måndag 30 september 2024

Skjutningar

 Uppdaterad sammanställning◄Klicklänk



Moderaternas och Socialdemokraternas eftergifter för miljöpartiets galenskaper är orsaken till att kaosmänniskorna kan härja fritt på gatorna och i trygghetssystemet!





Hassan Nasrallah

 




Hyllad ikon – och hatad terrorist

Han ledde shiarörelsen Hizbollah i över 30 år. Genom krig mot Israel uppnådde rörelsen med Hassan Nasrallah i spetsen en ikonstatus bland flera grupper i regionen.

Nu har han dödats i en israelisk attack i Beirut – och vakuumet som uppstår tros skaka om hela regionen.

Iklädd sin svarta turban, en tungt laddad symbol som hänvisar till att Hassan Nasrallah var en ättling till den muslimska profeten Muhammed, nådde han tiotusentals shiamuslimer varje gång han talade.

Som ledare för Hizbollah, som är terrorklassad på flera håll i världen, var Nasrallah under konstant hot. Han levde gömd och kommunicerade till sina anhängare enbart genom videotal, som ofta innehöll uppskruvad krigsretorik och ständigt polariserade åhörarna mot Israel.

Hassan Nasrallah var bara 22 år när han fick en ledande roll i Hizbollah – shiamilisen som han var med att bygga upp som motståndsrörelse medan södra Libanon var under israelisk ockupation i början av 1980-talet.

Blev mäktigare av krig

Hizbollah grundades med hjälp av Irans mäktiga revolutionsgarde, och rörelsens mycket nära band med den shiamuslimska stormakten har bestått sedan dess.

I slutet av 1980-talet hade Nasrallah stigit i rang. Som potentiell efterträdare till Hizbollahs första ledare Abbas al-Musawi reste Nasrallah till iranska Qom, för att fördjupa sina teologiska kunskaper i ett av världens största lärosäten för högre shiamuslimska studier.

När al-Musawi dödades i en israelisk helikopterattack 1992 var Nasrallah, son till en enkel grönsakshandlare, en given efterträdare till ledarposten.

När Israel efter omfattande attacker från Hizbollah lämnade södra Libanon vid millennieskiftet växte Nasrallahs och Hizbollahs inflytande – något som kulminerade när milisen sex år senare utropade seger mot Israel i kriget 2006.

Även om också Israel deklarerade sig som vinnare i kriget nådde shiamilisen med Nasrallah i spetsen ikonstatus som den enda militära grupp som inte förlorat mot Israel.

Okonventionell maktposition

Den politiska och sociala makten växte än mer av att Hizbollah, med Irans pengar i ryggen, delade ut generösa bidrag till de drabbade libaneser som fått sina hem förstörda av kriget.

Med Nasrallah som ledare har Hizbollah förvandlats till att fungera mer som en stat i staten, snarare än en enbart militär rörelse.

Den okonventionella maktpositionen gjorde Hizbollah tungt kritiserad av många libaneser, som anser att rörelsen håller landet gisslan.

Enligt Israel var Hassan Nasrallah ansvarig för mord på otaliga israeler, både civila och militära, och terrordåd i Israel och världen över.

Med hans död växer ett vakuum fram, som antingen tros leda till ett tydligt försvagat Hizbollah – och på så vis även mindre mäktigt Iran – eller hämndaktioner som drar in regionen i ett storkrig.

söndag 29 september 2024

Pest och kolera

 



Självklart för en demokrat att stå på Ukrainas och Israels sida

Sent i fredags eftermiddag skulle jag ha medverkat under ett par av Vänskapsförbundet Sverige - Israels programpunkter på bokmässan i Göteborg.

Golda Meir föddes 1898 i Kiev i nuvarande Ukraina. Hon dog i Jerusalem 1978, några år efter att hon lämnat uppdraget som premiärminister i en arbetarpartiregering.

Vis av tåg- och rälserfarenheter åkte jag från Norrköping redan vid elvatiden på förmiddagen. När tåget skulle ha varit framme i Göteborg så hade jag dock bara hunnit till Katrineholm. Fel på växlar, vägbommar, ett kvaddat tåg som spärrade spåret och milslånga tågköer ställde till det den här gången.

Så det blev ingen bokmässa för mig. Tråkigt. Och bökigt för arrangörerna med återbud så nära inpå. Jag hade sett fram mot att tala om Israel. När jag växte upp var Israel ett land som likt Sverige tycktes ha närmast "eviga" regeringar med rötterna i arbetarrörelsen. Från starten 1948 och ända fram till 1977 styrdes Israel av arbetarpartiregeringar. Klassiska ledare som David Ben - Gurion, Golda Meir och Yitzhak Rabin ledde landet Israel medan socialdemokrater som Per-Albin, Erlander och Palme ledde landet Sverige. Efter 1977 bytte höger- och vänsterregeringar av varandra i Israel. Men sedan mer än tjugo år tillbaka dominerar partiet Likud - och en rad mindre högerpartier - helt regerandet. Arbetarpartiet finns knappt inte.

Sverige och Israel verkar förstås i helt olika verkligheter. Israel hann knappt starta som en egen stat innan man överfölls av sina arabiska grannar. Och så fortsatte det. Sexdagarskriget 1967 och Oktoberkriget 1973 var precis som kriget 1948-49 stora militära framgångar för den unga, nya staten. Samtidigt förvärrades flyktingproblemen i regionen när Israel genom försvarskrigen mot Libyen, Syrien, Egypten med flera länder utvidgade sin nationella geografi ganska avsevärt jämfört med de landgränser som Israel fått av FN. Att det blev på det viset är inte konstigt. Israel behövde hålla sina aggressiva grannar längre bort från sig.

Den springande punkten är att Israels grannar, och en del andra länder, vägrade och vägrar att erkänna landet Israels rätt att finnas till. Två av de tidigare mest fientliga och krigiska grannarna - Egypten och Jordanien - har 1979 respektive 1994 erkänt Israel. Det fanns runt år 2000 mycket goda chanser till en fredlig lösning där en palestinsk stat skulle existera bredvid en israelisk. Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson var inblandad i fredsförhandlingarna. Han sa efter de kraschade förhandlingarna att palestinierna förkastade det bästa avtal de någonsin kunnat få och som skulle ha löst hela territoriefrågan. Skälet till att palestinierna säger nej till att bilda en egen stat är att de då måste acceptera Israels existens som en judisk stat.Vilket många arabstater förvägrar dem att göra. Palestinska flyktingar som lever i nöd och armod är en hårdvaluta för Israels judehatande grannar. Därför får de ingen vettig och konstruktiv hjälp från den arabiska sidan. De plågas hårt av Hamas som håller dem i en islamistisk diktatur i Gaza och de far alltmer illa av stora israeliska grupper av bosättare på Västbanken.

Det vi upplevt sedan millennieskiftet är att extremister på båda sidor styr mer och mer av utvecklingen. Iran finansierar och utrustar terrorgrupper som Hamas i Gaza, Hizbollah i Libanon, Huthier i Jemen och shiamuslimer i Irak med det uttalade syftet att krossa Israel. Tvåstatspolitiken ligger i politiska och sociala ruiner. Ska det någonsin kunna bli en vettig lösning på problemen så krävs framförallt att palestinierna själva och människorna i Libanon organiserar sig mot sina islamistiska förtryckare och att israelerna ser till att välja sig en mer mittenorienterad och förhandlingsinriktad regering. Då kommer även våldshetsarna och antisemiterna i västvärldens länder att marginaliseras alltmer.

Jag skulle ha avslutat mitt inlägg på bokmässan med att förklara varför det är mycket lätt för mig att ge mitt stöd till Israel.Stödet har samma orsak som stödet för Ukraina.

Att Ukraina är ett mycket korrumperat land och att Israels nuvarande regering till dels är tämligen extrem har ingen betydelse för ställningstagandet. Allt smälter ner till konflikten mellan å ena sidan länder med demokratiska ambitioner och viljor och å andra sidan medeltidsaktiga diktaturer som Iran och Ryssland. Det är ett sidval som är naturligt för demokrater. En värld där Ryssland och Iran och andra diktatoriska och antisemitiska regimer styr är kort sagt en mycket sämre värld att leva i.

När jag skulle åka hem igen hade SJ ställt in tåget. Men jämfört med hur Ukraina och Israel har det så kan man faktiskt vara glad för att ett av Sveriges största problem är ett kraschat järnvägssystem.

torsdag 26 september 2024

Kriminella HVB-hem

 

Meddelande till:


Var tionde avvikelse från SiS- och
HVB-hem leder till ett grovt våldsbrott!

Flera HVB-hem drivs av organiserad och släktbaserad brottslighet och har kriminella nätverksindivider bland sina anställda. Detta framgår av den kartläggning av SiS- och HVB-hem som polisen genomfört under 2023.

Mellan januari och november förra året gjorde polisen en genomlysning av de hem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS) samt Hem för vård eller boende (HVB). Totalt kom 2 865 rymningar och avvikelser till polisens kännedom. I samband med detta framkom det också att flertalet HVB-hem drivs av organiserad brottslighet och bemannas av personer från kriminella nätverk.

– Att upphäva barns grundläggande rättigheter till fri rörlighet och sedan placera dem i inrättningar som inte bara saknar korrekta vårdprogram utan till och med drivs av grovt kriminella är extremt allvarligt. Det här riskerar att göra att vissa barn kommer ut i sämre skick än vad de var i när de placerades på HVB. Det är ett misslyckande för hela vården av barnet att barn som i flera fall omhändertagits av myndigheter ändå tillåts att under pågående vård avvika och begå grova våldsbrott som till exempel mord. Brotten kan få livslånga konsekvenser, inte bara för gärningspersonen utan framförallt för brottsoffren. Det är per definition dålig vård av ungas antisociala beteenden, säger Peter Allheim, kommissarie vid Noa.

Barn och ungdomar som rymmer från SiS-hem eller avviker från HVB-hem skapar också resurskrävande utmaningar för polisen.

– Av 100 avvikelser från barn med antisociala beteenden resulterar 10 i att barnet begår ett nytt grovt brott. För polisens räkning återför vi väldigt många barn där en stor andel kommer från HVB-hem. Därtill lägger vi stora resurser på utredningsarbete och att förhindra planerade brott. Det här är en betydande operativ belastning, och för vår del handlar det om hur vi använder våra resurser, säger Peter Allheim.

Polismyndighetens rapport ”Genomlysning av SIS och HVB-hem” syftar till att analysera och medvetandegöra situationen på SiS- och HVB-hemmen. Målet med att offentliggöra rapporten är att få ett dokument som samtliga berörda myndigheter och samhällsaktörer kan samlas kring för att se problembilden och kunna vidta åtgärder.

– Det går inte att lösa något förrän vi börjar prata om det. Situationen är allvarlig men den går också att vända genom ett antal åtgärder och myndighetssamverkan. Vi har ett samarbete med regeringens särskilda utredare i barn- och ungdomsfrågor, där vi rapporterar vår bild av verkligheten. Vi har också etablerat ett särskilt kontaktnummer till oss på polisen till alla som arbetar på SiS, Socialtjänst och HVB-hemmen. Hittills har vi tagit emot över 500 samtal. De problem som vi nu ser går att minska konsekvenserna av med samverkan men det kommer också behövas lagändringar, exempelvis kring sekretess, säger Peter Allheim.

Peter Allheim betonar att även om polisen upptäckt många fall där kriminella etablerat sig i behandlingsvården av utsatta barn och ungdomar, gäller det inte alla HVB-hem.

– Det finns många riktiga hjältar inom kommunerna och HVB-hem som gör ett helt fantastiskt arbete. Men polisen har ett samhällsansvar att informera om den ibland obefintliga prövningen av personalen som anställs, samt bristerna i exempelvis kontrollsystem och tillsyn.






Polisen i rapport: Flera HVB-hem drivs av kriminella
Publicerad 26 augusti 2024

I en tidigare hemlig rapport har polisen kartlagt situationen på HVB-hem. I den framkommer att flera hem drivs av personer kopplade till den organiserade brottsligheten.

Rapporten, där både HVB- och Sis-hem i Sverige har granskats, var tidigare en sekretessbelagd underrättelserapport. Nu väljer polisen att i ett pressmeddelande gå ut med information ur den.

Flera HVB-hem drivs av kriminella och bemannas av personer som är medlemmar i kriminella nätverk, enligt polisen.

Mellan januari och november förra året kom 2 865 rymningar och avvikelser från Sis- och HVB-hem till polisens kännedom.

Polisen räknar med att var tionde avvikelse leder till ett grovt våldsbrott.

”Att upphäva barns grundläggande rättigheter till fri rörlighet och sedan placera dem i inrättningar som inte bara saknar korrekta vårdprogram utan till och med drivs av grovt kriminella är extremt allvarligt. Det här riskerar att göra att vissa barn kommer ut i sämre skick än vad de var i när de placerades på HVB”, säger Peter Allheim, kommissarie vid Noa, i pressmeddelandet.

Sveriges kommuner har betalat över 200 miljoner till HVB-bolag med gängkopplingar

I fjol betalade svenska kommuner över 200 miljoner kronor till HVB-bolag som enligt polisen har kopplingar till grov organiserad brottslighet.

SVT:s granskning visar att det bland bolagsföreträdarna finns personer som varit misstänkta för rån med Bandidos, anställda som betalat hyra åt gängtoppar och HVB-hem där det hittats skyddsvästar, narkotika och ammunition.

För en månad sen slog polisen larm om att flera HVB-hem drivs av organiserad och släktbaserad brottslighet och har nätverkskriminella bland sina anställda. I rapporten var hemmen anonymiserade men SVT har via källor lyckats identifiera bolagen på polisens lista.

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) lovade att hemmen skulle stängas snabbt. Men SVT:s kartläggning visar att bolagen har kvar sina tillstånd och även placerade barn. Under 2023 betalade kommunerna 212 miljoner till de aktuella bolagen.

Skyddsvästar och narkotika på HVB-hem

Många av hemmen har tidigare fått kritik av Ivo. Ett av dem fick tillståndet indraget med motiveringen att det förelåg fara för liv, men beslutet hävdes i rätten och verksamheten fick fortsätta.

På ett annat har polisen hittat ”narkotika för eget bruk, men även i den mängden och på det sättet att narkotikan får anses ha innehafts i försäljningssyfte. Andra föremål som ammunition och skyddsväst har också påträffats”.

En placerad ungdom greps med större mängd narkotika i direkt anslutning till boendet. Kort därefter försvann han från hemmet och greps av polis på väg till Stockholm.

– Vi vet att det uppstod en hotbild mot ungdomen efter narkotikabeslaget, han fick en skuld. Och det kan vara så att morduppdraget var ett sätt att betala av skulden, uppger en källa med insyn.

Det pågår just nu en förundersökning om förberedelse till mord. Utredningsledare Emma Ståhl vill inte kommentera ärendet.

– Jag kan dock bekräfta att ärendet rör sig om en ung person som rymt ifrån ett HVB-hem, uppger hon i ett mejl.

”Allt baseras på tillit”

En anställd inom en kommun beskriver situationen som ohållbar – och menar att man är i händerna på bolagen.

– Vi får i vår myndighetsutövning omhänderta barn som far illa. Men har väldigt begränsade möjligheter att själva kontrollera verksamheterna som ska ta hand om dem, uppger den anställde, som vill vara anonym.

– Leverantörerna lämnar sanningsförsäkran och uppgifterna som kan kontrolleras kommer från leverantören. Allt baseras på tillit inom välfärden.

Tommy Hansen, ställföreträdande generaldirektör för Ivo, har upprepade gånger avböjt intervju.

Elefanten i rummet

 




onsdag 25 september 2024

Hezbollah

 


”Hizbollah ska inte få en chans att andas”

Publicerad 240924

Raketer har slagit ner i närheten av Tyr, som utsetts som ett världsarv av Unesco.

Den terrorstämplade shiamilisen Hizbollah bekräftar nu att en av dess högsta befälhavare, Ibrahim Qubaisi, dödades i en attack i en förort till Beirut på tisdagen. Under natten till onsdagen sköt Israel ner en raket riktad mot Tel Aviv och flygattackerna mot Libanon fortsätter. Flera explosioner har hörts i Beirut, uppger AFP.

Två dagar efter Israels omfattade attacker mot Libanon håller världen fortfarande andan. Med minst 558 döda, 1 800 skadade och tusentals människor på flykt från sina hem i södra Libanon befinner sig landet – som ingen säger sig vilja kriga mot – nu i ett veritabelt krig.

Den israeliska arméns talesperson varande återigen på onsdagsmorgonen alla libanesiska invånare som evakuerats under de senaste dagarna för att återvända hem. ”För er säkerhet, återvänd inte till era hem tills vidare”, sa han på arabiska.

– En dag av terror, sa Thuraya Harb, en 41-årig kvinna till nyhetsbyrån AFP efter att i måndags rest i åtta timmar med bil från sin hemby Toul i södra Libanon till Beirut där hon nu är en av tusentals internflyktingar.

På tisdagen stod det klart att under deras resa avfyrade israelisk militär runt 2 000 raketer mot minst 1 600 mål i södra Libanon och Bekaadalen i öster – båda regioner där Hizbollah har sina högborgar.

Ett hus i Akbiyeh, södra Libanon träffades av en av raketerna på måndagen.

Människor flyr i tusental från södra Libanon till Beirut.

I Beirut förbereder man sig på att ta emot många flyktingar från de södra delarna av Libanon.

En av attackerna riktades även mot Beiruts södra förorter – Israels mål ska ha varit att döda Hizbollahs högste befälhavare Ibrahim Qubaisi och/eller Ali Karaké, befälhavare för Hizbollahs södra front. De undkom dock den första attacken.

Senare under tisdagen slog Israel till igen mot ett flervåningshus i Ghobeiri. Minst sex personer ska ha dödats och 16 har skadades, enligt Reuters som citerar Libanons hälsodepartement. Nu bekräftar Hizbollah att en av deras högsta chefer, Ibrahim Qubaisi, fanns bland de döda.

De senaste officiella dödssiffrorna är 558 döda, varav 50 barn. Minst 1 800 människor har skadats. Majoriteten av de drabbade är civila.

Herzi Halevi, stabschef inom den israeliska armén.

Att Israel nu vänder sitt sikte från Hamas och mot Hizbollah kommer att förändra spelplanen, menar en analys i Jerusalem Post. IDF har valt att kalla den pågående operationen ”Northern Arrow”.

– Hizbollah inte ska få en chans att andas – vi kommer att påskynda de offensiva operationerna, deklarerade IDF:s stabschef Herzi Halevi.

Irans president Masoud Pezeshkian.

Irans president Masoud Pezeshkian kommenterade på tisdagen utvecklingen i en intervju med CNN:

– Hizbollah kan inte stå ensamt mot ett land som försvaras och stöds och förses av västländer, av europeiska länder och av USA, sade han – vilket ytterligare ökade rädslan för ett storkrig i regionen.

tisdag 24 september 2024

Elbilsbubblan

 


Volvo har skotat målet om att bara tillverka elbilar år 2030.

Northvolt är ett felbyggt luftslott.

Vindkraftverken har för kort livslängd.

Privat solcellsfinansiering är opålitlig.

Miljöpartiet........

Elnätverket är inte anpassat till småskalig massproduktion.

Greta Thunberg har bytt mål och blivit palestinaaktivist.



lördag 21 september 2024

GAIA – panteism – animism

 Panteism

Animism

Gaia

Bloggat1

Bloggat2





UNHRC




 UNHRC medlemsstater

Human Rights Council membership around the world

By 31 December 2022, 123 UN member states will have served as Human Rights Council Members, reflecting the UN’s diversity and giving the Council legitimacy when speaking out on human rights violations in all countries:

African states: Algeria, Angola, Benin, Botswana,Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Congo, Côte d’Ivoire, Democratic Republic of the Congo, Djibouti, Egypt, Eritrea, Ethiopia, Gabon, The Gambia, Ghana, Kenya, Libya, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritania, Mauritius, Morocco, Namibia, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, South Africa, Somalia, Sudan, Togo, Tunisia, Uganda, Zambia.

Asia-Pacific States: Afghanistan, Azerbaijan, Bahrain, Bangladesh, China, Fiji, India, Indonesia, Iraq, Japan, Jordan, Kazakhstan, Kuwait, Kyrgyzstan, Malaysia, Maldives, Marshall Islands, Mongolia, Nepal, Pakistan, Philippines, Qatar, Republic of Korea, Saudi Arabia, Sri Lanka, Thailand, United Arab Emirates, Uzbekistan, Viet Nam.

Latin America & Caribbean States: Argentina, Bahamas, Bolivia (Plurinational State of), Brazil, Chile, Costa Rica, Cuba, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela (Bolivarian Republic of).

Western European & others States: Australia, Austria, Belgium, Canada, Denmark, Finland, France, Germany, Iceland, Ireland, Italy, Luxembourg, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Switzerland, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, United States of America.

Eastern European States: Albania, Armenia, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Czechia, Croatia, Estonia, Georgia, Hungary, Latvia, Lithuania, Montenegro, Poland, Republic of Moldova, Republic of North Macedonia, Romania, Russian Federation, Slovakia, Slovenia, Ukraine.

Medlemsstaterna är till övervägande del primitiva länder med klanstyren och deras uttalanden måste ses som försvar för partsintressen!

Nu fördömer UNHRC Israels strategi med exploderande kommunikationsutrustning!

Däremot tiger de om att de nu attackerade hizbollah-ledarna planerade en ny massaker på civila israeliter!



torsdag 19 september 2024

Socialdemokraterna och salamikorv

 






Socialdemokraterna flyr de viktiga lotterifrågorna
Publicerad 21 sep 2024
Socialdemokraterna mörkar fortfarande viktiga uppgifter om lotteriskandalen – som hur man ska göra med de dolda spelintäkterna.

Telefonförsäljare som luras, dementa damer som skickas till inkasso och gängkriminella som är på rymmen från fängelsestraff. Om Socialdemokraternas lotteriskandal hade varit ett filmmanus skulle det ha betraktats som på tok för överdrivet.

Partiledningen har försökt hantera skandalen genom att peka ut syndabockar och spela upprörda. Vd och styrelse för det egna bolaget Kombispel har sparkats, avtalen med telemarketingbolagen sagts upp och i veckan höll Magdalena Andersson en presskonferens i ett försök att ta udden av skriverierna.

Därefter har bevakningen övergått i någon slags Benny Hill-fas där ledande socialdemokrater – Anders Ygeman, Ardalan Shekarabi, Lisa Nåbo – springande har försökt undkomma reportrarnas mikrofoner.

Måtte medierna fortsätta att jaga dem. För fortfarande saknas svar på en rad viktiga frågor:

■ Ska åldringarna bli blåsta av kundtjänsten i stället?

Socialdemokraterna uppmanar lurade lottköpare att höra av sig till Kombispel. Men enligt TV4 sköts kundtjänsten av ett telemarketingföretag. Hur säkerställer S att virriga åldringar inte blir svindlade av telefonförsäljare en gång till om de lyfter luren?

■ Har kriminella nätverk kommit över ringlistorna?

Flera personer som arbetat på Effective communication är dömda för äldrebedrägerier. Vad görs för att säkerställa att ringlistorna inte har utnyttjats av kriminella? Har kunder varnats för att deras uppgifter kan ha läckt? Ska det rentav bli möjligt att bli medlem i Sveriges största parti utan att behöva dela sina personuppgifter med Kombispel?

■ Vad händer med de dolda intäkterna från andra lotterier?

Kombispel är inte det enda spelbolag som fyller den socialdemokratiska partikassan. Genom det mindre kända bolaget Svenska lotterier och insamlingar AB säljer Socialdemokraterna lotter åt andra föreningar och folkrörelser, som PRO. I fjol gjorde man över fem miljoner kronor i vinst på den verksamheten.

Kommer Socialdemokraterna att sluta med telemarketing även i detta mer hemliga bolag? Om inte, varför tycker man att det är okej att fortsätta telefonterrorisera äldre om det sker på uppdrag av andra?

■ Framförallt, vad visste partiledningen?

Socialdemokraterna har försökt skylla det inträffade på ett telemarketingföretag som gått bananas. Men skandalerna har ju duggat tätt – oavsett vilka företag som man anlitat. Och Effective communication vittnar om att Kombispel granskat telefonmanus, besökt kontoret i Barcelona regelbundet och på ett helt annat sätt än andra kunder legat på för att hålla försäljningen uppe.

Det pekar på att Socialdemokraternas uppskruvade vinstkrav är den egentliga orsaken till de återkommande problemen. Felet med den sparkade vd:n var kanske att han faktiskt skötte sitt uppdrag.

Socialdemokraterna gör dock allt för att bevakningen ska handla om annat än partiets eget ansvar. Magdalena Andersson vill hellre prata om regeringens försök att förbjuda partilotterier. Där är ju Socialdemokraterna offret och högern förövare, anser hon.

Om vi hade tjänat pengar på salamikorvar skulle Moderaterna ha försökt att förbjuda det, sa S-ledaren upprört på presskonferensen i veckan.

Det hade möjligen varit en träffande liknelse – om Socialdemokraterna hade undantagit den egna korvförsäljningen från skatt, slopat kravet på innehållsförteckning och låtit gängkriminella blanda ner grävling i smeten.


För principfrågan om partilotterierna kan inte längre skiljas från de praktiska frågorna om hur Socialdemokraterna hanterar sina privilegier. Att partiet regelmässigt missbrukar det undantag som låter dem sälja lotter på kredit är högst relevant för frågan om huruvida reglerna ska ändras.

Det vet partiet. Därav de många obesvarade frågorna. Ju färre konkreta löften partiledningen tvingas ge nu, mitt i krisen, desto större möjligheter har man att säkra så stor del som möjligt av intäkterna till lotteriet i framtiden.

Det märktes när Jonas Nygren, Kombispels nytillträdda vd, intervjuades i P1 morgon i tisdags. Han pressades på frågan om stoppet för telemarketing också innebär att bolaget slutar ringa befintliga kunder för att kränga fler lotter. Då svävade han plötsligt på målet och sa att det var viktigt att kunna nå lottköpare på alla möjliga sätt.

Nygrens uppdrag är inte bara att hantera stormen – utan också att se till att Socialdemokraterna går så torrskodda ur den som möjligt. Det är förmodligen dåliga nyheter för pensionärer med telefonabonnemang.

Det skulle inte förvåna mig om partisekreteraren Tobias Baudin till slut också kommer att offras i ett försök att få missnöjet att lägga sig.

Men det kommer inte lösa grundproblemet: Att Socialdemokraterna sätter pengarna framför moralen.

Hets mot folkgrupp







Hetsjakten på islamkritiker är ett tydligt tecken
på att samhället har underkastat sig islam!

Det närmar sig blasfemilagar speciellt anpassade för islam!




På 700-talet ville ikonoklaster få kristna att sluta med bildkonst som de menade ledde till avgudadyrkan. En av deras efterföljare, Näthatsgranskaren, har nu anmält Richard Jomshof för hets mot folkgrupp, efter att han har delat två satirbilder på X. Dessa pekar enligt anmälarna ut “alla muslimska flyktingar som opålitliga och våldsamma terrorister, mordbrännare och våldtäktsmän”. Under tisdagen blev Jomshof formellt misstänkt och förhördes av Särskilda åklagarkammaren. Utgången kommer bli vägledande, om inte annat för hur satirbilder används.

Man kan tycka vad man vill om det, men man kan inte anklaga Richard Jomshof för att ha hållit sin kritik av islamism hemlig genom åren. I Kvartals Fredagsintervjun menade han att det också var detta som de båda satirbilderna han delat syftade på: "Det handlar om islamism, om man ska få kritisera det eller inte, och det handlar om yttrandefrihet."

Söker man på uttalanden han gjort om islamism genom åren får man lätt intrycket av att han inte tycker att det är något bra. Han tycks till och med ha varit konsekvent i sin kritik. Så varför har han inte utretts för hets mot folkgrupp tidigare?

Jomshof är förvisso musiker, men han har mig veterligen inte gjort några tematiska album om islamism. Nej, han har använt språket som pensel, om ni förlåter mig den pretentiösa metaforen, och avstått från mer konstnärliga uttryck. Skillnaden är alltså att han har delat satirbilder, vilka alltid saknar språkets precision. Han hävdar att hans syfte med delningen är att det som han ser det rör sig om islamister. Det blir upp till domstolen att avgöra om hans uppsåt var ett annat. Och om bilderna sprider missaktning mot hela gruppen muslimer. Om de kommer fram till att så är fallet behöver domstolen också avgöra om Jomshof “insåg” att bilderna kunde tolkas handla om muslimer i allmänhet, och att spridningen av dem i så fall syftade till missaktning mot hela gruppen. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att det finns en risk att Jomshof döms för åtminstone ena bilden. Den föreställer en migrantfamilj iklädda vad som kan tolkas som traditionell muslimsk klädsel som flyttar in i huset ”Europe” där de välkomnas in av en man som säger “Humanity first”. De tänder eld på huset och den välkomnande mannen tycks brinna inne. De springer därifrån och ses säga “islam first”.

Förutom att domstolen behöver inlevelseförmåga nog att bedöma om Jomshof haft i uppsåt att missakta alla muslimer, och inte endast islamister, behöver de även anta rollen som konstkritiker. Inte för att bilderna ska betraktas som konst, annat än i meningen att det finns olika sätt att tolka dem på. Vad visar bilderna, hur bör de tolkas, av vilka skäl kan någon tänkas dela dem? Kanske är konstkritiker fel titel, eftersom domstolen behöver slå fast svaret på dessa frågor med auktoritet nog att kunna döma Jomshof.

Richard Jomshof har aldrig tidigare delgetts misstanke om hets mot folkgrupp, trots att han i decennier har opinionsbildat mot islamism och varnat för massinvandringens konsekvenser. Har han genom dessa två satirbilder på något sätt frångått den linje han hållit i alla år? Eller är detta ett tecken i tiden, där domstolar tolkar lagen mer generöst än tidigare. I så fall kommer många fler att delges misstanke om hets mot folkgrupp framöver. Eller så handlar detta främst om satiriska bilder, inte om ord. Det återstår att se.

Men ligger det inte i satirens natur, att det ibland gör ont, eller att det till och med är syftet? Satir och karikatyrer är alltid orättvisa, alltid elaka mot någon. Det ska svida. Det är roligt, men balanserar på gränsen. Det har aldrig varit en konstform för de finkänsliga och lättkränkta. Men nu när dessa tycks få bestämma alltmer, är det kanske dags att avskaffa satiren som humorform. Åtminstone när det gäller makthavare utan humor, som är beredda att ta till våld.

För detta går helt i linje med den utveckling vi sett sedan lång tid. Jag har tidigare kallat det för ett skuggkalifat, eftersom alla vet att det finns, men få talar högt om det. Sedan Theo van Gogh, Kurt Westergaard, Lars Vilks och Salman Rushdie har den etablerade kulturvärlden lagt munkavle på sig själva, av rädsla för det överhängande terrorhotet. Koranbränninarna av Rasmus Paludan och Salwan Momika ledde till våldsamma reaktioner. I en nyligen presenterad utredning vill man ge polisen befogenhet att förbjuda sammankomster, såsom koranbränningar, om reaktionerna från våldsbejakande islamister eller islamistiska regimer anses hota rikets säkerhet. Inte för att sammankomsten i sig är hotfull, utan för att den svenska staten inte kan hantera reaktionen. Hot och våld tillåts villkora yttrandefriheten. Genom att lägga ett sådant ansvar i polisens händer, riskerar vi att utländska krafter – som muslimska stater – kan diktera vilka åsikter som får uttryckas på svenska gator och torg.

Incitamentet är tydligt: de som kan organisera sig tillräckligt våldsamt kan få staten att begränsa deras meningsmotståndares fri- och rättigheter. Ett hädelseförbud införs, men bara vad gäller islam.

Regeringen argumenterar förvisso att sådana åtgärder kan vara nödvändiga för att upprätthålla Sveriges säkerhet. Varifrån kommer hotet? Jo, från islamisterna som Richard Jomshof varnat för i decennier, men ändå är vänsterliberaler argare på honom än på dem som terroriserar oss alla. Med dessa lagförslag och rättsliga åtgärder mot offentliga personer som Jomshof, som uttrycker oro över islamismens växande inflytande, rör sig Sverige mot en framtid där yttrandefrihet och mötesfrihet inskränks under hot om våld.

När jag debatterade förslaget på den nya ordningslagen med advokaten och socialdemokraten Thomas Bodström tyckte han att det var toppen att begränsa fri- och rättigheterna för dem som kan få våldsverkarna att reagera. I går sprang han återigen islamisternas ärende i SVT Aktuellt, nu i polemik med PM Nilsson, och menade att de två satirbilderna var ett solklart fall av hets mot folkgrupp. Nilsson argumenterade, i likhet med vad jag har gjort, för att en fällning skulle innebära ett hädelseförbud vad gäller islam.

Att en tidigare socialdemokratisk justitieminister resonerar så är inte förvånande, även om det är förkastligt. Socialdemokraterna och de andra vänsterpartierna har en lång tradition av att blunda för islamismen, till och med i sina egna partiled.

Men Bodström har fel i sak. Islamism är inte en skyddsvärd minoritet, även om alltför många tycks ha fått för sig det. Hets mot folkgrupp-lagen ska skydda svaga grupper, inte våldsbejakande ideologier som omfattar hundratals miljoner människor. Islamism är en totalitär ideologi som aktivt arbetar för att underminera de värderingar som gjort våra samhällen fria. Så nej. det är inte de som kritiserar islamismen som hotar demokratin eller minoriteter, det är de som försöker tysta denna kritik som gör det. När vi tillåter lagstiftning som begränsar yttrandefriheten för att undvika islamistiska reaktioner, är det inte bara yttrandefriheten som försvagas, utan hela den demokratiska ordningen.

Problemet är, som sociologen Ruud Koopmans förklarar i vår intervju, att islamistisk extremism knappast är en marginell företeelse. I sin mångåriga forskning – sammanfattad i boken Islams forfaldne hus (Forlaget Pressto 2020) – visar han att fundamentalistiska och islamistiska attityder är mycket vanliga bland muslimer i Europa​. Detta innebär att vi inte bara står inför en minoritetsrörelse, utan en betydande del av den muslimska befolkningen som har en världsbild som är oförenlig med de demokratiska värderingar som väst står för. Att ignorera detta, eller ännu värre, att tysta de som vågar tala om det, är inte bara ett misstag – det är ett svek mot de demokratiska ideal vi säger oss försvara.

Kanske bör man till och med få driva med dem som gång på gång terroriserar oss. Kanske bör man till och med få satirisera mördarna i islamistsekterna. Kanske är det inte bilder som är problemet, utan dem som mördar tecknare.

Men här är vi nu. Riksdagsledamöter som kan bli åtalade för hets mot folkgrupp för satirbilder, och ordningslagen ska användas för att skydda våldsverkarna. I toleransens namn, givetvis.

Ivar Arpi

tisdag 17 september 2024

Sveriges interreligiösa råd – SIR

Först något om islams fundament









Rådsmedlem: icke-muslimer saknar moralisk auktoritet
Posted By: Doku 16 september, 2024

Sveriges interreligiösa råd säger sig vara en viktig röst i det offentliga samtalet om etik och andlighet. Men på sociala medier låter det annorlunda. Där torgför en av rådets företrädare uppfattningen att icke-muslimer inte kan ha moralisk auktoritet och att Svenska kyrkan därför inte heller har det. – En sådan position skulle jag kalla religiös fundamentalism i en bokstavlig mening, säger Per Bauhn, professor emeritus i praktisk filosofi.

Ärkebiskopen Martin Modéus uttalade nyligen stöd för Ibn Rushd efter Folkbildningsrådets beslut om att inte ge studieförbundet statsbidrag för de kommande tre åren. För det har han fått omfattande kritik, vilket flera medier har berättat om.

Mindre känt är att ärkebiskopen också har kritiserats av företrädare för muslimska organisationer, men då från en annan utgångspunkt.

I en Facebooktråd med rubriken Varning för Judaskyssen! kallar Islamakademins verksamhetsutvecklare Valley Ghanem ärkebiskopens stöd till Ibn Rushd för en hycklar-insats eftersom han tidigare försvarat Israel. Hon skriver att han vänder kappan efter vinden och fortsätter: ”Vilken tur för ÄB Martin att islamofobin kan erbjuda cherry-picking tjänster som anpassas efter kyrkans egna intressen”.

När en framstående medlem i Hizb-ut-Tahrir – som Säpo beskriver som en radikal islamistisk, antisemitisk och antidemokratisk rörelse som förespråkat våld mot judar – i samma tråd skriver ”Får se hur många muslimer som kommer att välkomna ”fredens duva”, aka ÄB” gillar Islamakademins företrädare inlägget och svarar med en kommentar om muslimers mindervärdeskomplex.

Imamen Salahuddin Barakat, Islamakademins grundare, påpekar i en kommentar att han har varit i ”religionsdialogsgamet” ett bra tag. Han hävdar att Svenska kyrkan låtit sig pressas av en del judiska organisationer i frågor som berör Israel, att kyrkan håller på att förlora dialogerna med muslimerna och att ”det är något som de inte har råd med”.

Kommentaren om att han ser religionsdialogen som ett ”game” som han har erfarenhet av syftar på det judisk-muslimska dialogprojekt som Islamakademin drev under flera år tillsammans med den judiska församlingen i Malmö. Amanah-projektet, som finansierades med offentliga bidrag i mångmiljonklassen, havererade efter att Islamakademin samma dag som Hamas 7-oktoberattentat gav sitt oreserverade stöd åt Palestina utan att beklaga den då pågående massakern.

En annan person som yttrar sig i diskussionstråden är Haris Delic, utbildad läkare. Han tar till viss del ärkebiskopens uttalande om Ibn Rushd i försvar genom att ifrågasätta kopplingen mellan stödet för Ibn Rushd och ställningstagandet för Israel.

Därefter kommenterar han på följande sätt ett påstående om att ärkebiskopen handlat moraliskt fel i Palestinafrågan:

I sådana fall blir det ännu märkligare att du skriver att SvK är en moralisk auktoritet (vilket jag inte anser f ö – det är emot min egen aqeedah [ung. stark trosuppfattning; vår anm] att anse någon icke-muslim ha någon moralisk auktoritet då den är grundad i felaktig uppfattning om existensen).

Haris Delic, som uttrycker uppfattningen att icke-muslimer inte har någon moralisk auktoritet, har sedan många år verkat som imam och företrädare för ett antal muslimska föreningar och samfund. Han är dessutom en av styrelseledamöterna och kassör i Sveriges interreligiösa råd, där ärkebiskopen Martin Modéus är suppleant.

Haris Delic sitter i det interreligiösa rådet på uppdrag av det Islamiska samarbetsrådet, som är den organisation som fördelar statsbidrag till och företräder de sex islamiska trossamfunden Förenade Islamiska Föreningar i Sverige, Islamiska Kulturcenterunionen i Sverige, Bosniakiska Islamiska Samfundet, Sveriges Muslimska Förbund, Islamiska Shiasamfunden i Sverige och Islamiska Fatwabyrån i Sverige.

Det interreligiösa rådet består av 19 medlemmar som representerar 11 trosinriktningar. Enligt stadgarna ska rådet främja och skapa förutsättningar för interreligiöst samarbete, motarbeta antisemitism, antimuslimsk rasism och religionsfientlighet och betona religionens roll för fred och samförstånd. Rådet ska också vara en röst i det offentliga samtalet om etik och andlighet.

Svenska kyrkan och ärkebiskopen har nyligen argumenterat för att regeringen bör se rådet som en naturlig samtalspart för det offentliga och som en utvecklingsbar plattform över religionsgränserna för gemensamt lärande, tillit och trygghetsbyggande.

Eftersom det interreligiösa rådet ska vara en röst i det offentliga samtalet om etik över religionsgränserna har Doku frågat ärkebiskopen Martin Modéus hur han ser på uttalandet om att icke-muslimer saknar moralisk auktoritet och vad det innebär för samarbetet i det interreligiösa rådet.

Ärkebiskopen har genom sin pressekreterare svarat att han avböjer att delta i en intervju.

Per Bauhn, professor emeritus i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet, besvarar på följande sätt Dokus fråga hur Haris Delics uttalande kan och bör förstås:

”Min spontana reaktion är att Delic uppvisar en religiöst fundamentalistisk syn på moral. Man kan ju för kontrastens skull tänka sig en religiöst icke-fundamentalistisk ståndpunkt, där man visserligen utgår från att den som inte delar ens egen religiösa tro inte kan vara en auktoritet i just religiösa frågor. Det skulle ju inte vara så märkligt om t.ex. en troende hindu inte vill låta sin gudstro eller sina föreställningar om korrekt gudsdyrkan påverkas av vad t.ex. en kristen eller en muslim gör gällande i just dessa frågor.

Men Delic tar resonemanget ett steg vidare. Han hävdar inte bara att en icke-muslim inte kan vara en religiös auktoritet, utan att ingen icke-muslim kan vara en moralisk auktoritet. Dvs. Delic menar att i alla frågor som rör moraliskt rätt och fel, rättigheter och skyldigheter, rättvisa osv. och inte bara i frågor som rör specifikt religiöst fromhetsliv så har icke-muslimer inget av värde att tillföra diskussionen.

Rätt och fel blir då en fråga inte bara om vad den egna religionen föreskriver, utan enbart en fråga om vad den egna religionen föreskriver. Moralisk kunskap förutsätter islamisk tro, och ingen som inte är muslim (i den mening som Delic ger detta ord) kan veta vad som är rätt och orätt.

En sådan position skulle jag kalla religiös fundamentalism i en bokstavlig mening – islamiska normer blir för Delic inte bara en del av moralen utan utgör hela moralen. Det som islam tillåter kan inte vara orätt och det som islam förbjuder får inte tillåtas; islam är utgångspunkt och slutstation för varje resonemang om rätt och orätt, och den som argumenterar i moraliska frågor från en position utanför islam förtjänar inte tilltro.

Delic tänker sig att det finns något sådant som moralisk kunskap (man kan ha en ”felaktig uppfattning om existensen”), vilket i och för sig inte är konstigt. Det finns gott om exempel på sekulära moralteorier där man tänker sig att det går att ha kunskap om vad som är rätt och orätt, att moralomdömen kan vara sanna eller falska, osv. Det speciella med Delic är att han förefaller mena att endast den som är muslim (på det sätt som Delic menar att man bör vara muslim) kan ha moralisk kunskap. Insikten om det rätta är förbehållen den som tror på Gud på ett visst sätt. Med den utgångspunkten kan man ju fråga sig varför han över huvud taget skulle vilja sitta i det interreligiösa rådet. Vad får han ut av det? Vad får medlemmar av andra samfund ut av hans deltagande i rådet?”

Doku har också kontaktat Islamiska samarbetsrådets företrädare Haris Delic som meddelar att han inte vill ge några kommentarer.


Nu har Sverige fått en interreligiös samordnare
26 augusti 2015

Kampanjen Vägra hata. Buddistisk lokal i Stockholm 150201Interreligiös gudstjänst under manifestationen “Vägra hata!” tidigare i år.
Foto: Magnus Aronson.

Frågor om tro, religion, vad som är kristen tro och om det är skillnad på olika trossystem är helt plötsligt tillbaka på debattsidorna i de stora tidningarna. Något har hänt i vårt sekulariserade Sverige, härligt! Helt plötsligt finns rum för diskussion om Nathan Söderbloms teologi och kyrkans budskap – eller avsaknad av budskap. Teologi engagerar och ges plats. Ord som ekumenik, nämns som om de inte behövde förklaras, i tidningar som inte är Dagen, Kyrkans tidning, Sändaren eller Världen idag. Spännande, roligt och utmanande!

Så låt också mig fundera över ekumenik och religionsdialog, interreligiöst samarbete och om det är möjligt med religionsöverskridande gudstjänster.

Denna vecka har jag välkomnat Elias Carlberg, tillträdande projektledare och samordnare för Sveriges interreligiösa råd (SIR). Hans första uppgift kommer vara att inrätta ett kontor på Ekumeniska Centret i SKRs korridor. Elias har sin hemvist i judiska församlingen. Det känns jätteroligt att vi har kommit så här långt och har möjlighet att fördjupa och intensifiera det interreligiösa arbetet. För att göra detta möjligt har det interreligiösa rådet sökt och beviljats medel från Sveriges regering. Dialogen äger vi tillsammans, det är viktigt. SIR samlar åtta religioner och har funnits sedan 2010 och arbetet har hittills bestått i att besöka varandra, lyssna till varandras berättelser och om respektive religions kärna, historik och centrum. Ordförandeskapet innehas av den som gästas. Beslut fattas i konsensus. Några viktiga uttalanden har gjorts, bland annat i februari 2012. Det största och mest spridda ut i landet var manifestationen ”Vägra hata!” i februari i år. Budkavletexten mejslades fram som ett viktigt uttalande.

Om jag ska sammanfatta syftet med SIR så är det att stödja varandras rätt att tro och att uttrycka sin tro. Det händer att vi bjuder in varandra till högtider, men det har inte varit på tal att ordna gemensam bön eller gemensam gudstjänst. Det finns likheter i våra religioner, absolut, men det finns också skillnader. Jag vill respektera skillnaden och jag vill bli respekterad. Inom såväl religionsdialog som det kristna enhetsarbetet menar jag att det finns en djup visdom i att erkänna skillnaden och ändå stå vid varandras sida.

Ordet ekumenik – hela den bebodda världen eller hela Guds hushåll – kan i princip omfatta religionsdialog, men det har kommit att beteckna det kristna enhetsarbetet, och jag ser en skillnad mellan dessa två. Inom kristenheten är vi kallade att arbeta för den kristna enheten, det är ett försoningsarbete vi har att hela Kristi kropp. Det är nödvändigt för vår trovärdighet och det är på Jesu uppmaning i Johannes 17. Religionsdialog i syfte att samexistera med olika tro är också nödvändigt i och för vår värld idag. Dessutom berikande och djupt medmänskligt.

Jag har personligen inte svårt att tänka mig delad gudstjänstlokal för olika religioner. Det finns fina exempel på att det är möjligt, till exempel på flygplatser, sjukhus, universitet och fängelser. Jag är gärna gäst i en annan religions gudstjänst och jag välkomnar människor av annan tro till kyrkan. Däremot vill jag inte säga att vi har samma tro, det är liksom inte upp till mig, det är något flera i så fall måste komma fram till. Jag tänker mer att olikhet inte är farligt, olikhet i tro är okej, det finns många andra likheter i att vara människa där vi kan stödja varandra i rätten till olika tro. Därför behöver vi prata och lära känna varandra och så finna – om inte en broder och syster i tron – en broder och syster i världen. Det är också fint. Eller som scoutlagen säger; ”En scout söker sin tro och respekterar andras”.

måndag 16 september 2024

Super-Andersson

 Glöm aldrig!


