onsdag 31 juli 2024

Iran v/s Israel








Widar Andersson: Vi kan inte kosta på oss att vackla mellan demokrati och terror

Terrororganisationen Hamas högste ledare Ismail Haniyeh dödades under ett besök i Teheran i Iran på tisdagen.

USA flyttar nu krigsfartyg närmare Israels kust för att kunna hjälpa Israel att försvara sig mot militära anfall från terrorgrupper i Gaza och i Libanon/Iran. På bilden ser

2024-08-01
Widar Andersson

Samma dag togs den Irankontrollerade terrororganisationen Hizbollahs högste militäre ledare Fuad Shukr av daga i Libanons huvudstad Beirut. Hamas och Hizbollah är två av Irans terrorombud i Mellanöstern och de utgör ständiga och dödliga hot mot Israel och judar. Attacken mot Hizbollahs Fuad Shukr utfördes av israeliska försvarsstyrkor medan det är mer oklart vem som har ansvaret för eliminerandet av chefen för Hamas.

Israel får, som så ofta förr, försvara sig på flera fronter samtidigt. En av de fronter där Israel och judar angrips och där terrorister och antisemiter hyllas är tyvärr belägen ute i de västliga demokratierna. Det finns otaliga exempel på detta också från vårt eget Sverige. Vilket till stora delar kan kopplas till den förändrade demografin.TT rapporterar om att "8 000–10 000 svenskar befinner sig i Libanon vid varje givet tillfälle, enligt utrikesdepartementet". Stödet för Hamas och andra Iranstödda terrorgrupper riskerar att växa i väst i takt med migrationen från regionen.

Tidskriften Kvartal skriver om en våldsam demonstration i Washington. En "folkmassa vandaliserade folkmassan flera statyer och landmärken och frasen ”Hamas är på väg”, sprejmålades i stora bokstäver på ett monument, tillsammans med en upp och nedvänd röd triangel – en symbol som används av den palestinska terrorgruppen för att märka ut israeliska måltavlor."

Politiker som den troliga presidentkandidaten för Demokraterna Kamala Harris var uppfriskande tydlig i sin kommentar: "Jag fördömer alla som har samröre med den brutala terrororganisationen Hamas, som lovat att förinta staten Israel och döda judar. Pro-Hamasgraffitin och -retoriken är avskyvärd och vi som nation får aldrig tolerera något sådant."

Liknande tydliga hållningar behövs i varje västligt land. Vi behöver göra allt vad vi kan för att hålla gatuvåldet, terrorn och det nedärvda judehatet borta från våra territorier.

Många experter varnar nu för en militär upptrappning i Israels försvarskrig mot de Iranstödda terrorgrupperna i regionen. Så är det säkert. USA har flyttat flera krigsfartyg närmare Libanons kust för att kunna hjälpa Israel om det behövs. Enligt Nathan Shachar i DN har operationen starkt stöd från Vita Huset och från Kamala Harris som står upp för ”Israels rätt att försvara sig mot sina fiender”.

Den svenska regeringen och Socialdemokraterna behöver visa samma tydlighet som Kamala Harris. Vi kan inte kosta på oss att vackla i konflikten mellan demokrati och terror.


Språkvård i Sveriges Radio

Min brevväxling med Sveriges Radio:

Från: Lyssnarservice Sveriges Radio Kommunikation <lyssnarservice@sverigesradio.se>
Skickat: den 31 juli 2024 13:22
Till: Språkvård Sveriges Radio <sprakvard@sverigesradio.se>
Ämne: VB: Språkmissbruk i P1

Hej!
Vb detta till er.
Med vänlig hälsning
Lyssnarservice / Madeleine


Sveriges Radio
SE-105 10 Stockholm
Tel 08-784 84 84
Besök: Oxenstiernsgatan 20
sverigesradio.se


Från: Germund Andersson <germund.andersson@gmail.com>
Skickat: den 30 juli 2024 12:01
Till: Lyssnarservice Sveriges Radio Kommunikation <lyssnarservice@sverigesradio.se>
Ämne: Språkmissbruk i P1


Tidigare fanns det en språkvårdare på Sveriges Radio och jag förstår att den tjänsten är avvecklad eftersom nästan samtliga som hörs i P1 slarvar på gränsen till vulgaritet med språkhanteringen.

Ett par av många exempel:

När de anger differens mellan två värden blir det ofta "mellan X till Y". Det ska vara mellan X och Y.

Det värsta är dock bräkandet!

De flesta fyller ut mellan orden med eeeh och det bräkandet kan dyka upp väldigt tätt när det handlar om intervjuer.

Jag emotser en förklaring till språkutarmningen i Sveriges Radio.

Hälsningar
Germund Andersson
Enköping


Hej Germund!

Tack för ditt mejl till Sveriges Radio! Sedan 1980-talet finns två språkvårdartjänster på Sveriges Radio. Vi två som innehar dessa idag arbetar med språkrådgivning även åt medarbetarna på SVT och UR. Vi ger råd i språkfrågor av många olika slag – uttal, grammatik, stavning, ordval m.m.

Jag hoppas innerligt att din beskrivning att "nästan samtliga som hörs i P1 slarvar på gränsen till vulgaritet med språkhanteringen" inte överensstämmer med sanningen. Det vore förfärligt, men är inte vår bild. Om du har specifika frågor om något visst ord eller om något annat i det talade språket i SR och/eller SVT och UR får du gärna precisera och återkomma till oss.

Intervall som presenteras enligt mönstret "mellan två till fyra grader" har blivit ganska vanliga i svenskt tal. Kanske beror det på att det är lätt hänt att läsa ut det skrivna strecket i formuleringar som "2–4" som ett till, och att detta då så att säga får ”följa med” in i uttryck med mellan. Detta blir då lite ologiskt och stör en del lyssnare. Det här är ingen ny företeelse – så här skrev språkvetaren Lars Gunnar Andersson i GP för några år sedan: https://www.gp.se/debatt/mellan-a-till-b.39b9c93e-62d9-4248-987d-247f891bc2cf

Alltför många tvekljud (eller ”bräkande”) kan förstås vara irriterande i tal som ska vara begripligt och njutbart. Vi brukar uppmana våra medarbetare att försöka undvika dem i möjligaste mån, eftersom vi vet att en del lyssnare och tittare reagerar negativt. I vardagligt tal förekommer de i ganska hög grad, t ex när vi funderar på vad vi ska säga härnäst. Eftersom en stor del av vårt utbud är direktsänt (och inte manusbundet in i minsta detalj) hamnar en del ”eeh” och ”ääh” även i radio och tv, inte minst i samband med att det blir sena förändringar i sändningarna och programledaren måste tänka om och byta spår. Men visst, jag håller med dig om att det ibland skulle kunna vara mindre av den här varan.

Bästa hälsningar,
Lotta Ederth
Språkvårdare Sveriges Radio, SVT och UR
sprakvard@sverigesradio.se

tisdag 30 juli 2024

Hamas akt 666A

 


Den dödade hamasledaren var mångmiljardär och det högst sannolikt för att han konfiskerade det bidrag som bland annat Sverige skänkt till Palestina.

Skolverkets vänsterstyrning


RAK HÖGER

Vem har godkänt Skolverkets vänsterradikala agenda?

Vem styr svensk skola? På Skolverket verkar man anse att man kan ha en helt egen agenda – med fokus på normkritik, intersektionalitet och genusideologi – även om denna går rakt emot de folkvaldas.

Anna-Karin Wyndhamn
Jul 28, 2024

Vem styr svensk skola? De folkvalda eller tjänstemännen på Skolverket? Granskningen av ett nytt ämne i gymnasieskolan avslöjar en myndighet som hittar på egna uppdrag och följer prioriteringar som saknar stöd i regleringsbrevet.

Från och med hösten 2025 kommer ”Makt, normer och kön” erbjudas som fördjupning på alla nationella program inom gymnasieskolan. Ämnets syfte är att ”upplysa om olika maktordningar och normer kopplade till kön och sexualitet”. Eleven ska inom ramen för ämnet lära sig använda begrepp och teorier inom området för att lära sig ”hur normer, värderingar och strukturer kan främja och begränsa människans makt att påverka sitt privatliv, sitt arbete och samhället i stort”. De teorier och begrepp som eleven ska tillägna sig är: queerteori, intersektionalitet, genusteori, könsmaktsordningen, härskartekniker, rasifiering och normkritik.

Det är Skolverket som på egen hand har tagit initiativ till det nya ämnet. Vad är skälet? Det finns inget underlag som dokumenterar besvärande kunskapsluckor på området. Myndigheten har, skriver de i mejl till mig, uppfattat ”signaler på ett behov” under de konferenser som Skolverket arrangerar på tema jämställdhet och inkludering. (Det är inte särskilt långsökt att tänka sig att det till sådana konferenser söker sig individer med ett särskilt intresse för just ett sådant ämne.)

Från början kallas skolämnet ”Normer, jämställdhet och intersektionalitet” och myndigheten står under tillkomstprocessen främst i kontakt med genusvetenskapliga institutioner runtom i landet för stöd och inspel. I remissomgången är det också dessa institutioner samt Jämställdhetsmyndigheten som yttrar sig. Samtliga är mycket positiva till ämnets inrättande, men föreslår ett annat namn samt uppstramning av ämnets breda innehåll och skärpning av fokus. Det ger ”Makt, normer och kön”. Beslutet att inrätta det fattas av Anna Westerholm, chef för läroplansavdelningen och med särskilt ansvar för värdegrundsfrågor. Det är för övrigt samma Anna Westerholm som tidigare har kritiserats för att vilja stryka antiken från historieämnet och nationalsången från musikämnet.

På frågor om tillblivelsen beskriver Skolverket ämnet som ”en del av bildningsuppdraget”: ”Det ligger i linje med vårt instruktionsenliga uppdrag att främja likvärdighet, demokrati, jämställdhet och vara normkritisk”, säger enhetschef Jonas Vig i en bandad intervju i Studio Ett. Även skolan har, säger Vig, ett tydligt uppdrag att vara normkritisk.

Har skolan verkligen det? När man granskar påståendet visar det sig att det inte finns någon skrivning i något regleringsbrev eller något ”instruktionsenligt uppdrag” (som Vig uttrycker det) att vara normkritisk. Det finns inte heller något direktiv som säger att en uppsättning radikala vänsterteorier om hur makt påstås fungera, ska vara ledstjärna för både myndigheten och skolan.

Det här handlar inte om en enskild tjänstemans nitiskhet, inte heller om någon felsägning eller missuppfattning. Tvärtom är detta typiskt för Skolverket. Det är inget som började med den här kursen, utan myndigheten har över mycket lång tid gett de ideologiska teorier som ”Makt, kön och normer” vilar på, både status och genomslag. Man handlar utifrån en egen agenda i skarp konflikt med regeringens uttalade skolpolitik. Redan 2009 börjar Skolverket rekommendera att lärare anlägger ett normkritiskt perspektiv och arbetar med normkritisk pedagogik. “Det är så maktstrukturer ska utmanas”, skrev myndigheten. “Normkritik är ett vaccin mot diskriminering och kränkningar”, predikar Skolverket i en lärarhandledning.

I myndighetens framtidsvision har alla elever rustats med normkritiska glasögon. Med dessa på näsan kan eleverna fungera som ”normkritiska whistleblowers" som ”hojtar till om läraren råkar slinta på tungan och glömma att inlemma alla.” Läraren är i detta synsätt en potentiell fiende som upprätthåller destruktiva normer och rasistiska tankefigurer, utövar förtryck och vidmakthåller könsstereotyper. Skolverket föreslår redan 2011 att kunskap i normkritik bör vara ett examensmål i alla lärarutbildningar. Sedan rullar det på med handledningar, manualer, stödmaterial och olika moduler i vilka de teorier och begrepp som nu samlats i ”Makt, kön och normer” repeteras. Kontinuiteten är imponerande, och tycks sakna relation till vilken regering som sitter i Rosenbad.

I en tidigare artikel här på Rak Höger visade jag mönster i vilka externa resurser som Skolverket använt sig av för att ta fram stödmaterial. Återkommande var Amphi Produktion, som enligt den egna hemsidan ”möjliggör maktkritisk förändring”. Det material som produktionsbolaget tog fram till myndigheten innehöll uppmaningar till läraren att låta normkritiken genomsyra hela det pedagogiska uppdraget: planering, lektionsinnehåll, bemötande, kollegialt lärande, reflektioner och bedömning. Av denna totala normkritik följer att läraren måste träda tillbaka och ifrågasätta sin rätt att inta en position som klassrummets kunskapsauktoritet. Det är en märklig sak av en skolmyndighet att förorda, men så stod det i pamfletten som av någon anledning plockats ned från hemsidan (men finns kvar i nätarkiv).

Skolverket må ha avpublicerat just denna manual (notan från Amphi gick på 707 646 kronor, exklusive moms), liksom specialbeställda queerfeministiska dikttolkningar av läroplanen, värdegrunden och betygskriterierna (kostnad 50 000 kronor), men inget tyder på myndigheten ändrat ideologisk grundhållning. Myndighetens nya material för arbete med trans, könsuttryck och könsidentitet följer samma extrema linje: läraren ska helst undvika att tala om eleverna som flickor och pojkar, eftersom det upprätthåller en föreställning om två kön.

Kort efter beslutet att inrätta ämnet ”Makt, normer och kön”, fick högskolor och universitet möjlighet att komma in med anbud på fortbildningskurser. De lärare som vill undervisa i ämnet måste ha 30 högskolepoäng genusvetenskap, alternativt gå sammanlagt fyra nyinrättade kurser. Umeå universitet startar i höst, liksom Mittuniversitetet, Stockholms universitet och Malmö universitet. Som exempel på examinerande innehåll kan nämnas att lärarna i en av uppgifterna ska “undersöka vad det innebär att vara privilegierad och hur vi alla drar nytta av olika privilegier i vår vardag”. Uppgiften passar som hand i handske med de metodövningar Skolverket under ett drygt decennium uppmanat lärare att företa sig i skolan: privilegiepromenader, varianter av rollspel som gynnad respektive missgynnad och konstruktioner av maktpyramider. Det går vidare en rak linje mellan de forskare och verk som åberopas i Skolverkets omfångsrika stödmaterial i normkritik, och den kurslitteratur som lärare nu, ännu en gång, ska få sig en duvning i. Det är bland annat Lena Martinssons och Eva Reimers ”Skola i normer” och det är ”Intersektionalitet: kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap” av Paulina de los Reyes och Diana Mulinari. Dessa fyra har över lång tid återkommit som källor och inspiratörer till den intersektionella och normkritiska analys som, enligt Skolverket, ska hjälpa lärare att arbeta med inkludering, jämställdhet och värdegrund. De har i olika grad utmärkt sig genom att relativisera förekomsten av hedersnormer. I utredningar, artiklar, debattexter och i forskning har de, alldeles särskilt Mulinari och de los Reyes, med kraft kategoriserat ”talet” om hedersnormer som ett uttryck för majoritetssamhällets förtryck och västvärldens strukturella rasism. I ämnesplanen för det nya ämnet ”Makt, normer och kön” nämns i en bisats ”föreställningar om heder” som tema och innehåll. Men med kurslitteratur författad av extremideologer som Mulinari och de los Reyes, betyder föreställningar om heder något annat än ett erkännande av existensen av förtryck kopplat till hederskulturer. Förtrycket finns i omedvetet rasistiska föreställningar om “den andre”, inte i faktiska handlingar och regler som begränsar människors möjlighet att välja partner och livsriktning.

En sak är vad akademiker sysslar med i sina specialintressen, en annan vad man undervisar skolelever om. Friheten att forska om vad man intresserar sig för bör vara stor, men andra kriterier måste gälla för vad man lär ut som sanning till gymnasieelever. Då måste högre krav ställas på att ge plats för fler perspektiv och mer nyanser. I ämnesplan och betygskriterier för “Makt, normer och kön” saknas detta. Myndigheten har på eget bevåg skapat en kurs i politisk fostran.

På Skolverket intet nytt. Myndigheten har i snart två decennier tryckt in normkritik som ett moraliskt rättesnöre från förskolan till gymnasiet. Att innehållet i "Makt, normer och kön” ses som så neutralt att det av ansvarig enhetschef Jonas Vig beskrivs som en del av bildningsuppdraget, är avslöjande. För Jonas Vig är detta inget konstigt. Det är vattnet han simmar runt i. Det är så myndigheten jobbar. Och om man inte gillar det som kommer från utbildningsdepartementet, kan man ändra eller hitta på egna instruktioner.

Utbildningsminister Mats Persson och skolminister Lotta Edholm har aviserat stora systemförändringar av svensk skola. Kunskapssynen ska ändras, har man lovat. Läraren ska få ett tydligare mandat. Det ska bli ordning i skolan igen. Men vem bestämmer i realiteten – regeringen eller myndigheten?

När Jan Björklund försökte bringa ordning i styrdokumenten och städa ut den postmoderna kunskapssynen, satte sig tjänstemännen på Skolverket över direktiven. Det tilltaget saboterade hela kursändringen och Björklund blev blåst på sin reform.

Frågan är om det är detta regeringen egentligen vill ha, eftersom man har valt att ligga så lågt. Om Mats Persson och Lotta Edholm vill ha något annat än detta har de åtminstone inte gjort det klart för Skolverket. Tills dess fortsätter normkritiken och den vänsterradikala ideologin flöda med oförminskad kraft.

Anna-Karin Wyndhamn

måndag 29 juli 2024

Palestinaklägget gynnar hamas!



Bo Rothstein är professor i statsvetenskap i Göteborg. I ett intressant replikskifte på Svenska Dagbladets debattsidor om kriget mellan Israel och terrororganisationen Hamas jämför Rothstein den palestinska flyktingkatastrofen efter 1948 med liknande flyktingeländen ungefär vid samma tid: "Använder man den jämförande metoden så finner man att den palestinska flykting­katastrofen skiljer sig från alla de andra som inträffade vid samma tid på två punkter. För det första att de palestinska flyktingarna aldrig givits en chans att integreras i de arabländer dit de flydde. För det andra att deras politiska företrädare hårdnackat krävt deras rätt att återvända till de områden varifrån de fördrevs."

Rothstein jämför med ett tiotal liknande mänskliga katastrofer och landar i slutsatsen att det bara är "den palestinska flykting­katastrofen som fortsätter att skapa massiv blodsutgjutelse, alla de andra har efter hand lösts på fredlig väg."

De palestinska flyktingarna har de under 75 år behandlats som kanonmat av flera arabiska länder vars ledarskap har prioriterat hatet mot Israel och judar istället för att medverka till bättre och fredliga livsförhållanden för palestinierna i regionen. Hamas håller, med starkt stöd från inte minst Iran sedan lång tid tillbaka de arma palestinierna i Gaza som slavar i en islamistisk diktatur.

Hamas använder människorna på Gaza - likt de hundratals israeler som kidnappades den 7 oktober -- som sköldar mot den israeliska militären som givetvis försvarar sitt land genom att försöka slå ut Hamas ledarskap och soldater i Gaza.

Sydsvenska Dagbladet i Malmö har i uppmärksammade reportage påvisat hur det vid flera propalestinska demonstrationer i Malmö också ropas antisemitiska slagord på arabiska som ger stöd åt Hamas och Hizbollah och andra terrorgrupper som dagligen hotar Israels befolkning. Slagord som applåderas av bland annat vice ordföranden - som själv är arab - för Vänsterpartiet i Malmö.

Slagorden om att Palestina ska bli fritt från "the river to the sea" (med andra ord Israels utplåning) är ett tydligt exempel på den fixering vid territoriet som Rothstein kritiserar. Den fixeringen är en återvändsgränd på alla plan. Inte minst för alla de palestinier som nu mister livet i ett grymt krig. Men även för de palestinier som slagit sig ner i det nya territoriet Sverige. Att försöka hålla liv i flyktingkatastrofen från 1948 är ett skamligt och diktaturkramande beteende som svenska politiker unisont borde ta avstånd från.




Dagens Nyheter, med flera ledande opinonsbildares nyvunna insikter om Palestinarörelsens inbyggda antisemitism samt krigs- och terrorhets kan inte passera utan en kommentar. Där Dagens Nyheter tidigare kommit undan med regelrätta lögner om antisemitismen bland brandmännen i Boden och där flera opinionsbildare som de senaste åren byggt sina karriärer på att vara “stenhårda” mot judehat fortfarande visar upp en uppenbar feghet i att adressera roten. En rot fast förankrad i det etablissemang som ger dom uppdrag.

Malmös Palestinaaktivister måste rensa i leden. Att ropa våldsbejakande slagord och sätta press på en enskild journalist hör inte hemma i en demokrati menar DN på ledarplats.

Ett ledarstick som fick stor spridning och där flera tongivande opinionsbildare av olika slag föll in i kören. En del av dessa har byggt hela sina politiska profiler på att ”vara stenhårda mot islamism” de senaste åren.

De dristade sig även till att dela Sydsvenskans avslöjanden för att visa hur modiga de var. Att de själva som etablissemang vågade gå först i ledet och utmana inte bara islamister utan hela den tystnadskultur i den svenska debatten när det kommer till att kritisera Palestinarörelsen i allmänhet och Palestinagrupperna i synnerhet.

Att Palestinarörelsen är marinerad i antisemitism och krigshets kanske kom som en nyhet för Dagens Nyheter vars ledarsida fick genomslag med den helt och hållet uppdiktade historien om den rasistiske brandmannen i Boden är en sak. Men en annan sak är att vare sig DN, eller den absoluta merparten av opinionsbildare inte sett det som växt sig starkare de senaste åren, den palestinska krigs- och terrorhetsen samt judehatet.

Det bör betecknas som ett direkt hån mot inte bara de som försökt varna utan även alla svenska judar.

Idag driver organisationen Samidoun en omfattande opinionskampanj tillsammans med Vänsterpartiet för den ”Palestinska saken”. Samidoun är förbjuden i Tyskland då de är en del av PFLP som i sin tur deltog i sjunde oktoberattacken i södra Israel. Samidouns verksamhet är väl känd i övriga länder och amerikanska clearingföretag agerar nu för att stoppa kapitalöverföringar till organisationen., En organisation som finansieras med bland annat svenska skattemedel som förmedlas via ett komplext system av mellanhänder av Sida.

Relaterat Så finansierar skattemedel Hamas i Sverige

Ett system och struktur som Ledarsidorna och Världen Idag kunde avslöja 2016/17 men som mötts med tystnad. Och möts med tystnad. Som därmed kunnat leva vidare eftersom det inte går att anklaga en myndighet eller ett helt departement för att vara värd för antisemitiska vanföreställningar och maktkorruption. Det är samma struktur och framför allt samma personer som okritiserat från ledarsidor och opionsbildare tillåts fortsätta med finansiering av krigshets, terror och judehat.

Trots ovedersägliga bevis på sakförhållandet så är det något som inte bara DN Ledarsida är tyst om, även alla dessa opinionsbildare och forskare av olika kaliber avvaktar noga med vad de delar och säger på sociala medier.

Det är samma grupp av opinionsbildare som säger sig stå upp för professorn och konceptkonstnären Lars Vilks. Det vill säga, när han väl är död. Då det är politiskt ofarligt men det fungerar ändå. Att skapa illusionen av något annat.

Hela historien om den tidigare socialdemokratiske partimedlemmen riksdagsledamoten Jamal el Haj är talande. Ledarsidorna rapporterade först av alla om Hamas-konferensen under falsk flagg i Malmö i fjol. Först en månad senare kom det från en mer politiskt acceptabel källa som Sydsvenskan.

Ledarsidorna är en av ett fåtal som rapporterat om missförhållandena i den svenska debatten och hur bland annat det bidragsindustriella komplexet finansierar allt från hederskultur till terrorism. Inte bara isolerat till Pastinagrupperna i Malmö.

Hur lång tid det skall ta den här gången, tills alla de som ”vigt sitt liv” i kampen mot antisemititism kommer äntra scenen och skapa illusionen av sig själva som opinionsledande återstår att se.

Johan Westerholm

Sarnecki & Greider – SR-SvT-troll

 



Granskning av Public-Service

rapporterade om statistik från Brå i lördags fanns ingen information till allmänheten om kraftiga överrepresentationen hos invandrarungdomar när det gäller misshandelsbrott.

Istället har SvT i decennier låtit krimideologer som Jerzy Sarnecki sitta i statstelevisionens skattefinansierade intervjusoffor för att gång på gång förneka kopplingen mellan invandring och brottslighet.

Detta är inte att vara i allmänhetens tjänst,

Bulletin: ”26 procent av alla 15-17-åringar i Sverige har enligt SCB utländsk bakgrund (minst en av föräldrarna födda utomlands eller själva födda utomlands). Samtidigt utgör man 57 procent av de misstänkta för misshandel i samma åldersgrupp.

Bland ungdomarna misstänkta för misshandel har 33 procent två svenskfödda föräldrar, 11 procent en svenskfödd och en utrikesfödd förälder, 19 procent två utrikesfödda föräldrar, och 38 procent är själva utrikesfödda. Detta skiljer sig från befolkningsfördelningen där 63 procent har två svenskfödda föräldrar.

Pojkar med utländsk bakgrund är ännu mer överrepresenterade (3,25 gånger) i gruppen misstänkta för misshandel.”

söndag 28 juli 2024


Kolossen skymmer Doktor Westerlunds hus



Visserligen är Park Astorias chef part i målet men jag tar hennes reflektion på allvar.

Ytterligare besvärande omständigheter gällande de nya hotellplanerna är att resenärer med bil knappast kommer att välja det planerade hotellet eftersom bilparkeringsmöjligheterna är usla.

Dessutom blir "Kolossen på Torget" ett groteskt inslag i stadsbilden som skymmer och skämmer Westerlundska Gården.

Till sist kommer Vi Invest, med till visshet gränsande sannolikhet att dra sig ur projektet av två skäl:

1. De kan sannolikt inte finansiera bygget.

2. De inser lika sannolikt det ohållbara i ett nytt stort hotell när underlaget knappt räcker för ett.


Det finns risk att besökarna inte räcker till för två hotell i Enköping, menar Anna Rasch-Olsen, hotelldirektör på Park Astoria.

Behöver Enköping två stora hotell?

– Det vore intressant att veta vilka beläggningsnivåer det nya hotellet förväntar sig, säger Anna Rasch-Olsen..

Hotell Park Astoria, det enda stora hotellet i Enköping idag, vill se analyser.

På Park Astoria finns 135 rum. Anna Rasch-Olsen säger Senaste tolv månaderna har hotellet haft 12 dagar med 130 eller fler uthyrda rum. Vi har stor ledig kapacitet och tillgången på hotellrum i centrum är god.

En eller två helger per år är vet de att det kommer bli fullbelagt, det är när militären har stora övningar.

Räcker besökarna till två stora hotell?

– Vi har 48-50 procents beläggning nu, och om två jämnstora centralt belägna hotell ska dela på det antalet gäster ser det inte speciellt ljust ut för någon av dem. Inte ens 30–35 procents beläggning ger någon ekonomisk bärighet för ett centralt beläget hotell, säger Anna Rasch-Olsen.

Hon hänvisar också till en marknadsanalys hotellkonsultföretaget Annordia gjort. Den säger att beläggningsgraden på 350 tillgängliga gästrum i och nära staden var 39 procent 2018.

– De pekar visserligen på att det, givet vissa förutsättningar, kan finnas behov av fler centralt belägna hotellrum i Enköping – men de rekommenderar också starkt att en djupare marknadsundersökning görs samt att såväl volym och ekonomisk bärighet skall utredas vidare.

Har den gjorts?

– Inte så vitt vi vet, men om den gjorts vill vi gärna se den.

Anna Rasch-Olsen hade hoppats på större intresse från kommunens tjänstemän och politiker för den verksamhet de bedriver och för branschen i stort.

– Ja, deras bristande intresse är förvånande, bland annat med tanke på att ägarbolaget har en omfattande kunskap inom fastighets- och hotellbranschen och står på mycket trygg och stabil ekonomisk grund.

2015 tog de nuvarande ägarna över Park Astoria.

Hur har ni investerat sedan dess?

– Både fastigheten och hotellverksamheten har genomgått en omfattande renovering till en kostnad av cirka 25 miljoner kronor och uppgraderingen pågår fortfarande.

Best Western Hotel Park Astoria, som är det fullständiga namnet, var tidigt i kontakt med kommunen när de blev medvetna om kommunens planer på att etablera ett nytt hotell.

– Sedan fick vi se i EP att kommunen hade skrivit markanvisningsavtal med en annan aktör.

Er reaktion?

– Besvikelse och ledsamhet över kommunens bristande intresse för oss som företagare, trots vår mångåriga verksamhet och engagemang i Enköping.

Bengt Johansson

Bengt.Johansson@eposten.se


fredag 26 juli 2024

HAMAS akt 666B

 



I veckan avslöjade Sydsvenskan att pro-palestinska demonstranter i Malmö uppmanar till fortsatt krig och uttrycker stöd för terrorstämplade organisationer. Drygt ett dygn efter att granskningen publicerades samlades ett 50-tal demonstranter utanför reportern Inas Hamdans bostad.

Sydsvenskan skriver på fredagen att demonstranterna hade en megafon och ropade hotfulla ramsor direkt riktade mot reportern Inas Hamdan.

I granskningen avslöjar hon, tillsammans med sin kollega Jonas Nyré, att demonstrationer i Malmö som på svenska manar till eldupphör i Gaza, samtidigt uppmanar till fortsatt krig på arabiska.

Inas Hamdan belönades 2023 med Stora journalistpriset för sitt avslöjande om att Al-Jazeera sprider felaktiga uppgifter om svenska socialtjänsten. Hon skriver på plattformen X att det som nu har hänt är oacceptabelt:

”Ni kan inte tysta journalistiken.”


Min notering:

Islamisk dominansstrategi har lönats sig hittills men nu kanske aggressiva muslimer får lära sig att de skjuter sig i foten med sitt ylande.

Jag påminner om hur det ser ut i alla islamdominerade länder när det gäller de friheter som är naturliga för civiliserade nationer.



Reporter hotad efter avslöjande om Palestina-demonstrationer i Malmö
Samlades utanför reporterns hem

En reporter på Sydsvenskan har hotats av demonstranter utanför sitt hem efter en granskning om pro-palestinska demonstrationer i Malmö.
I artikeln avslöjas att demonstranterna kräver eldupphör på svenska – men uppmanar till terrorstöd och fortsatt krig på arabiska.
– Att man tar reda på en enskild journalists hemadress och beger sig dit för att skandera och protestera är över alla gränser, säger redaktionschef Malena Henriksson till den egna tidningen.

Skanderade hotfulla ramsor
Efter att granskningen publicerats sökte flera demonstranter med palestinaflaggor och en megafon upp reportern vid hennes bostad.

– De skanderade hotfulla ramsor som vände sig mot hennes journalistiska arbete, säger redaktionschef Malena Henriksson.

– Det är väldigt allvarligt att man ger sig på enskilda medarbetare, och att man gör det i bostaden. Det är ett klassiskt sätt att försöka skrämmas och att försöka påverka på ett helt orimligt sätt, säger han till TV4 Nyheterna.

Granskningen har fått stor spridning, inte minst till följd av rapporteringen om att reportern hotats.

– Det här är en helt oacceptabel reaktion på en journalistisk granskning, ett avslöjande som nu får ännu större spridning till exempel här på TV4 eftersom vi länkar till den, säger Viveka Hanson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4.



Granskning: Palestinademonstrationerna

Kräver eldupphör på svenska – men uppmanar till fortsatt krig på arabiska
24 juli 2024

Tusentals demonstrerar regelbundet på Malmös gator, med krav om eldupphör i Gaza och med kritik mot Israel.

Men Sydsvenskans granskning visar att tonen hårdnar när ledande röster talar på arabiska, med uppmaningar till terrorstöd och fortsatt krig. Arrangörerna tar avstånd, men betonar att det är svårt att stoppa någon som dyker upp med en egen megafon.

Inas Hamdan
Jonas Nyrén

– Hyllning till Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna, ropar en man i megafon på Möllevångstorget omringad av hundratals demonstranter.

Slagorden är på arabiska. På sig har demonstranterna palestinasjalar och de flaggar med Palestinaflaggor. De har just tågat från Gustav Adolfs torg till Möllevångstorget.

Det har gått över 100 dagar sedan demonstrationerna i Malmö började och tusentals personer är på plats. Det är en söndag och det har just hunnit bli vår i Malmö.

Brigaderna de hyllar är terrorstämplade Hamas militära gren. Det är Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna som står bakom terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023, som dödade 1 200 personer, många av dem civila. Folkmassorna skanderar efter mannen på arabiska men blir avbrutna av hans nya slagord.

– Vi accepterar inte en fredlig lösning. Det accepterar vi inte. Haifa och Jaffa tillhör vår mark, ropar mannen på arabiska.

Folkmassorna upprepar.

– Älskade Abu Obaida, slå och förstör Tel Aviv, fortsätter en annan person som tar över megafonen.

– Sätt svärdet mot svärdet, vi är Mohammed Deifs män, ropar en kvinna och folkmassorna upprepar.

Abu Obaida är talespersonen för Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna och syns ofta i arabiska medier som Al Jazeera. Mohammed Deif är militär ledare för Hamas militära gren.

– Hela världen står med Hamas. Allahu Akbar, avslutar de med att säga.

Israel har dödat över 38 000 personer i kriget mot Gaza. Den överväldigande majoriteten av dem är civila och barn, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

Enligt FN-organet Ocha har omkring 8 000 barn och 5 000 kvinnor dödats i Gaza. Ytterligare 1,9 miljoner personer i Gaza är internt fördrivna, enligt FNs flyktingorgan.

Tusentals Malmöbor har på grund av det tagit sig ut på gator för att protestera med palestinska flaggor.

I de första demonstrationerna hösten 2023 förekom återkommande hyllningar till Qassam-brigaderna – som ledde terrorattacken mot Israel.

I takt med att antalet dödade i Gaza har ökat, har allt fler anslutit sig till demonstrationerna. De har gått från några hundratal till flera tusentals. I samband med det har budskapet fokuserats på eldupphör och humanitärt stöd för de drabbade.

”Alla ser och alla hör, hur barnen i Gaza dör”, ”Folk i Gaza har rätt till liv” och ”Vi vill ha eldupphör” är några av de mest förekommande svenska slagorden på demonstrationerna.

Men när några av demonstrationsledarna byter till arabiska skärps tonen i många fall. Istället skanderas slagord för terrorstöd och uppmaningar till fortsatt krig.

Det har gått omkring 40 veckor sedan 7 oktober. Varje söndag har demonstranter tågat i Malmö i protest mot Israel. På svenska uppmanar de till eldupphör och bojkott av Israel. Men på arabiska förekommer andra slagord.
Öppna bild i helskärmsläge
Det har gått omkring 40 veckor sedan 7 oktober. Varje söndag har demonstranter tågat i Malmö i protest mot Israel. På svenska uppmanar de till eldupphör och bojkott av Israel. Men på arabiska förekommer andra slagord.

Sydsvenskan har granskat de arabiska slagorden på demonstrationerna sedan årsskiftet. Fokus har legat på söndagsdemonstrationerna som har återkommit varje vecka sedan 7 oktober. Slagord som inte kommer från demonstrationsledarna har inte tagits med i granskningen.

”Den maskerade deklarerade och klargjorde: avancera, avancera fria män. Må du vara trygg, du mästare bland män”, ropar en av Malmödemonstrationernas ledare på arabiska i en megafon kopplad till en stor högtalare.

Folkmassorna upprepar orden.

”Den maskerade” är Abu Obaidas alias. Han kallas så eftersom han uppträder maskerad i arabisk media i sin roll som talesperson för Hamas militära gren.

Det är söndag 23 juni och solen skiner över Malmö. Över 250 dagar har gått sedan 7 oktober.

Internationella brottmålsdomstolen i Haags (ICC) chefsåklagare har ansökt om att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Israels försvarsminister grips för brott mot mänskligheten. Ansökan inkluderar också flera ledare för Hamas. Det är dessa som hyllas på Malmödemonstrationerna.

Demonstranterna tågar längs Bergsgatan i Malmö. Några arabisktalande ber försiktigt demonstrationsledaren lugna ner tonen, varpå han uppmanar alla som är rädda att lämna.

”En hyllning från Sverige till ädla Jemen”, ropar samma demonstrationsledare som hyllade ”den maskerade”.

”Från Irak till södra Libanon, slå, slå överallt. Det finns ingen rädsla. Stenen har blivit en kalasjnikov. Ingen fred och ingen kapitulation. Hylla med oss södra Libanon”, fortsätter han i megafonen.

Den stora majoriteten av demonstranterna i den delen av tåget ropar efter. Flera som inte kan arabiska försöker också ropa slagorden. Mannen som ropar i megafonen har varit bland de demonstranter som har synts mest i lördags-, söndags- och Lundagårdsdemonstrationerna.

De fortsätter med att ropa ”Vi vill ha eldupphör”, på både svenska och engelska.

Vi ber Paul Katsivelis, lektor i arabiska vid Uppsala universitet, att tolka uttalanden från demonstrationen 23 juni.

Vad gäller ”den maskerade” råder ingen tvekan om att det avser Abu Obaid, menar han.

– Det bedöms som mycket sannolikt att med Jemen avser man Huthimiliser och med södra Libanon avser man Hizbollah. Både två har uttryckligen och i praktiken tagit ställning för Hamas kamp mot Israel, säger Paul Katsivelis.

Huthimiliserna är en Iranstödd shiaislamisk politisk och paramilitär rörelse som har attackerat flera fartyg och hotat att attackera allt som passerar Röda havet och är på väg mot Israel. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch utgör Huthirebellernas handlingar krigsbrott.

Hizbollah är en shiamuslimsk milisgrupp i Libanon. De är ideologiskt inspirerade och stöttade av Iran och deras militära gren är terrorklassad i bland annat EU.

Liknande slagord förekommer under flera andra demonstrationer i Malmö under tiden tågen går. Andra vanliga slagord är anklagelser om att det nuvarande palestinska styret består av spioner för Israel. Den palestinska ambassadören i Sverige representerar det palestinska styret.

”Vårt styre består av spioner, från soldaten till presidenten. Abbas (Palestinas president Mahmud Abbas) ha tålamod, en palestinier kommer gräva din grav”, ropar de under en demonstration i juni.

Sydsvenskan har även sett återkommande slagord till stöd för terrororganisationer på demonstrationer i övriga Skåne och Sverige, bland annat i Helsingborg, Göteborg och Växjö.

Nabil Abdulmajid är en av organisatörerna av Palestinademonstrationerna. Han är också vice ordförande i Islamiska förbundet i Malmö.

Söndagsdemonstrationerna i Malmö organiseras av ett nätverk med femton palestinska föreningar. Det är medlemmar härifrån som går runt i gula västar och försöker se till att allt går städat till.

Nabil Abdulmajid, en av organisatörerna, anser att man varit så tydlig det går med att stöd för terrorklassade organisationer inte är acceptabelt.

– Om man ropar så som ni beskriver, då säger vi att det har inte med oss att göra, vi tar avstånd. Vi har sagt det tydligt och polisen vet om det.

Han själv har bara hört olämpliga slagord vid något tillfälle, uppger han.

– Då brukar vi reagera direkt och säga att det inte är okej. Om du vill säga vad du tycker så får du arrangera en egen demonstration. Vi är tydliga med vilka flaggor, paroller och banderoller som är okej. Man får inte komma med en symbol för vare sig Fatah eller Hamas.

Nabil Abdulmajid vill istället lyfta fram det lugn och den fredlighet som har kännetecknat demonstrationerna, inte minst i samband med Eurovision.

– Syftet är inte något annat än att få ett slut på kriget.

Under månaderna av demonstrationer har man även försökt få deltagarna att uttrycka sitt stöd på svenska eller engelska, inte på arabiska. För att budskapet ska nå så många som möjligt.

– Vi har lyckats till 90-95 procent, speciellt på söndagar. Där har vi mer makt, det är våra demonstrationer, det är vi som söker tillstånd.

Han beskriver hur demonstrationernas mer officiella slagord ropas ut från högtalaren på den bil som kör längst fram i tåget.

– Där kan ni ställa hårda frågor om vi säger något fel eller olämpligt. Men när någon kommer dit med egen megafon… det är en demonstration där alla kan komma och säga vad de tycker.

Det är bekymmersamt, men inte hets mot folkgrupp att hylla Hamasledare, berättar dialogpolisen Daniel Mårtensson.
Öppna bild i helskärmsläge
Det är bekymmersamt, men inte hets mot folkgrupp att hylla Hamasledare, berättar dialogpolisen Daniel Mårtensson.

Daniel Mårtensson är dialogpolis och har varit med från början vid Palestinademonstrationerna på söndagar. Att det skulle ropas på arabiska var något man tog höjd för.

– Vi hade ofta med tolkar i början, i oktober och framåt. Just för att identifiera om det blev något som var hets mot folkgrupp eller antisemitiskt. Men i takt med att det ropades mer och mer på svenska och engelska så tog vi bort tolkarna.

Men, tillägger han, tågen är långa och det är svårt att ha koll på allt som ropas.

Sydsvenskans granskning, som visar att deltagare gång på gång har hyllat terrorklassade organisationer, gör honom bekymrad.

– Det är inte hets mot folkgrupp om man hyllar Hamasledare. Men det är problematiskt och det gör inte att den judiska befolkningen i Malmö känner sig trygg.

Inas Hamdan
inas.hamdan@sydsvenskan.se
040-28 24 00

Jonas Nyrén
jonas.nyren@hdsydsvenskan.se


måndag 22 juli 2024

POTUS 2024 akt 1






POTUS – President Of The United States kan för första gången bli en kvinna och med ytterligare en kvinna som vice får Trump svårt att triumfera.

Kamala Harris och Michelle Obama kan bli det vinnande koncptet för demokraterna.

Citat Kamala Harris:



Trump hånade 81-årige Biden för hans ålder men kommer själv att
vara 82 år i slutet av sin mandatperiod om han väljs till POTUS!

Trump: ‘They’re The Weird Ones’

“Well, they’re the weird ones, and if you’ve ever seen her with the laugh and everything else, that’s a weird deal going on there,” Trump responded.

“They’re the weird ones. Nobody’s ever called me weird. I’m a lot of things, but weird I’m not. I’m upfront. And he’s not either, JD is not at all. They are.


“No, we’re not weird people.




"DUMB AS A ROCK"- Trump slår till igen!


Using some of his harshest language and maybe his most mocking tone yet, President Donald Trump attacked Democratic vice presidential nominee Kamala Harris on Tuesday night, saying Harris as the first female president would be an "insult to our country" while repeatedly mispronouncing her name.

"People don't like her," the president said at a rally in North Carolina, recounting her falling poll numbers on the Democratic primary trail. "Nobody likes her. She could never be the first woman president. She could never be. That would be an insult to our country."

Calling her primary performance "like a free fall," the president also claimed Harris is "further left than Crazy Bernie Sanders."

"You know who's further left than Crazy Bernie? Kamala. Kamala. Kamala," Trump said, mispronouncing and stretching out each syllable of her name each time he said it.

"You know, I want to see the first woman president also, but I don't want to see a woman president get into that position the way she'd do it -- and she's not competent. She's not competent. They're all saying, 'We want Ivanka.' I don't blame you," Trump said.

Trump has previously called Harris "nasty," "disrespectful," "the meanest," "the most horrible" and a "madwoman."







Fortsättning följer....

lördag 20 juli 2024

Islamofili via Bing copilot

Islam skapades av Muhammed som inför sin klan hävdade att han hade mött ängeln Jivril (Gabriel) och fått Guds sista budskap till alla människor i alla länder i alla tider samt att han hade av Gud utsetts till Gud sista sändebud till alla människor i alla länder i alla tider. Inga vittnen – bara Muhammeds påstående.


Detta skedde i en tid när araberna dyrkade många gudar och den mäktigaste Allah hade tre döttrar. LÄNK

Bing Co pilot är uppenbart censurerad av islamofiler!


Enligt Muhammed är koranen Guds sista budskap
till alla människor i alla länder i alla tider.

Ändå ger Allah budskap som är speciella för
en speciell tid på en speciell arabisk plats.

Där faller hela koranprojektet
"alla människor i alla länder i alla tider!"

Koranen handlar specifikt om händelser nära
Muhammed i hans livstid och saknar mening
för alla människor i alla länder i alla tider!



Friheter som saknas i Muhammeds skapelse

Bing AI vägrar att ta upp ämnet "allahs döttrar" men Google är bättre:

 Al-Lat, Al-Manaat and Al-Uzza are three pre-Islamic Arabic goddesses. They were highly revered before advent of Islam, they were considered as daughters of Allah (Allah refers here to polytheitic god of Pre-Islamic Arabia). These goddesses were also worshipped by Nabateans. Al-Lat was an equivalent of Athena.



Chat GPT:

Är islam en våldsideologi?

Islam är en religion som har över en miljard anhängare över hela världen, och det är viktigt att förstå att det inte är korrekt att kategorisera hela religionen som en våldsideologi. Islam har, som många andra stora religioner, en komplex och mångfacetterad historia och lära som innehåller olika perspektiv och tolkningar.

Precis som med andra religioner kan människor tolka och praktisera islam på olika sätt. Det finns en bred variation av trosuppfattningar och praxis inom den muslimska världen, och majoriteten av muslimer lever fredligt och följer religiösa och etiska riktlinjer som främjar fred, medkänsla och rättvisa.

Det är viktigt att inte generalisera eller stigmatisera hela religionen eller dess anhängare baserat på handlingar från en minoritet av extremister. Liksom med andra religioner och ideologier kan det finnas individer eller grupper som felaktigt använder religiösa motiv för våldshandlingar, men dessa representerar inte nödvändigtvis majoriteten av muslimer eller den sanna innebörden av islam som en religion.

För att förstå islam på ett balanserat och rättvist sätt är det bäst att söka kunskap från olika källor och försöka förstå de olika perspektiv som finns inom religionen.

Chat GPT4:

Islam violence

Islam is a religion that teaches peace, compassion, and justice. However, like any religion, Islam has been misused and misinterpreted by some people to justify acts of violence. It is important to note that such acts of violence go against the core principles of Islam and are not representative of the vast majority of Muslims.

In Islam, violence is only permissible in certain circumstances, such as self-defense or in the defense of others. The Quran states, "Fight in the cause of Allah those who fight you, but do not transgress limits; for Allah loves not transgressors." (2:190) This verse makes it clear that Muslims are only allowed to fight back against those who attack them and that they should not go beyond the limits of self-defense.

Additionally, Islam places great emphasis on the sanctity of human life. The Quran says, "Whoever kills a person [unjustly]...it is as though he has killed all mankind. And whoever saves a life, it is as though he has saved all mankind." (5:32) This verse highlights the importance of valuing and protecting human life.

Islam also teaches the concept of forgiveness and mercy. The Prophet Muhammad (peace be upon him) forgave his enemies and taught his followers to do the same. He said, "The best of you are those who are best to their families, and I am the best of you to my family, and the most evil of you are those who are evil to their families, and I am the most evil of you to those who harm me." This hadith emphasizes the importance of forgiveness and being kind even to those who may have harmed us.

In conclusion, while there have been instances of violence committed in the name of Islam, it is important to understand that such acts go against the teachings of Islam. Islam promotes peace, justice, and compassion, and violence is only permissible in certain circumstances such as self-defense. It is important to separate the actions of a few misguided individuals from the principles of the religion as a whole.


User
Tell me about violent verses in the quran
ChatGPT
The Quran is the holy scripture of Islam, containing the teachings and guidance of Allah (God) as revealed to the Prophet Muhammad (peace be upon him). While some people may interpret certain verses of the Quran as promoting violence, it is important to understand these verses in their proper context.

There are a few verses in the Quran that are often cited as promoting violence, such as:

"Fight in the way of Allah those who fight you but do not transgress. Indeed. Allah does not like transgressors." (2:190)
This verse is often quoted as a justification for violence, but it is important to note that it is only referring to self-defense. The phrase "those who fight you" refers to those who have already attacked or are threatening to attack the Muslims. The verse also emphasizes the importance of not transgressing or going beyond the limits of self-defense.

"And kill them wherever you find them and drive them out from wherever they drove you out. And persecution is worse than killing. And do not fight them at al-Masjid al-Haram until they fight you there. But if they fight you, then kill them. Such is the recompense of the disbelievers." (2:191)
This verse is often cited as promoting violence against non-Muslims. However, it is important to note that it refers specifically to the early days of Islam when the Muslims were being persecuted and driven out of their homes. The verse is not a general command to kill non-Muslims but rather a specific command to fight back against those who were attacking and persecuting the Muslims.

"O Prophet, fight against the disbelievers and the hypocrites and be harsh upon them. And their refuge is Hell, and wretched is the destination." (9:73)
This verse is often cited as promoting violence against non-Muslims and hypocrites. However, it is important to understand that it was revealed in the context of a specific situation when the Muslims were under attack from their enemies. The verse does not promote violence against non-Muslims in general but rather against those who were actively fighting against the Muslims.

It is important to note that these verses, like all verses of the Quran, must be understood in their proper context. They should not be taken out of context or misinterpreted to promote violence. Islam is a religion of peace and compassion, and the vast majority of Muslims do not support or engage in acts of violence.



Min anmärkning som bevisar att systemet är politiskt korrekt censurerat:

Sura 9:5 nämns aldrig som svar på den här sortens frågor!


Bing AI:

Är islam en våldsideologi?


Söker efter: islam våldsideologi

Genererar svar åt dig…


Islam är en religion som har många olika tolkningar och riktningar. Det finns ingen entydig definition av vad islam är eller vad det innebär att vara muslim. Vissa muslimer anser att islam är en våldsideologi som uppmanar till krig mot icke-muslimer, medan andra menar att islam är en fredlig och tolerant religion som respekterar människors rättigheter och friheter.

Det finns inga bevis för att islam i sig är en våldsideologi. Tvärtom innehåller de religiösa texterna, såsom Koranen och haditherna, många uppmaningar till fred, rättvisa, barmhärtighet och dialog. Islam betyder “underkastelse” eller “frid” på arabiska, och muslimer tror att de ska följa Guds vilja och leva i harmoni med hans skapelse. Islam lär också ut att alla människor är skapade av Gud och har samma värde och värdighet, oavsett ras, kön, etnicitet eller religion.

Det som gör att vissa muslimer blir våldsamma eller extremistiska beror inte på islam som religion, utan på andra faktorer som politik, historia, kultur, socioekonomi och personliga omständigheter. Dessa faktorer kan påverka hur människor tolkar och praktiserar sin religion, och hur de förhåller sig till andra grupper i samhället. Vissa muslimer kan känna sig marginaliserade, diskriminerade eller hotade av andra krafter, och därför söka sig till en radikal form av islamism som ger dem en identitet, ett syfte och en gemenskap. Islamismen är en politisk ideologi som vill införa islamska lagar och normer i samhället, ibland med våld eller terror. Islamismen är inte samma sak som islam, utan en modern rörelse som har påverkats av andra ideologier som nazism och leninism1. Islamismen har också en stark antisemitism som bygger på inflytande från nazismen1, inte på islamisk tradition.

Det är viktigt att skilja mellan islam som religion och islamism som ideologi, och att inte generalisera eller stigmatisera alla muslimer som våldsamma eller extremistiska. De flesta muslimer fördömer intolerans och extremism, och vill leva i fred och samförstånd med andra människor. Det finns många exempel på muslimer som arbetar för dialog, demokrati, mänskliga rättigheter och social rättvisa i sina samhällen2. Det finns också många olika sätt att vara muslim på, och det finns ingen enhetlig auktoritet som bestämmer vad islam är eller hur muslimer ska bete sig. Islam är en mångfacetterad och dynamisk religion som kan anpassas till olika tider, platser och situationer.

Islam är en religion som har många olika tolkningar och riktningar. Det finns ingen entydig definition av vad islam är eller vad det innebär att vara muslim. Vissa muslimer anser att islam är en våldsideologi som uppmanar till krig mot icke-muslimer, medan andra menar att islam är en fredlig och tolerant religion som respekterar människors rättigheter och friheter.

Det finns inga bevis för att islam i sig är en våldsideologi. Tvärtom innehåller de religiösa texterna, såsom Koranen och haditherna, många uppmaningar till fred, rättvisa, barmhärtighet och dialog. Islam betyder "underkastelse" eller "frid" på arabiska, och muslimer tror att de ska följa Guds vilja och leva i harmoni med hans skapelse. Islam lär också ut att alla människor är skapade av Gud och har samma värde och värdighet, oavsett ras, kön, etnicitet eller religion.

Det som gör att vissa muslimer blir våldsamma eller extremistiska beror inte på islam som religion, utan på andra faktorer som politik, historia, kultur, socioekonomi och personliga omständigheter. Dessa faktorer kan påverka hur människor tolkar och praktiserar sin religion, och hur de förhåller sig till andra grupper i samhället. Vissa muslimer kan känna sig marginaliserade, diskriminerade eller hotade av andra krafter, och därför söka sig till en radikal form av islamism som ger dem en identitet, ett syfte och en gemenskap. Islamismen är en politisk ideologi som vill införa islamska lagar och normer i samhället, ibland med våld eller terror. Islamismen är inte samma sak som islam, utan en modern rörelse som har påverkats av andra ideologier som nazism och leninism. Islamismen har också en stark antisemitism som bygger på inflytande från nazismen, inte på islamisk tradition.

Det är viktigt att skilja mellan islam som religion och islamism som ideologi, och att inte generalisera eller stigmatisera alla muslimer som våldsamma eller extremistiska. De flesta muslimer fördömer intolerans och extremism, och vill leva i fred och samförstånd med andra människor. Det finns många exempel på muslimer som arbetar för dialog, demokrati, mänskliga rättigheter och social rättvisa i sina samhällen. Det finns också många olika sätt att vara muslim på, och det finns ingen enhetlig auktoritet som bestämmer vad islam är eller hur muslimer ska bete sig. Islam är en mångfacetterad och dynamisk religion som kan anpassas till olika tider, platser och situationer.