


Publicerad 12 feb 2025
Hon krävde Muharrem Demiroks avgång.
Nu avgår i stället Cuf-ordföranden Caroline von Seth, 25.
För Expressen berättar hon om mötet mellan fyra ögon med Centerpartiets partiledare – och hur hon känt sig mobbad och utpekad som ett problem.
– Jag har blivit ett offerlamm för vissa och en slagpåse för andra.
Efter en tid av intensiv medierapportering om krisen i Centerpartiet och kritiken mot partiledaren Muharrem Demirok klev Caroline von Seth fram och krävde hans avgång.
Men det slog tillbaka mot henne själv.
Hon fick delar av sitt förbund emot sig, och nu har hon meddelat att hon lämnar som ordförande i mars.
Men innan hon går vill hon ge sin bild av vad som hänt bakom stängda dörrar. Hittills har hon inte velat ge intervjuer eller interiörer från interna möten.
– Det sista jag vill är att prata med dig egentligen, för jag vet vad det kommer att leda till. Men jag måste stå upp för mig själv och vara ärlig med hur jag har behandlats, säger von Seth, som menar att det är viktigt inte minst för hennes medlemmar.
Caroline von Seth beskriver tiden efter avgångskravet i november som turbulent.
Hon har gråtit mycket, känt sig mobbad, sovit massor.
– Jag har varit helt förstörd, säger hon, och tillägger:
– Jag har aldrig mått så dåligt i mitt liv som under hösten, för hur otroligt elaka folk har varit. Personligen tycker jag att den enda som faktiskt har varit öppen, ärlig och rakryggad i det här är jag.
Caroline von Seth har fått många fina reaktioner sedan hon meddelade att hon avgår. Stödet från familj och vänner i C har gjort att hon i dag kan säga att hon mår ganska bra igen.
Efter avgångskravet var det tyst från partiledaren. Men några veckor senare kallades von Seth upp på hans kontor.
De skulle prata ut.
– Men i stället för att han svarade på min kritik och de exempel jag lyfte, så fick jag höra att det var mig det var fel på. Jag lämnade inte mötet och kände att jag hade fått mer förtroende direkt.
Han ville sätta mig i en position där jag var den hysteriska unga kvinnan
Kritiken mot Muharrem Demirok är utbredd i C, det har såväl Expressen som andra medier visat. Flera personer har anonymt vittnat bland annat om hans ovilja att lyssna på kritik.
Caroline von Seth menar att hon har upplevt den sidan själv.
På det enskilda mötet på hans kontor vände Demirok kritiken till att handla om henne. Han framhöll att ungdomsförbundaren har ”en för hård ton” och att han ”måste skydda andra” mot den.
– Jag hade verkligen känslan när jag gick därifrån att han ville sätta mig i en position där jag var den hysteriska unga kvinnan som tyckte väldigt mycket och tog väldigt mycket plats.
Skulle förklara förtroende
Efteråt hade Caroline von Seth svårt att släppa tanken på att mötet kommit till för att få henne att backa från kritiken. Mer övertygad blev hon när hon senare kontaktades av en av partiledningens högsta tjänstemän.
– På nästkommande partistyrelsemöte skulle jag säga att jag haft ett möte med Muharrem Demirok, som gick bra. Och att jag håller på att återfå förtroendet.
Men von Seth vägrade.
”Jag tycker att det viktigaste för mig är att vara ärlig med vad jag tycker och stå för det som jag tror på”, säger von Seth.
I dag, några månader senare, säger hon att det är viktigare för henne att vara ärlig med vad hon tycker, än att skydda sin politiska karriär. Nu tar hon konsekvensen av det och lämnar politiken.
– Som Edith Södergran en gång skrev så anstår det mig inte att göra mig mindre än vad jag är. Bara för att jag råkar vara kvinna, ung och vågar ha en avvikande åsikt så tycker jag inte att jag ska reduceras.
Det är dock inte bara Muharrem Demirok som Caroline von Seth är besviken på. Det gäller också andra personer i C, som hon vet är kritiska men som inte backat upp henne.
De har varit villiga att offra henne för sina egna karriärers skull, framhåller hon. Och beskriver sig som både ett offerlamm och en slagpåse.
Även hur personer i partiledarens stab uppges ha reagerat när första avgångskravet riktades mot von Seth, har sårat.
– Jag var ju inte där, men personer i riksdagen har berättat för mig hur det jublades och applåderades…
”Jag är inte så sugen på att normalisera rasism på något sätt”, säger Caroline von Seth som tycker att både SD och V har problem med detta. SD:s rasistiska och nazistiska rötter och V i fråga om antisemitism.
Caroline von Seths främsta kritik mot Muharrem Demirok handlar om hans oförmåga att peka ut en tydlig väg för Centerpartiet. Hon upplever att han försöker smyga in en ny linje, där han tar ställning för Magdalena Andersson (S) och mjukar upp motståndet mot Vänsterpartiet.
– Nu pratar man i termer om att aldrig få in V i regeringen. För några år sedan var det att vi absolut inte ska samarbeta med dem. Och det är väl det jag reagerar på. För mig är det uteslutet att samarbeta med V av många anledningar.
Ska partiet förflytta sig ska det diskuteras ordentligt, anser von Seth.
– Jag hade haft mer respekt om Muharrem hade pekat ut en riktning och gått till partistyrelsen och presenterat den med tydlighet. Då hade jag kunnat ha en åsikt om det, och yrka på någonting annat.
Nej till SD
Att Caroline von Seth inte vill samarbeta med V förklarar hon med de avslöjanden som varit om antisemitism i Nooshi Dadgostars parti, vilka fått Judiska centralrådet att porta partiet.
Själv har hon anklagats för att egentligen vilja driva partiet högerut – och acceptera SD-samarbete. Men det värjer hon sig emot.
– Det stämmer ju inte. Det har jag inget intresse av.
Enligt von Seth finns det risker med att låsa sig vid ett regeringsalternativ redan nu. Hon vill att C ska vänta till efter valet med att bestämma sig.
– Vi ska inte glömma att Socialdemokraterna är proffs på det här. Om de inte vill ha med oss i regeringen, utan bara våra gröna knappar i riksdagen, vad har vi att sätta emot om vi redan lovat bort oss?
Caroline von Seth representerar Cuf till extrakongressen i mars, sedan lämnar hon politiken. Hon är utbildad lärare och undervisar sedan några veckor tillbaka i SO, på en skola i Stockholm.
Expressen har sökt Muharrem Demirok, som hänvisar till partisekreteraren Karin Ernlund. Hon återkommer med en skriftlig kommentar:
”Jag beklagar att Caroline lämnar som CUF-ordförande. Vi är ett parti där vi ska ha högt i tak, där vi orkar och vågar diskutera svåra frågor med respekt för varandra och varandras åsikter. Jag önskar Caroline varmt lycka till och jag ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med CUF i framtiden.”