Penningtvättare, gängbrottslingar och en av tolvåriga Adrianas mördare. Flera personer kring callcentret som sålde Socialdemokraternas kritiserade lotter till pensionärer kan kopplas till organiserad brottslighet.– Bolaget har haft hög personalomsättning och många kriminella har jobbat där genom åren, uppger flera källor till SvD.

Skandalen kring Socialdemokraternas lotteriförsäljning växer. Under lördagen berättade Expressen att en försäljningschef på teletjänstbolaget Effective Communication – som anlitades för att sälja S-kontrollerade Kombispels lotter – har ett kriminellt förflutet. Personen har varit efterlyst för brott i Sverige samtidigt som han arbetade på teletjänstbolagets Barcelonakontor.



BITTE ASSARMO: Magdalena Andersson är Superwoman

Säga vad man vill om Socialdemokraternas partiledare men en sak är säker; Magdalena Andersson tycks ha superkrafter. Hon klarar sig alltid helskinnad ur sådant som skulle ha tvingat de flesta politiker med annan partifärg att avgå. Den oheliga alliansen med Kakabaveh, lögnerna om Jamal El-Haj, smutskastningen av Henrik Jönsson, de gängkriminella i Botkyrka, papperslös städhjälp – ingenting har kunnat rubba henne eller förändra uttrycket i hennes bistra stenansikte.

Nu handlar det om Socialdemokraternas lukrativa lotteriverksamhet, som årligen ger 25 miljoner rakt ner i partikassan. Den är inte bara är omoralisk i största allmänhet utan dessutom marinerad i gängkriminalitet. Ska Magdalena Andersson klara även detta?

Svaret borde vara nej. Även om Magdalena Andersson redan tidigare visat att hon bitit huvudet av skammen för längesen och aldrig självmant skulle lämna sin post så borde medierna jaga henne till dess att hon inte längre har något val. Men det kommer sannolikt inte att ske. Medierna är nämligen en av Magdalena Anderssons superkrafter. Och hon har inte bara det rödgröna public service på sin sida utan också de flesta main stream-medier.

Att de flesta medier idag är varsamma med kritiken av Magdalena Andersson beror inte nödvändigtvis på att de är S-vänliga. Främst handlar det om effekten av deras inbördes tävlan om vem som kan vara mest SD-ovänlig. En alltför skarp kritik av Magdalena Andersson skulle ju kunna gynna SD.

Magdalena Andersson har också en annan superkraft som är minst lika viktig. Hon har en fanatisk väljarskara som i generationer hjärntvättats att tro att socialdemokratin är den enda acceptabla politiska ideologin. I deras ögon spelar det ingen roll vad Magdalena och hennes parti sysslar med – ändamålet helgar medlen. Om Socialdemokraterna måste ta hjälp av gängkriminella för att lura pengar av fattigpensionärer, då må det vara så. Huvudsaken är att pengarna rullar in så att Partiet med stort P kan behålla och, i de fall då väljare med fel värdegrund lurat dem på konfekten, återfå den. De uppfattar därför all kritik mot partiet och dess store ledare som orättfärdiga och odemokratiska ”drev”.

Så lotteri-gate till trots, jag tror Magdalena Andersson sitter kvar. Med benäget bistånd av våra stora mediehus och av sina fanatiska väljare skulle hon rentav kunna öka sitt förtroendekapital – i alla fall om public service eller någon annan S-vänlig mediekanal passar på att göra en lagom vinklad opinionsundersökning bland personer med ”rätt” värdegrund. Snacka om Superwoman!

Allahs döttrar






Satansverserna

Koranen är inspirerad av Toran, Tanakh och Nya Testamentet men i huvudsak baserad på de gamla berättelserna om ökenguden Allah och hans tre döttrar al-ʻUzzá Manāt och Allāt samt andra arabiska traditioner.

Al-‘Uzzá var en förislamsk arabisk gudinna, och en av Mekkas tre huvudgudinnor. Al-‘Uzzá är omnämnd i Koranen (Sura 53:19), på ett sätt som indikerar att hon av preislamska araber sågs som en av Allahs döttrar tillsammans med Manāt och Allāt.

Manat (arabiska: مناة, även manāh) var en av de tre främsta gudinnorna i Mecka.

I för-islamisk arabisk tro ansågs Manat vara en ödesgudinna.

Allāt eller Al-Lāt (arabiska: اللات) var en förislamsk arabisk gudinna, och en av Mekkas tre huvudgudinnor.



The Three Pre-Islamic Arabian Goddesses: Al-Lat, Al-Uzza, and Manat

In the ancient pantheon of Mecca, three prominent goddesses held significant roles in pre-Islamic Arabian society. These goddesses, considered daughters of Allah, were:

Al-Lat: Associated with fertility and the earth, Al-Lat was revered as a nurturing figure. She was often depicted holding a sheaf of wheat, symbolizing growth and abundance. Al-Lat was worshipped for her ability to bring prosperity and fertility to the land and its people.

Al-Uzza: Known as the warrior goddess, Al-Uzza embodied power and protection. She was depicted wielding a sword and shield, representing her strength and role as a fierce guardian. Al-Uzza was invoked for protection in battles and revered for her might.

Manat: The goddess of fate and destiny, Manat was believed to control the destinies of individuals. Depicted holding a book or scroll, she symbolized the inevitable flow of time and the predetermined nature of fate. Manat was sought for guidance and understanding of one's destiny.

These goddesses were central to the religious practices of pre-Islamic Mecca, where they were worshipped as protectors and benefactors of the city and its people. They played crucial roles in various aspects of life, from fertility and protection to fate and destiny.

With the advent of Islam in the 7th century, the worship of these goddesses, along with other deities of the Meccan pantheon, was abolished. The Qur'an explicitly denounced their worship in Surah An-Najm (Chapter 53), declaring the oneness of Allah and rejecting the notion of any partners or offspring. The "Satanic Verses" incident, a disputed and controversial event, involved verses that initially acknowledged these goddesses but were later declared to be influenced by Satan and subsequently abrogated.

As Islam spread, the idols representing Al-Lat, Al-Uzza, and Manat were destroyed. The Kaaba, once a site of polytheistic worship, was cleansed of all idols, including those of these goddesses, and rededicated to the worship of Allah alone. This marked the end of the ancient Meccan pantheon and the rise of monotheism in the Arabian Peninsula, leading to the complete eradication of their worship and the physical destruction of their idols.