibn Rushd anser att Folkbildningsrådets skäl till avfinansiering är svaga och i flera fall felaktiga. Beslutet har mötts av stark kritik från flertalet människorättsaktörer i civilsamhället. Avfinansieringen av Ibn Rushd drabbar redan nu svenskmuslimsk organisering runt om i landet när bidrag dras in och verksamheter avslutas.

“Att Ibn Rushd avvecklar studieförbundsverksamheten är en förlust för hela den svenska folkbildningen, för demokratin och för det demokratistärkande arbete som folkbildningen bär. Det är en sorg att se det svenskmuslimska civilsamhället nedmonteras bit för bit. Att beröva en hel grupp möjligheten till organiserad bildning och därmed en plattform för att stärka sina rättigheter i samhället, är inget annat än en tragedi. Behovet av Ibn Rushds folkbildning är fortsatt stort; det försvinner inte genom att omöjliggöra för oss att fortsätta. Tvärtom.” säger förbundschef Anna Waara.

Ibn Rushd har överklagat Folkbildningsrådets beslut till förvaltningsrätten. Bakgrunden är att processen kring beslutet av tilldelning av statsbidrag kantats av frågetecken och otydligheter. Organisationen inväntar svar från rätten i den juridiska process som nu inleds.

“Vi vet att organisationens studieförbundsverksamhet inte kommer att kunna fortsätta oavsett utfall av den juridiska processen. Ändå väljer vi att överklaga beslutet. Det handlar om historieskrivning och rättvisa. Vi anser det viktigt att Folkbildningsrådet efterlever sina egna villkor och att alla ska behandlas lika. Så har inte varit fallet i processen med tilldelningen av statsbidragen och därför vill vi att saken prövas” säger Anna Waara.

Arbetet med att avveckla den statsbidragsberättigade studieförbundsverksamheten och organisationen runt den har påbörjats och bedöms kunna slutföras under 2025.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar