Tidigare i bloggen om koranbränning
Ledare: I frihetens Sverige är det tillåtet att bränna koranen – och att fira eid. DN 1/7 2023.
Samtidigt som koranen skändades utanför Stockholms moské pågick en fredlig muslimsk massbön i centrala Göteborg. Det är också en bild av Sverige.
Scenerna var dramatiska när Sveriges ambassad i Bagdad attackerades på torsdagen. Ett hundratal demonstranter tog sig in på ambassadområdet. Slagord sprejades på grindarna.
Tack och lov klarade sig all ambassadpersonal oskadd. Men risken för att liknande händelser upprepas, och då med allvarligare utgång, är fortsatt hög. Det manas till fler protester – i Bagdad liksom andra delar av den muslimska världen.
Det är mycket allvarligt. Våldshandlingar är helt oacceptabla. Regeringen måste göra vad den kan för att skydda svenskar i utlandet.
”Sverige måste sättas på sin plats” är bland de mest populära ämnena i sociala medier på arabiska just nu. Inläggen började spridas på onsdagen när en 37-årig man – som tilldelats demonstrationstillstånd av polisen – brände Koranen utanför Stockholms moské.
Bland många muslimer finns ett genuint missnöje med att det inte bara är tillåtet att bränna och skända deras heliga bok, utan att det kan göras med uttryckligt skydd av lagen. Men det är också uppenbart att politiska och religiösa ledare använder händelserna i Sverige för att på olika sätt stärka sin ställning.
Statsminister Ulf Kristersson har upprepat sitt budskap konsekvent: ”Bara för att det är lagligt tycker jag inte att det är lämpligt”.
Det är inte en slump att det var anhängare till den inflytelserika shiamuslimska ledaren Moqtada al-Sadr som – på hans uppmaning – stormade ambassaden i Bagdad. Eller att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tar varje chans att uttrycka sin ilska. Till och med Vladimir Putin rider på vågen – i veckan fördömde han koranbränningen vid ett moskébesök i sydvästra Ryssland.
Under onsdagen fördömde han de planerade koranbränningarna å det starkaste. Samtidigt betonade han att beslutet om att ge tillstånd till bränningarna är polisens och ingen annans.
Det förtydligandet är efterlängtat. Larmen inifrån Polismyndigheten om detaljstyrning från politiskt håll är oroväckande. Regeringen ska inte lägga sig i polisens tillståndsbedömningar.
För så här ser lagen ut: Det är varken mer eller mindre lagligt att bränna en koran än någon annan helig skrift. Detsamma gäller den svenska flaggan. Yttrandefriheten skyddar också uttryck som provocerar – faktum är att det i många fall är just dessa som behöver skyddas.
Samma dag som koranbränningen genomfördes i Stockholm samlades flera tusen muslimer i Göteborg för att be eidbönen tillsammans.
Man kan förstå att det finns muslimer som tycker att koranbränningarna är en oacceptabel förolämpning. Men yttrandefriheten är en oundgänglig del av demokratin och det öppna svenska samhället – precis som religionsfriheten.
För här är en annan bild av Sverige: Samma dag som koranbränningen genomfördes i Stockholm samlades flera tusen muslimer i Göteborg för att be eidbönen tillsammans. En så stor gemensam muslimsk bönestund har aldrig tidigare hållits i Sverige. ”Vi vill visa för resten av världen hur fritt vi muslimer kan samlas i Sverige och utöva vår tro”, sade Mohammad Aurangojeb, en av organisatörerna.
Platsen var Slottsskogen, en öppen mötesplats mitt i staden. Där finns lekplatser för barn och gräsytor för familjer att samlas på. Där arrangeras musikfestivalen Way out west och midsommarfirande med flaggor, musik och dans runt stången. Nu kan man också stoltsera med ett historiskt eidfirande, utan protester eller våldsamma incidenter.
Så kan ett land som värnar religionsfriheten lika starkt som yttrandefriheten se ut.